Damerna föll efter dramatik

Lördag 3 oktober 2020

Sofia Hägg, kvar från förra säsongen. 
Foto: Anna Forsström
Sofia Hägg, kvar från förra säsongen. Foto: Anna Forsström

Uppsala vann premiärmatchen mot SBBK med 78-74, efter att SBBK haft ett alltför svagt skytte under stora delar av matchen.Som mest ledde Uppsala med 18 poäng. 

Men en stark sista quarter gav våra damer chansen till vinst och det var framför allt Cassandra Brown som med 14 poäng i q4 faktiskt tog SBBK upp i ledningen med 5.04 kvar att spela. Brown var också poängbäst i matchen med sina 25 poäng. 

Q4 inleddes annars med att Amanda Kantzy sänkte två raka treor på bara 25 sekunder och med det startade hon den uppryckning som ändå inte skulle räcka till seger.  

Matilda Claesson gav SBBK 72-70, men Crystel Bittar utjämnade. 

Zenta Melnika gjorde två poäng efter en offensiv retur och Amanda Tivenius ökade på till 76-72. Melnika satte ett straffkast till 77-72, men Shawnte Goff gjorde ställningen till 77-74 och då fanns ju chansen kvar. 

Dessvärre försvann flytet för Brown i det läget och hon missade en lay-up och en trepoängare och så var förlusten ett faktum. 

Coach Johakim Lantto var förstås besviken efter förlusten och framför allt med den första halvleken där SBBK bara satte 10 av 33 skott och på treorna var det 3/14. 

- Det var inte bara det att vi inte sköt i bollarna. I första halvlek var vi inte där. Vi fick inte till någon rörelse och fick då inte de lägen vi vill ha. Det var för stillastående och för enformigt, säger Lantto. 

Lite uppryckning i q3, vad hade du sagt ?

- Vi justerade lite offensivt, som tvingade dem att byta försvar. 

Men den fjärde perioden var ändå bra och ni vann den med 26-17. Men frågan är om den dramatiken hade infunnit sig, om inte Amada Kantzy hade satte de där treorna i upptakten ?

- Hon stämplade in där och gav oss chansen och jag tror att det känns skönt för henne. 

Sammantaget då, 78 poäng bakåt är ju inget at skryta med. 

- 78 poäng är alldeles för mycket. Vi kommer att ha väldigt svårt att vinna matcher om vi ska släppa in uppåt 80 poäng. Men jag tycker att när vi spelade offensivt som vi ska, då blir det bra, som i den fjärde quartern idag, säger Lantto.  

Till slut landade SBBK:s skytte på 24  av 59, medan Uppsala hade 31 av 70. På treorna var det 8/22 för SBBK mot 9/18 för Uppsala. 

Positivt i alla fall med samtliga 18 straffkast i korgen.  

Edessa Noyan fick debutera och spelade drygt fem minuter, men hennes roll kommer att bli större frmöver enligt coach Lantto. 

 

Slutresultat:  

Uppsala-SBBK 78-74

(22-17, 18-13, 21-18 och 17-26)

  

Poäng SBBK: 

Cassandra Brown 25, Shawnte Goff 20 (8 returer, fem assist) Amanda Kantzy 17, Matilda Claesson 8, Sofia Hägg 2 och Elin Lomgren 2. 

 Poäng Uppsala: 

Amanda Tvenius 17, Crystel Bittar 15, Kristina Puthoff-King 13, Zenta Melnika 13, Ellinor Holmberg 11, Klaudia Lukacovicova 3 och Tina Moen 3.  

 

 

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget