Telge och Visby i kamp om tabellpoäng

Torsdag 17 mars 2016

I den näst sista grundseriematchen på lördag möter Telge Basket Visby Ladies, som har säkrat en slutspelsplats och fortfarande har chans att passera sjuan Norrköping Dolphins i tabellen. Visby har två raka förluster mot Udominate Basket och Sallén Basket. Telge har efter segern mot Akropol BBK senast tre raka segrar som förhoppningsvis kan utökas och ge hemmaplansfördel, i synnerhet eftersom kvartsfinalmotståndaren blir Alvik Basket oavsett Telges slutliga tabellplacering.

– Vi var så taggade i inledningen av säsongen, vi krigade väldigt hårt i varje match. Men i mitten av säsongen slappnade vi av mer och det påverkade oss negativt. Efter uppehållet kring jul tycker jag att vi har kommit tillbaka mer och mer, menar Ashley Daniels apropå Telges något ojämna säsong.

För Visby har det inte stämt särskilt bra och fram till segern mot Mark Basket den 23 januari hade laget en jobbig förlustsvit på nio. I Telges och Visbys inbördes möten är det Telge som har dragit det längsta strået båda gångerna, senast var i Täljehallen efter jul- och nyårsuppehållet då hemmalaget vann med åtta poäng.

– Vi måste förbereda oss till max, vi förväntar oss en tuff match. Visby vill vinna för att gå om Norrköping i tabellen. Vi är på väg åt rätt håll, det går bra på träningarna. Hoppas nu att vi håller oss hela och friska, det betyder kanske mer för träningarna än matchtillfällena, säger Telges assisterande coach Markos Kiriakidis.

Varken Taneisha Harrison eller Josefin Olheim spelade när Telge mötte Akropol senast. Harrison borde enligt Kiriakidis kunna spela på lördag. Vad Olheim beträffar är hon enligt coacherna gravid och har nu valt att kliva av planen, men deltog i högsta grad från bänken i går. Den roliga nyheten innebär naturligtvis samtidigt att Telge går miste om en hel del värdefull rutin och ledarskap inför slutspelet.

Även Visby har drabbats av ett avhopp. I dagarna blev det klart att en av lagets viktigaste spelare, Samarie Walker, har valt att inte förlänga kontraktet som gick ut den 16 mars. Walker har istället skrivit på för det litauiska laget Suduva och har redan spelat sin sista match i Visby. Hon har fram till nu varit Basketligan dams bästa returtagare (11.6 per match) och femte bästa poänggörare (15.5).

Med henne ute ur bilden kommer lagets övriga spelare, i synnerhet den amerikanska centern Patricia Oakes, behöva höja sig en nivå för att fylla upp en del av det stora tomrum hon lämnar efter sig. Utan Walker försvinner mycket storlek och styrka, och försvagar Visby inom det målade området.

– Visby har visserligen förlorat Walker men har tre utländska spelare till. De har litauiskan Visgaudaité som är duktig och till och från spelat i deras landslag, Visbys stora spelare Patricia Oakes är viktig. Elin Sjöberg är en ung och duktig svensk spelare och så har de ytterligare några hemmafostrade spelare. Och Marlene Wallin, skytten, är en erfaren spelare, säger Kiriakidis.

I lagens senaste möte var det framför allt Visgaudaitė som ställde till med oreda i telgeförsvaret. Hennes kvickhet och förmåga att ta rätt beslut gjorde att motståndarna hade svårt att få grepp om henne och i egenskap av att vara spelfördelare skapade hon fina lägen för sina medspelare.

– Vi behöver alla vinster vi kan få, hemmaplansfördelen är viktig. Nu måste vi göra upp en bra game plan som förhoppningsvis kan hjälpa oss att vinna. Jag hoppas att folk kommer och hejar fram oss nu, jag tror inte publiken förstår hur viktig den är för oss, säger Daniels.

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Telge Basket