Bortamatch mot förnyat Luleå

Torsdag 25 februari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I det tredje mötet för säsongen spelar SBBK och BC Luleå mot varandra i morgon fredag i Luleå Energi Arena. I de två föregående matcherna var det SBBK som drog det längsta strået, men sedan dess har Luleås trupp förstärkts med två nya spelare. Däremellan har laget även tappat Denzel Andersson, som var på tillfälligt besök i SBL då han i dagarna skrev kontrakt med polska Stal Ostrow.

– Vi vet att vi kan förvänta oss en tuff fajt där uppe i Luleå. De har haft ett landslagsfönster och plockat in två nya spelare. Den ena (Tope Arikawe) har ju spelat på Cypern. De har ju blivit av med Denzel Andersson och det är en ersättare till Denzel, han är nigerian och har spelat nere i Superettan i Trelleborg och har väldigt stora nummer där i division 1. Det är självklart att med två väldigt fysiska kroppar blir de ännu farligare än det laget vi mötte senast, säger SBBK:s headcoach Ludde Degernäs.

Lagets andre nye spelare, amerikanen Tristin Walley, är liksom Arikawe en forward som framför allt kommer att vara värdefull under korgarna. Bland övriga luleåspelare nämner Degernäs några namn som kräver mycket bevakning:

– Adam Rönnqvist, jag vet inte hur många gånger man har coachat mot honom, men varje gång Adam sätts på golvet, det är en väldigt kvalitativ spelare, helt klart. Och deras bakplan med han och Toure Murry är ju väldigt farliga, båda snittar ju tillsammans trettiotvå poäng av åttioåtta eller nåt sånt (88.3). Så det är en stor del av poängen som kommer från deras bakplan. Nyckeln för dem också är Axel Nordström tycker jag, vi gjorde ett väldigt bra jobb på honom på hemmaplan här. Det gäller att vi limiterar honom också.

Under landslagsuppehållet har SBBK:s spelare tränat men även haft en ledig helg och de som har dragits med skador har fått tid att återhämta sig, berättar Degernäs:

– Viktigt är att Dino (Pita) och Anton (Gaddefors) som har varit lite halvskadade har fått lite tid att rehaba. Jag räknar med att vi åker upp till Luleå med full trupp i morgon.

SBBK toppar just nu tabellen med lika många poäng som Norrköping Dolphins men två matcher mindre spelade, medan Luleå ligger på fjärde plats. Men Degernäs vill inte diskutera så mycket kring varken tabellplacering eller vägen mot slutspel:

– När våren hägrar, man vet att det börjar dra ihop sig, men jag tror att det är viktigt att vi håller fokus och tar en match i taget som jag tycker att grabbarna har gjort väldigt bra under en stor del av säsongen. Fortsätta att utveckla vårt spel men också fortsätta att spela vårt spel, för det är det som har varit lyckosamt tycker jag under säsongen – att vi som ett lag har spelat bra basket och det måste vi fortsätta med.

– De (Luleå) tycker om att spela mycket en mot en, de litar väldigt mycket på individuella prestationer. Jag tror och hoppas att vi som lag kan limitera dem så mycket som möjligt. Vi ska vara redo inför matchen i morgon, det är självklart en utmaning att spela mot Luleå i Luleå, det är första matchen där i år. Det ska bli spännande att se vad vi kan göra där uppe.

Uppkast i LEA klockan 18.04 i morgon fredag. Matchen kan köpas på BC Luleå – Södertälje BBK | SBLPlay


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget