Styrkemätning mot nya ligamotståndaren Östersund

Måndag 7 november 2016

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
På onsdag gästas Telge Basket av en av Basketligan dams nykomlingar, KFUM Östersund Basket.  Östersund ligger för närvarande på sjunde plats i tabellen, just ovanför Telge, som efter tre raka förluster fick en välbehövlig seger mot Uppsala Basket nu senast. Det innebär att bottenlagen Uppsala och Visby Ladies är de enda som Telge hittills har besegrat.  

 

Läget hade med andra ord kunnat vara bättre för Telge efter de åtta matcher som hittills har spelats. Det har dock inte varit fråga om några utklassningar, borträknat den mot Udominate Basket, som ju anses vara säsongens stora favorit. Men för ett orutinerat lag som Telge ligger en stor del av utmaningen just i att kunna handskas med pressen och vårda bollen i de jämna matcherna. Än så länge håller för få spelare en konstant hög nivå, dessutom behöver poängen fördelas på fler för att minska sårbarheten i laget.  

 

En tung aktör på planen är Portia Durrett, som snittar 20.3 poäng och 12.9 returer, vilket bidrar till att hon för tillfället är ligans bästa poänggörare, bästa returtagare och mest effektiva spelare. I den jämna matchen mot ligatvåan Norrköping Dolphins stod hon för 31 av Telges 58 poäng och var den enda som kom upp i tvåsiffrigt. Durretts effektivitet gör henne både till en stor tillgång och till ett stort hot, beroende på vems perspektivet är. 

 

Anita Ilics comeback har varit lyckosam och innebär en viktig förstärkning på bakplan. Nu senast mot Uppsala Basket slutade Ilic tillsammans med lagets övriga tre ledande spelare DurrettEllen Åström och Jasmine Gill på tvåsiffrigt, en sund poängfördelning som förhoppningsvis kan komma att bli mer regel än undantag framöver. Ytterligare draghjälp av framför allt Jelena Jakovljevic och Lina Claesson kommer dessutom att behövas för att laget ska kunna avancera i tabellen.  

 

Östersunds trupp består av ett gäng unga spelare där merparten har svensk nationalitet. Lagets två importer, Taylor Wurtz och Taylor Proctor toppar den egna statistiken när det gäller poäng (15.0) respektive returer (7.7), medan den egna produkten Olivia Lindgren står för flest assists (3.1). Guarden Lindgren har erfarenhet från ungdomslandslagsspel och tog tillsammans med Northland Basket SM-guld säsongen 2014-15.  

 

Tillsammans med lagkamraten och forwarden Elsa Paulsson-Glanz deltog Lindgren också på seniorlandslagets träningsläger i somras. 21-åriga Paulsson-Glanz har tillbringat de senaste två åren på Salt Lake Junior College i USA där hon har skaffat sig värdefull erfarenhet som moderklubben gagnas av när hon nu har återvänt.  

 

Ett välbekant namn från Basketligan dam är guarden Danielle Elvbo, som även hon har återvänt till Jämtland. Elvbo spelade två säsonger i Wetterbygden Basketball där hon snittade kring höga 17 poäng per match och gjorde en övertygande debut för Fryshuset Basket i ligan förra säsongen. När Östersund flyttades upp till högsta ligan inför den här säsongen valde Elvbo att komma tillbaka till laget, medan Fryshuset tackade nej till fortsatt spel i densamma.  

 

Matchen på onsdag blir en värdemätare mellan två tabellmässigt jämna lag som söker sin identitet och arbetar med att hantera sin orutin. Båda är i stort behov av vinst, inte minst för att stärka självförtroendet inför kommande matcher.

 

Av: Lina Agnemar


 

 

Relaterade nyheter

Telge Basket