Tuff match mot Luleå väntar – utan Person och Drammeh

Måndag 27 januari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På tisdag gästar BC Luleå Täljehallen för första gången under säsongen. I de två tidigare matcherna, som båda har spelats i Luleå Energi Arena, har lagen vunnit en var. Luleå ligger trea i tabellen med 36 poäng och Kings fyra med 32 (Luleå med en match mindre spelad).  

 

BC Luleå har haft en stabil säsong och har bra kontinuitet och en mängd kvalitativa spelare, däribland ligans näst bäste poänggörare Brandon Rozzell (21.4), Quinton Upshur, Denzel Andersson, Tim Kearney och Axel Nordström, ny för säsongen.

 

– Luleå blir tufft, det är en match vi är sjukt taggade inför. De förlorade mot Borås och kommer vara taggade, de är ett topplag och favoriter till att vinna. Det är snack om att de har ligans bästa startfemma och allt det där. De har Brandon Rozzell och Quinton Upshur som gör ett otroligt bra jobb, Denzel…, säger Jonathan Person.

 

Kring jul lämnade den amerikanske forwarden Austin Burgett BC Luleå eftersom hans tryoutperiod inte förlängdes och istället plockades en annan amerikansk forward in: Kavin Gilder-Tilbury. Det blev dock bara en match för Gilder-Tilbury – mot Norrköping Dolphins den 16 januari – innan klubben igår söndag meddelade att han lämnar Luleå av personliga skäl. 

 

Med Simas Buterlevicius och Deshawn Freeman har rotationen utvidgats för Kings del och i den senaste matchen mot Jämtland Basket gjorde även Charles Callison försiktig comeback efter en månads skadeuppehåll. 

 

– Det som är fantastiskt med Simas är att han har fantastisk erfarenhet, han har spelat jämna matcher på en helt annan nivå än i svenska ligan. Så jag är väldigt glad att ha honom här i laget, både han och Freeman har kommit väldigt bra in i gruppen. Callison tillbaka idag (fredag), fortfarande inte hundra procent, men gör ett bra jobb för att vara första matchen. Han fick lite fler minuter än vad jag trodde, men med Martin skadad var han tvungen att spela lite mer, berättar Kings headcoach Ludde Degernäs. 

 

Även Person var naturligtvis glad att ha Callison tillbaka på planen i fredags:

 

– Det är riktigt skönt att han är tillbaks. Vi har inte så många spelare som kan skapa sitt skott en mot en, utan vi andra behöver kanske en screen eller så, men han kan verkligen bryta ner sin försvarare. 

 

Fortfarande saknas dock Alexander Larsson och Dino Pita, och Martin Pahlmblad spelade bara 07:42 minuter på grund av skadekänningar, så än är laget inte fulltaligt. Mot Luleå är dessutom Sheriff Drammeh och Person avstängda på grund av det bråk som uppstod i matchen mot Jämtland, nedan förklarat med Persons egna ord: 

 

– Det låg en frustration under hela matchen egentligen, för domarna tillät mycket en period, sen var det mycket fouls, så det gick mycket upp och ner där. Sen i slutet blåser domaren för uppkast och då attackerar (Jordan) Semple extra mycket på Simas som ligger där, trycker ner honom, drar, sliter. Han gör det verkligen inte för att ta bollen utan för att skada. Och jag försöker skydda min lagkamrat, så jag gick ner och knuffade bort honom och sa: ”Vad fan håller du på med?” och så började han snacka lite skit tillbaka och det var egentligen det, det var mer att det låg en frustration i luften. Det är klart att det inte är rätt, men samtidigt, om nån gör nåt tufft mot min lagkamrat kommer jag att steppa in. 

 

I och med den händelsen är Kings rotation kortare än vad den skulle behöva vara (och med två viktiga guards mindre) vilket naturligtvis är olyckligt, nu när förutsättningarna äntligen har börjat bli bättre. Att det är Luleå som står för motståndet i den kommande matchen gör inte heller saken enklare, men utmaningen desto roligare för Kings.    

 

– Det är alltid motiverande att möta Luleå, vi vet ju rivaliteten mellan Luleå och Södertälje sen tidigare. Vi kommer att ha koll på spelarna, Bernat (Elias) gör alltid ett bra jobb med scoutingen, sen avgörs det i vem som spelar hårdast och vinner returtagningen, säger Degernäs.

 

I skrivande stund (söndag) har vi nyss nåtts av den tragiska nyheten att en av världens största basketstjärnor genom tiderna, den före detta NBA-spelaren Kobe Bryant, har dött i en helikopterolycka, endast 41 år gammal. Även Bryants 13-åriga dotter Gianna Maria-Onore Bryant uppges ha dött i samma olycka. Kobe Bryant sörjs av en hel basketvärld (och fler därtill) och hans död ger perspektiv på tillvaron. Innan uppkastet mellan Kings och Luleå (matchstart 19.04) kommer en 24 sekunder lång hyllning/applåder att tillägnas Bryant eftersom 24 var hans tröjnummer.

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings