Stark vändning gav Kings segern och eventuellt avancemang

Tisdag 15 november 2016

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Telekom Baskets Bonn har enligt Vedran Bosnic varit gruppens starkaste lag och det var mycket som talade för att tyskarna skulle ta med sig ännu en seger från Täljehallen. Men en närmast mirakulös vändning i mitten av matchen efter underläge med 25 poäng gav Kings segern med 90-89. Toni Bizaca blev poängbäst med 32 (8/10 trepoängare), medan Florian Koch stod för 19 av Telekoms poäng. Förhoppningsvis räcker segern till vidare avancemang till omgång två i FIBA Europe Cup, men det är i skrivande stund lite oklart.   

– Jag är väldigt glad, det här är en väldigt stor seger för oss, vi visade karaktär och Telekom är ett fantastiskt lag. Vi pratade om små förändringar i halvtid och tog små steg. Vi slog Telekom Bonn, den här segern är på samma nivå som när vi slog Gaziantep och Varese förra året. Det här är fantastiskt för spelarna. Jag är glad över hur vi kom tillbaka, 25 poängs underläge är tufft oavsett vilket lag man möter, sade Vedran Bosnic och fortsatte:

– I vår pool går de två bästa treorna vidare till omgång två. Vi är vidare, det är vad FIBA sade när jag ringde dem, men det måste dubbelkollas eftersom tävlingssystemet är nytt. Den här segern är väldigt viktig, det är inte Södertälje som vinner, utan hela Sverige.  

Inledningen såg till en början oroväckande lik lagens första möte när Telekom gick upp i en 13-poängsledning, men efter den något skakiga inledningen började Kings hitta rytmen och minskade underläget till några poäng. Det visade sig dock vara tillfälligt, för därefter skruvade tyskarna upp intensiteten i försvaret till en nivå som gjorde det riktigt tufft för hemmalaget att överhuvudtaget genomföra sina set offenses. Det underlättade inte heller att gästernas distansskytte var högprocentigt, vilket Kenneth Horton, Joshua Mayo och Florian Koch var starkt bidragande till. Under de första tio minuterna gjorde Telekom hela 37 poäng och ledde inför q2 med 17.

– Det var en tuff förlust, de spelade väldigt bra i den andra halvan. Ett skäl var vår brist på fokus och att deras coach gjorde några förändringar i halvtid. Jag vet inte, jag måste gå tillbaka och titta på videon. Jag är verkligen besviken, nu måste vi gå vidare och fundera ut vad som gick fel, sade Mayo.

Ett problem för Kings i matchens första halva var att laget som helhet hade svårt att hänga med i Telekoms rörliga anfallsspel. Horton, tillbaka från skada, tillförde ytterligare en dimension till sitt lags anfallsspel, säker vid trepoängslinjen och stark under korgen kunde han inte lämnas obevakad. En som däremot inte spelade ikväll var en av Telekoms guarder Konstantin Klein, som hejade på sitt lag från bänken.

Thomas Massamba och Nicholas Spires utgjorde en stabil offensiv duo och åstadkom tillsammans flera stilsäkra assists/alley oops/dunkar, och bortalaget fick överhuvudtaget slita en hel del med att hantera Spires längd. Massamba gjorde för övrigt ett utmärkt arbete i rollen som point guard, med tanke på det konstant tuffa helplansförsvar han utsattes för. En enda turnover gjorde han under de 30:59 minuter han var på planen. Kings poängbäste i halvtid var Bizaca med 13, just efter Koch, 14.  

– Vi kom ut riktigt starkt i den andra halvan och satte några viktiga skott. Vi gjorde några misstag i början men kom tillbaka riktigt starkt. Vi gjorde några förändringar i halvtid, försökte fokusera på vår game plan och jobba oss igenom det. Själv försökte jag att komma ut aggressivt, de är stora killar och jag försökte stoppa dem, sedan hittade jag rytmen. Dunkarna och blockarna hjälper till att återfå energi, berättade Spires. 

När den tredje perioden började fick hemmalaget kontakt med motståndarna för första gången på länge och när ungefär fem minuter återstod av perioden var poängskillnaden nere i tio. Bidragande till det var en kollektiv försvarsinsats som pressade Telekom till dåliga beslut. Hemmalagets hårda arbete i perioden gav utdelning och tack vare en trepoängare av Massamba i periodens slutsekund var ställningen 67-73 inför de sista tio.

Den sista periodens första minuter blev en märklig kombination av få poäng och flera turnovers från båda lagens håll. Men när poängen väl började hitta rätt var det i Kings favör och med strax under fyra minuter kvar var ställningen 79-81. Den återstående tiden blev naturligtvis en intensiv kamp om att få momentum, och den upphämtning som hemmalaget gjorde höll hela vägen.

– Grattis till Södertälje och deras coach. Det var två olika delar av matchen, den första var vår och den andra deras. Vi sköt riktigt bra i den första, men i den andra spelade vi inte så bra försvar. Vi förlorade fokus, kanske för att vi har haft några tuffa matcher på sistone. Vårt försvar var inte på rätt nivå och vi fick inte till tillräckligt många stopp, sade Telekoms coach Predrag Krunic.

Länk till statistiken:

http://www.fiba.com/ls/#12643&12686-C-10  

 

Av: Lina Agnemar

 

 

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings