Avancemang till semi mot Jämtland efter seger i kväll

Torsdag 31 mars 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I den fjärde kvartsfinalmatchen mellan Nässjö basket och SBBK var det SBBK som hade kontrollen och därmed avancerade vidare till semifinal efter att ha vunnit med 67-93. Poängbäst blev Keenan Gumbs, 21, och i SBBK Martin Pahlmblad, 20. Det innebär att SBBK möter Jämtland Basket i semifinalen med start i Östersunds Sporthall torsdag 7 april i bäst av sju matcher.   

– Södertälje är väldigt bra, jag måste börja med att gratulera dem. De gör ett fantastiskt jobb och förbereder sig inför varje match och kommer ut jättehungriga. De gör ett jättejobb oavsett om det är borta eller hemma, och de är väldigt tuffa att möta, det är inget snack om saken. Jag tycker att på det stora hela över hela matchserien försöker vi ge allt vi har med det vi har och jag är stolt över grabbarna, sade Nässjös head coach Joakim Källman till SBL Play. 

Mycket stod på spel i kvällens match, särskilt för hemmalaget, som stod inför en vinna eller försvinna-situation. Gästande SBBK inledde starkt, ledde som mest i q1 med 13 poäng och ledde inför q2 med 21-15, bland annat till följd av att Nässjö hade kastat bort fyra bollar.

– Just i dag så tycker jag det är små misstag, vi får liksom aldrig grepp om matchen, vi får aldrig momentum, för vi slarvar så otroligt mycket, offensivt framför allt. När vi springer så gör vi det bra, men vi kan inte springa hela tiden, vi måste hitta ett sätt att executa våra anfallsspel och det strugglar vi med jättemycket i dag. Vi gör inte rätt läsningar i spelet, vi blir lite passiva där också, jag tror att det kostar oss matchen, fortsatte Källman.

Bortalaget förvaltade dock inte ledningen särskilt väl och redan två minuter in i q2 var ställningen utjämnad till 21-21. Timeouten som följde hade tillfällig effekt och SBBK kunde åter gå upp i en tiopoängsledning, men ställningen fram till halvtid skulle komma att fluktuera en hel del. 

Viktiga offensiva returer som bland annat ledde till straffkast gav bra utdelning för SBBK. Dartaye Ruffin var under hård bevakning och hade svårt att komma till avslut. Pahlmblad stortrivdes med den fysiska interna kampen med Gumbs och såg ut att ha siktet inställt på avancemang från start till slutsignal. 

– Det är kul att spela mot en sån här spelare som man måste ha kontakt med och som spelar fysiskt själv. Det gör att det blir fortfarande kul att spela. Jag har stor respekt för Keenan Gumbs och för Nässjö, de har haft mycket spelare skadade och mycket problem under säsongen, och ändå är de väldigt tuffa att spela mot, det gör ju också att man blir motiverad själv, jag tycker det är skitkul att spela mot dem, sade Pahlmblad efteråt.

Efter halvtidsvilan utökade SBBK sjupoängsledningen från halvtid, mycket till följd av att Nässjö gick tungt på sina starters och dessutom hade svårt att hitta rätt lägen. Det återspeglades också inför de sista tio minuterna när ställningen var 49-66. Den sista quartern blev en transportsträcka allt eftersom Nässjö fortsatte tröttas ut och SBBK började känna vittring av semifinalspel.

Om en vecka, torsdag 7 april, inleds semifinalserien i bäst av sju mellan SBBK och Jämtland i Östersunds Sporthall, något som Pahlmblad ser fram emot: 

– Jag har sagt det under hela säsongen: det är Nässjö och sen är det Jämtland, det är de två som sätter nivån på fysikaliteten i hela ligan. Det är nånting jag tycker är kul att spela mot, så jag ser fram emot Jämtland också. 

SBL, kvartsfinal 4:5, Nässjö Basket – SBBK 67-93

(21-15), (22-23), (12-22), (18-27)

 

Poäng i Nässjö: Keenan Gumbs 21, Craig Lecesne 18, Wesley Alcegaire 13, Dartaye Ruffin 10, Abdou Medjedoub 4, Wiggo Wiberg Lloclla 1

 

Poäng i SBBK: Martin Pahlmblad 20, Anton Gaddefors 19, Alexander Lindqvist 16, Jaye Crockett 13, Trey Freeman 10, Galin Smith 6, Dino Pita 5, Lazar Radosavljevic 4  


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget