Viktig och välförtjänt seger över Mons-Hainaut

Onsdag 19 oktober 2016

Den första FIBA Europe Cup-matchen mellan Södertälje Kings och Belfius Mons-Hainaut kontrollerades till en början av belgarnas stabila trepoängsskytte som vid ett tillfälle under q2 var 70-procentigt (7/10). Den andra halvan skulle dock visa sig ge en totalt förändrad matchbild där Kings övertog kontrollen direkt från den tredje periodens start och vann till slut med övertygande 80-68, trots att inte Tanel Kurbas spelade. Poängbäst var Tylor Ongwae med 20 poäng, medan Toni Bizaca bidrog med 18 poäng och nio returer.  

 

Jag är väldigt glad att vi vann mot ett väldigt bra lag med en bra coach, jag respekterar den belgiska ligan. Det är en bra seger för oss, kanske vår bästa match så här långt. Jag tror att vi börjar förstå hur viktigt det är att följa planen, sade Vedran Bosnic efter matchen och fortsatte:

 

 – Tanel skadade sig på träningen igår kväll, han är ju en spelare som bara måste spela en sådan här match, men då steppade alla andra upp. Doktorn säger att det är en nerv, någon slags inflammation. Kanske kan han träna med oss på fredag, vi vet inte än.

 

Efter en trevande inledning till följd av hemmalagets aggressiva försvar som bland annat resulterade i en femsekundersavblåsning, fick Mons guarder Idris Lasisi och Lionel Bosco fart på distansskyttet. Det innebar att gästerna intog ledningen trots få insidepoäng under q1.

 

I den första halvan kom vi ut starkt både offensivt och defensivt, men vi miste aggressiviteten. En nyckel är att de fick enkla poäng under korgen, de utmanade oss en mot en och vi gav upp och förlorade returtagningen. I den andra halvan gjorde de en run som vi aldrig återhämtade oss från, sade Lasisi efteråt.

 

Davis Lejasmeiers var på bra spelhumör och inledde med Kings fyra första poäng, och Bizaca bevisade att den starka insatsen i de senaste matcherna inte har varit någon tillfällig topp. Även Ongwae kom igång fint i anfall och bidrog till att Kings mot slutet av quartern hade kommit upp jämsides med sina motståndare. 

 

Jag är bra från min skada nu. Vi hade problem att stoppa dem i transitionen i den första halvan, men vi spelade bra i den andra. Men vi har fortfarande saker vi måste jobba på, en sak är att vi hamnar i en del mismatch-situaioner i försvaret, sade Ongwae.

 

Kings inledde q2 med de tre unga spelarna Henrik Sjölin, Adam Ramstedt och Valter Lindström på planen, vilka fick ett par minuters speltid tillsammans. Hemmalaget lyckades inte riktigt få stopp på motståndarnas trepoängsskytte som var den största anledningen till att Mons ökade på poängskillnaden till som mest elva. Det blev en väckarklocka för Kings, vars intensifierade försvarsspel bromsade upp och minskade den eskalerande poängskillnaden till fyra lagom till halvtidsvilan.

 

Först av allt: grattis till Södertälje, de förtjänade fullständigt den här segern. I den andra halvan ville de mycket mer än vi. Vi har haft problem med returtagningen och bollinnehaven. Vi kunde inte kontrollera det målade området och de pressade oss verkligen på perimetern. För oss var det här en väldigt nedslående insats, jag pratar om att kriga för varje possession, sade en besviken Yves Defraigne, head coach i Mons.

 

Södertälje kickade igång den tredje perioden med just den nivåhöjning som behövdes. Thomas Massamba fick fart under skorna och inspirerade sina medspelare att kriga för varje boll, medan motståndarna inte tycktes förstå riktigt vad som hände. Mons pressades till svåra skottlägen och verkade inte alls lika bekväma som tidigare i trepoängsland. Bizaca och Delvon Johnson var de ledande returtagarna för kvällen med nio respektive åtta. Som en effekt av Kings massiva försvarsinsats och beslutsamma returtagning (totalt 40-30) stannade gästerna på totalt nio poäng under perioden.

 

Den run de gjorde berodde på att vi gjorde turnovers och tog dåliga skottbeslut. Istället för att vi behöll en ledning på 12-14 poäng i halvtid minskade den ned till fyra. Om vi hade behållit den hade de inte kommit ut som de gjorde i andra halvan, men nu fortsatte de bara efter det första bollinnehavet, fortsatte Defraigne.

 

Ante Delas trepoängare i inledningen av den fjärde perioden var viktig för att Mons inte skulle tappa kontakten och minskade underläget till sju. I nästa sekvens var det åter Delas som spelade huvudrollen, den här gången genom att sätta två straffkast. Men Södertälje ville mer än så, behöll kontrollen på planen och spelade både inspirerat och underhållande. Insatsen ikväll var en indikation på att Kings är på väg till en högre nivå och att samarbetet inom laget håller på att ta form.

 

Vi gjorde mycket av det vi ville, men vi borde kunna vara ännu mer fokuserade, varje poäng är viktig. Det känns som om alla är på samma våglängd, i ungefär 35 minuter, inte riktigt 40. Men de här killarna måste utvecklas om vi vill avancera i Europa, konstaterade Bosnic.

 

FIBA Europe Cup, Grupp C, Södertälje Kings – Belfius Mons-Hainaut 80-68

(18-18), (16-20), (19-9), (27-21)

 

Poäng i Kings:

Tylor Ongwae 20

Toni Bizaca 18

Thomas Massamba 15

Davis Lejasmeiers 13

Delvon Johnson 8

Nicholas Spires 6

 

Poäng i Mons:

Idris Lasisi 13

J.J. Mann 12

Tre Demps 11

Amaury Gorgemans 9

Lionel Bosco 8

Alexandru Olah 6

Ante Delas 5

Justin Cage 4

 

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Södertälje Kings