Avgörandet närmar sig i Final Four

Lördag 1 februari 2020

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
Efter den första av helgens två dagar i Svenska Cupens Final Four står det klart att Södertälje Kings och BC Luleå möts i finalen, medan Borås Basket och Wetterbygden Stars spelar om tredje och fjärde plats imorgon söndag. För den som vinner finalen väntar förutom äran också en plats i FIBA Europe Cup. 

 

I dagens match stod Luleå inför en tuff uppgift att möta SBL:s serieledare Borås. Borås har vunnit samtliga gånger som lagen har mötts i SBL under säsongen samt de sex senaste matcherna. Men det var inte Borås utan Luleå som höll i taktpinnen och vann med 106-86, lett av Brandon Rozzell, 31 poäng, åtta assists, fyra returer och tre steals. Enligt Luleås headcoach Peter Öqvist var defensiven nyckeln: 

 

– Jag tyckte vi gjorde det jättebra idag, jag är supernöjd med grabbarnas insats. Jag tyckte vi var riktigt fokuserade i vårt utförande, offensivt men framför allt defensivt. Mycket kamp där ute också, det märktes att det var semifinal, det var bra tryck på boysen. Vi ser fram emot morgondagen, nu vilar vi ett par timmar och så kör vi igen.

 

I egenskap av arrangör fick Kings välja sin Final Four-motståndare och valde Wetterbygden, som på papperet var den minst svåra. Men i praktiken slet Kings hårt för segern och låg ett tag under med 12 poäng, dessutom skadades Eric ”Scottie” Adams, hur illa är än oklart. Först i q4 skaffade Kings momentum och vann med 93-80. 

 

– Det är blandade känslor, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, det är nånting varje match. Men vi kommer att gå ut och fajtas imorgon. Vi hade självklart velat ha Scottie, men det jag hörde av doktorn var att han inte spelar imorgon, sade Kings headcoach Ludde Degernäs efter matchen mot Wetterbygden. 

 

Mellan finallagen Kings och Luleå och deras respektive supportrar finns just den speciella rivalitet som hör till en final. Kings förlorade så sent som för fyra dagar sedan – då utan Jonathan Person och Sheriff Drammeh, men nu utan Adams. 

 

I matchen om tredje och fjärde plats är Borås favoriten, men kan förvänta sig hårt motstånd från Wetterbygden. Hur respektive lags guards står sig – Elvar Fridriksson och Marcus Tyus mot Adam Rönnqvist och Tyler Sabin – blir en viktig faktor. Borås trepoängsskytte måste Wetterbygden göra sitt yttersta för att begränsa. 

 

Matcherna spelas enligt nedan imorgon: 

Plats om tredje/fjärde plats: Borås – Wetterbygden 13.00 

Final: Kings – Luleå 15.30

 

Biljetter: https://secure.tickster.com/sv/pg8l567w6gkhgrj/products

För den som inte kan närvara fysiskt: https://solidsport.com/svenskacupen-finalfour 

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings