Måstematch för Telge

Torsdag 31 mars 2016

Det har under en tid varit klart att Telge Basket skulle få möta Alvik Basket i kvartsfinalen. Det som däremot blev klart först förra onsdagen var att Alvik skulle få hemmaplansfördel och i tisdags spelades den första kvartsfinalmatchen i Åkeshov som vanns av hemmalaget. Eftersom kvarten spelas i bäst av tre måste Telge vinna match nummer två i Täljehallen i morgon fredag för att ta serien till en tredje och avgörande match på bortaplan. För att laget ska få så stor hemmapublik som möjligt bjuder SBBK på fritt inträde i morgon.

Alvik är ett av de mest formstarka och intressanta lagen i Basketligan dam. Under säsongens senare del har laget kommit att bli en utmanare av rang och en värdig ambassadör för basketen i Stockholm som i övrigt är på tillbakagång, åtminstone på seniorelitnivå. Den främsta anledningen till den positiva trenden är de lyckade värvningarna Shareta Brown och Syessence Davis. Ämnet må vara uttjatat, men de båda amerikanskornas betydelse kan inte utelämnas när Alviks framgång ska förklaras.

Alvik kom in som en frisk fläkt i ligan 2014. Det var ett ungt och talangfullt lag med duktiga spelare som Anna och Klara Lundquist, Josefine Loob, Fanny Håkanson, Paula Juhlin, Nathalie Schönberg och Tyra Carlsten-Handberg, men utgjorde inget direkt hot mot de etablerade lagen, trots att den dåvarande importen Shawnice ”Pepper” Wilson var ligans bästa returtagare.

När klubben förstärkte med Brown och Davis i början av 2016 fick Alvik just den tyngd och rutin som behövdes för att lyfta hela laget till en ny dimension. Amerikanskornas premiärmatch i alvikslinnet var faktiskt den som vanns mot Telge den 13 januari och som skulle komma att bli inledningen på nio raka segrar.

Enligt förväntan vann också Alvik den första kvartsfinalmatchen på sin hemmaplan, men enkelt var det inte. Gästerna kom ut fokuserade och fast beslutna att följa sin game plan, spelandes på en nivå som visar sig alltför sällan. Möjligen ställde också en viss underskattning till det för hemmalaget som till en början stod handfallet inför motståndarnas aggressivitet. Telges bländande skytte, smarta hjälpförsvar i insideområdet och hårda defensiva press på Brown (där framför allt Tilde Ahlin gjorde en stor insats) begränsade till en början Alvik, men med lite för få spelare i rotationen lyckades laget inte behålla intensiteten matchen igenom.

En spelare som orkade prestera på en konstant hög nivå var Taneisha Harrison som gjorde 52 poäng. En sådan bedrift får dock ses som en bonus och även en signal till medspelarna om att fler behöver kunna kliva fram och avgöra, också vid tillfällen när energinivån sinar. Det återstår att se om Frida Fogdemark har frisknat till sedan sist, vilket i så fall skulle innebära att Telge har ytterligare en viktig spelare att tillgå.

– Vi ska kolla på några offensiva smågrejer, men defensivt finns saker vi måste titta på – Alvik gjorde 87 poäng. Nu möter vi dem på hemmaplan och det är viktigt: vi känner dem som är där, publiken blir den sjätte spelaren. Nu är det bara att ladda om mentalt. Allt börjar om på nytt, det är så det är i slutspel, kommenterade Hanna Bouldwin efter matchen i tisdags.

Det är nu det gäller: vinna eller försvinna. Telge behöver sin sjätte spelare i rotationen, så kom till Täljehallen i morgon och hjälp till att ta avgörandet till Åkeshov nästa vecka!

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Telge Basket