Toni - dubbelt prisad

Onsdag 15 januari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Toni Bizaca har hedrats med två utmärkelser efter avslutad karriär: Telgebragden och årets SBBK:are. Ett pris han delar med coach Ludwig Degernäs. 

2019 var verkligen ett speciellt år för Toni. Trots skadeproblem var han med och vann sitt femte SM-guld, han nådde 6000 poäng spelade sin 400:e match och avslutade sin karriär. STORT !!!!!

Toni Bizaca med den där finten som alla visste skulle komma, men som nästan alltid gick hem.   

Om tio år så där, vad kommer du då mest att komma ihåg från 2019 ? 

- Människorna. Spelarna, coacherna, fansen och folket på läktarna är det jag kommer att minnas bäst, säger Toni som också berättar att han inte trodde på att vinna något pris nu när han lagt av och tycker det är meriterande med tanke på vilka andra som fått Telgebragden, t.ex. 

När ditt namn annonserades inför den tredje SM-finalen, som spelades i Scaniarinken, kom en fantastisk ovation för dig, hur kändes det ?

- Jag spelade ju inte de två första finalmatcherna, så att få spela där i Scaniarinken var en härlig känsla. Men det där var oväntat, men det värmer förstås med en sån respons. Det är något man kommer att minnas, säger Toni. 

Ja, hur tufft var det med skadan ?

- Jag fick en smäll mot knät i slutspelsmatchen mot Jämtland och när jag sen kom tillbaka fick jag en smäll på samma knä. Doktorn sa att det inte skulle bli mer spel och att skadan kunde förvärras. Men jag gav inte upp. jobbade hårt för att kunna komma tillbaka. Jag provade i vatten, på cykel, ja allt jag kunde komma på och det gav resultat.

När du gav dig av mot Sverige, kunde du föreställa dig den framgång du haft här ?

- Man vill göra sitt bästa och man vill bli bäst, men det krävs tur också. Vi vann tre raka SM-guld och det var rekord och sen slog vi vårt eget rekord och tog det fjärde raka. Kanske hade vi kunnat vinna det femte, men då kom skador i vägen, säger Toni. 

Många blev säkert förvånade när du värmde upp inför bortamötet med Djurgården. Det blev inget spel, men hur kändes det att nästan vara tillbaka ? 

- Som om nån satt fram en godisskål och sen tagit bort den. Men man fick i alla fall känna den där energin och man fick vara med i det som är ens andra familj.

Ni är ändå kvar i stan.

- Vi stannar i Södertälje, det har blivit en ny hemstad för familjen och barnen går i skolan här. Jag jobbar som konditionstränare i klubben och coachar gymnasiegrupp.

Har du inga tankar på att coacha på högsta nivå ?

- Det tar mycket tid från familjen och det var också en av anledningarna till att jag slutade. Men utvecklingen är viktig, speciellt för de yngre och det är belöning att se ungar växa och utvecklas, säger Toni till sist.  

 

Röster om Toni:

Ludwig Degernäs, coach som delade utmärkelsen årets SBBK:are. 

- Jag tänker först och främst på att han fick en fantastisk avslutning på karrären i en fullsatt Scaniarinken. Ett avslut värdigt en legend. 

Hur är det då för dig att dela priset med Toni ?

- Man är stolt för att dela pris med en som varit så viktig för Kings. I mitt tycke är det det finaste priset man kan få i SBBK. Jag tittade på priset härom dagen och log. 

Atena Gerontidou, team manager:

- Toni har koll på allt. Om vi ska åka til Tel Aviv t. ex, så gör han research. Han vill veta hur det ser ut och hur allt fungerar. Och så handlar det om skor. Han sliter mycket på skor och vill ha många hål på skorna, så han kan knyta till ordentligt.

Johan Olsson, statistiker och årets SBBK:are 2007:

- Imponerande att han trots skador bara missade fem matcher. Han blev den tredje i klubben att vinna fem SM-guld (De andra är Bill Magarity och Peter Borg). I den femte finalmatchen blev han bäste poängplockare med 17, trots att han bara spelade 15 minuter. Och den matchen blev också hans 400:e

Relaterade nyheter

Södertälje Kings