BC Luleå vinnare av Svenska Cupen 2019/20

Söndag 2 februari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Finalmatchen i Svenska Cupen mellan Södertälje Kings och BC Luleå blev som väntat tuff och jämn, men Luleå hade ändå kontrollen över större delen och vann till sist med 84-77. Poängbäst blev Brandon Rozzell, 27, och i Kings Charles Callison, 16. Resultatet innebär att BC Luleå är Svenska Cupens mästare 2019/20, efter att först ha besegrat Borås Basket och nu Kings.

 

– Segern är bra för vår klubb, det här är två lag som vi har kämpat med under säsongen. Det är bra för självförtroendet att vinna i den här miljön i en viktig situation, och det självförtroendet behöver vi behålla under resten av säsongen, sade Rozzell efter matchen. 

 

Båda lagens energinivå var hög från start och bäst inledde Luleå, med Rozzell uppe i tvåsiffrigt i slutet av q1. I Eric Adams frånvaro var Deshawn Freeman extra viktig i match-upen mot Denzel Andersson och Brice Massamba, som var tillbaka i spel. 

 

Södertälje fick en fin start på den andra perioden och var tillfälligt uppe i en sjupoängsledning, men Luleå var snart tillbaka jämsides. Luleås tuffa försvar begränsade Kings anfallsspel, men Freeman lyckades ändå hitta lägen och gick under quartern upp i tvåsiffrigt. 

 

Båda lagen kom in lite ur rytm efter halvtidsvilan, men Luleå hittade snart tillbaka till spelet och återtog kontrollen. Förödande för Kings var att Freeman på grund av två snabba fouls och därmed sin femte tvingades lämna planen när fyra minuter återstod av q3. Luleå svarade med att byta in Massamba och hade utökat ledningen till 61-51 inför den sista quartern. 

 

– Tyvärr hade Adams en skada och det var ett stort avbräck för dem, Freeman hade foulproblem idag, så vi hade liksom fördelarna storleksmässigt på vår sida för första gången under säsongen, vi är alltid det mindre laget. Så saker gick liksom vår väg och det är jag tacksam för, fortsatte Rozzell.  

 

Men än var matchen inte över. Med hjälp av aggressivt försvar och Charles Callisons produktiva attacker hade Kings minskat underläget till fyra poäng när åtta minuter återstod av matchen. Luleås vilja och uthållighet malde dock ned motståndarna till sist. 

 

– Grattis till Luleå, de var bättre än oss idag. Vi har våra spurtar under matchen, men det är för korta stunder. De spelade mer stabilt än oss och vi hade inte riktigt standarden, men okej, grabbarna fajtas, jag är stolt över hur de spelar hela vägen till slutsekunderna. Jag led att se vårt spel en stor del av andra halvlek, det gör ont i mitt hjärta, det är inte basket. Vårt spel bygger på att alla har sina roller, att alla är beredda att spela för laget. Det är det jag är mest besviken över: att vi inte spelade vårt spel idag, sade Ludde Degernäs, som också berättade att han inte vet mer om Adams skada, utan inväntar magnetröntgen. 

 

Svenska Cupen, final, Södertälje Kings – BC Luleå 77-84

(22-25), (18-17), (11-19), (26-23)

 

Länk till intervju med Ludde Degernäshttps://www.facebook.com/snapshotmedia.se/videos/470076503687004/

 

Länk till intervju med Brandon Rozzellhttps://www.facebook.com/snapshotmedia.se/videos/497542377812384/

 

Svenska Cupen nylanserades säsongen 2019/20 efter att tidigare ha spelats i princip varje år från åtminstone 70-talet och fram till i början av 90-talet. SBBK:s herrar har tidigare spelat fem finaler i Svenska Cupen och vunnit tre mästerskap: 

 

1977

Svenska Cupfinalen spelades i bäst av tre matcher och SBBK slog Malbas med 2-0 i matcher 81-77 och 71-68

 

1988

En final: SBBK – Hageby 94-87

 

1990 

En final: SBBK slog Arapt (Uppsala) med 97-91 efter förlängning 

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings