Tredje gången gillt mot Wetterbygden

Måndag 13 januari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon tisdag möts Södertälje Kings och Wetterbygden Stars för tredje gången under säsongen och andra gången i Täljehallen. Hittills har lagen vunnit en match var på sin respektive hemmaplan. Kings ligger fyra med 28 poäng följt av just Wetterbygden, 22, med sex poäng upp till trean BC Luleå.

 

På sistone har Kings gått tungt på sju spelare. När laget besegrade Umeå BSKT senast (89-82) gjorde lagkaptenen Martin Pahlmblad skäl för sin titel genom att bidra med 29 poäng, fyra assists, en retur och ovärderligt ledarskap. 

 

– Alla är viktiga när man går igenom såna här perioder och man är extra stolt i såna här situationer. Topp fem-spelarna som startade matchen höll en väldigt hög nivå och alla hjälpte till så att vi vann, Martin hade ju en fantastisk period i fjärde och stängde matchen, berömmer Ludde Degernäs. 

 

Att gå runt på en så pass begränsad rotation är dock vanskligt och nu har SBBK kontrakterat två nya spelare: den amerikanske forwarden Deshawn Freeman och den litauiske forwarden Simas Butenlevicius. Dessa två spelare har dock inte fått klartecken att spela mot Wetterbygden än.

 

– Atena (Gerontidou) jobbar stenhårt nu och försöker få svar, det är vissa faktorer med pappersarbetet som spelar in och just nu är ingenting klart. De här spelarna är lagspelare, det är inte så att vi har köpt någon Michael Jordan. Vi tar in spelare som är beredda att göra jobbet för laget och jag hoppas och tror att de kan hjälpa oss med det, säger Degernäs och berättar vidare: 

 

– Freeman är en forward som kan spela nära korgen och även attackera utifrån, en bra returtagare. Jag förväntar mig att han spelar med hög energi och hjälper oss med returtagningen. När det gäller Simas: han har ju spelat på högsta nivå i Europa och kommer från en fin skola i Litauen. Killen ser det här som en möjlighet att komma till en väl fungerande klubb och hjälpa laget. Med sin smarthet och erfarenhet tror jag verkligen han kommer passa perfekt in i gruppen tillsammans med Jonte, Martin och Anton. Målet är att behålla dem, men vi får ta det lite vecka för vecka. 

 

– Också viktigt att vi fick in kroppar på träning, Freeman har jobbat hårt på träning och nu kommer Simas in. Vi behöver kunna träna med fullt manskap för att hålla intensitet och energin uppe och jobba på små detaljer. Vi har alla förutsättningar att träna bra, sen får vi se hur det blir på matcherna med trupp och så. 

 

Charles Callison har varit på gång med sin comeback ett tag, medan Alexander Larsson och Dino Pita blir borta ett tag till, enligt Degernäs:

 

– När det kommer till Callison har det varit lite day by day på honom, men han träffade fysion i fredags innan vi åkte upp till Umeå och blev avställd igen. Han träffar fysion här nu vid tolv (måndag), så då får vi se hur det går. Men osäkert kring Wetterbygden och Nässjö för Callison. 

 

– Alexander Larsson är fortfarande borta – mitten av februari, slutet av februari – det är svårt att säga när han kommer tillbaka. Men han kör på bra med rehab, han måste vara hundraprocentig innan han kommer tillbaka. Dino har sitt möte med sjukgymnasten den femtonde (januari), så då vet vi lite mer om hans situation.

 

Mot Wetterbygden blir det viktigt att begränsa ligans bäste poänggörare Tyler Sabin (22.9 per match) och den före detta BC Luleå-guarden Adam Rönnqvist liksom Jonathan Peleg, den danske forwarden Daniel Mortensen och den amerikanske forwarden Calvin Hermanson. Carl Engström gör sin tionde match för Wetterbygden mot Kings i skadade Moussa Kones frånvaro.

 

– Det är ett välcoachat lag som har många hot: stora Calle under korgen och deras guards Adam Rönnqvist och Tyler Sabin. Sen har de sina forwards Hermanson och Mortensen, Wetterbygden är ett starkt lag, med många bra spelare, säger han.

 

Förhoppningsvis börjar Kings nu nå slutet av uppförsbacken när det gäller skador och kan börja anpassa sin gameplan efter fler spelare i rotationen. 

 

– Det säger sig självt att om man har få spelare kan man inte springa upp och ner. Det gäller att vara smart, att veta hur man attackerar offensivt och hur man står i defense i fyrtio minuter. Vi måste se till att vi har en bra gameplan mot Wetterbygden, Bernat (Elias) har jobbat stenhårt med scouting som vanligt, kring deras hot och hur vi kan få matchbilden på vår sida. 

 

Matchen börjar 19.04 i morgon. 

 

Av: Lina Agnemar  

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings