2-0 efter ny hemmaseger

Lördag 8 maj 2021

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Den andra semifinalmatchen mellan SBBK och Jämtland Basket inleddes betydligt starkare av gästerna, som fram till halvtid styrde matchbilden. Men efter halvtidsvilan övertog hemmalaget successivt kontrollen och vann till slut med 87-76 vilket innebär 2-0 i matcher. Poängbäst blev Trevin Parks med 27 och i Jämtland R.T. Guinn och Tavrion Dawson, båda 18. Nästa match spelas i Jämtland på tisdag. 

 

 

– Det är stort för oss att försvara hemmaplan, vi hade två matcher i vår hemmaarena. Men vi tar inte ut nåt i förskott än, vi är bara halvvägs klara, så vi måste anstränga oss dubbelt så hårt där uppe eftersom det är deras hemmaplan. Vi vet att de kommer att försvara den och kämpa, så vi måste matcha den intensiteten. Och vi måste komma ut med samma intensitet som i den andra halvan, men i 40 minuter, sade Parks, som har visat sin klass under slutspelet:

 

– Jag älskar känslan av slutspel. Men det är tilliten från mina lagkamrater och mitt coachteam. Min roll i laget, oavsett om jag har sju eller 27 poäng, det är bara att försöka se till att jag kontrollerar tempot i matchen, jag spelar med självförtroende. Det här laget (Jämtland) är ett fantastiskt lag, så vi måste möta upp mot deras aggressivitet och jag har så mycket respekt för de andra killarna: Anton, Martin, Dino, Viktor… De kommer inte att missa så många skott, så de kan inte lämna dem, vilket ger mig möjlighet att utnyttja utrymmet på planen för att försöka vara aggressiv. Jag tror att vår IQ kompenserar för den korta rotationen, vi vet hur vi ska stjäla sekunder av vila under matchen för att försöka fortsätta vara starka hela matchen igenom.   

 

SBBK började lovande med Anton Gaddefors fem raka poäng och det skulle dröja två och en halv minut in i matchen innan Guinn kvitterade med en trea som inledde en nivåhöjning av Jämtland, mycket tack vare ett aggressivt försvar som tvingade motståndarna ut till trepoängslinjen där skotten inte satt i samma utsträckning som i den första matchen. I inledningen av q2 minskade Dino Pita underläget med tre straffkast, men Guinn drygade ut ledningen på nytt och Dawson bidrog med hela nio poäng i quartern. 

 

– Jämtland är ett bra lag. Jag tycker R.T. visar verkligen sin klass i dag, ledde dem jättefint, så man måste ge cred till Jämtland. Det är inte så att vi var dåliga, vi gör en bra match, sade  SBBK:s coach Ludde Degernäs. 

 

Fyra minuter in i quartern fick Anton Gaddefors sin tredje foul och en minut senare kallade Ludde Degernäs till timeout när gästernas ledning var uppe i fem poäng. I halvtid var ställningen trots SBBK:s uppförsbacke jämn: 37-39.

 

– Vi vann i andra halvlek, första halvlek så ligger vi under returtagningen och sen vänder vi igen. Och säga vad man vill: det är en viktig faktor och det kanske låter tråkigt när jag står och pratar om hur returtagningen är viktig, men det spelar ingen roll vilka man möter, returtagningen är jätteviktigt för att hålla de där possessions och kontrollera matchrytmen, fortsatte Degernäs.  

 

Jämtland sköt betydligt bättre från trepoängslinjen än i den första matchen. Samuel Berkelunds trea mot slutet av q3 följd av Parks två straffkast bidrog dock till att hemmalaget ändå ledde med fyra poäng inför de sista tio minuterna. 

 

 – Du måste vara mentalt fokuserad även om det är en fysisk match mot laget vi spelar mot nu. Spelet är mentalt, så man måste behålla sin mentala fokus,, boxa ut, för de har fem killar som springer på returerna och försöker få bollen. Så man måste hålla ihop mentalt och se till att vi håller kursen i 40 minuter. I den andra halvan kom vi ut och visade känsla, det är ordet jag söker efter. Känslan var inte där i första men vi hittade den i andra, sade Parks. 

 

Successivt svängde tendensen i matchen till SBBK:s fördel och Anton Gaddefors tre straffkast i början av den fjärde quartern utökade ledningen till 69-60. Gästerna lyckades inte hitta tillbaka till den fina rytm som matchen inleddes med och istället kunde SBBK, lett av Parks i offensiv högform, dryga ut ledningen fram till slutsignalen. 

 

 – Det är skönt att skydda hemmaplan, det ville vi göra. Grabbarna trivs här i Täljehallen och grabbarna pratade om att det är viktigt att vi försvarar och nu gäller det att vi kniper en där uppe. Det börjar på tisdag, vi åker upp, vi är där uppe måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, så det är en lång norrlandstripp, det är bara att fortsätta ta hand om kroppar, äta, sova, fortsätta vara fokuserade på vad vi ska göra på tisdag, sade Degernäs.  

 

SBL, semifinal 2:7, SBBK – Jämtland Basket 87-76

(16-19), (21-20), (27-21), (23-16)

 

Poäng i SBBK: Trevin Parks 27, Anton Gaddefors 15, Viktor Gaddefors 14, Dino Pita 12, Lazar Radosavljevic 8, Samuel Berkelund 6, Martin Pahlmblad 5 

 

Poäng i Jämtland: R.T. Guinn 18, Tavrion Dawson 18, Anes Zekovic 14, Pierre Hampton 12, Aleksa Solevic 8, Cyril Langevine 5, Zachary Lewis 1

  

 

Fullständig statistik.


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget