Tufft utgångsläge mot Enisey

Måndag 18 november 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Inför returmötet mot ryska Enisey Krasnoyarsk i Täljehallen på onsdag behöver Södertälje Kings vinna med minst 21 poäng (men gärna 22) för att ha möjlighet att stanna kvar i FIBA Europe Cup. Kings har haft ett intensivt spelschema på sistone och har spelat de tre senaste matcherna varannan dag varav den mittersta mot rumänska U-BT Cluj Napoca på bortaplan, följd av en närmare geografiskt sett mot Djurgården Basket i Brännkyrkahallen i fredags.

– De (Djurgården) hade ju allt att vinna i den matchen, de hade lite problem med skador och började i zonförsvaret och vi var lite krampaktiga i början. Men sen tycker jag att grabbarna hittade lite energi med Martin i spetsen, det var skönt att få avsluta veckan på det sättet. Jag är glad för de där tre raka bortavinsterna vi tog. Att vinna är självklart viktigt, men jag såg stundtals mot Djurgården och även mot Norrköping och mot Köping att vi utvecklade vårt spel, det är några procent här och där, säger Ludde Degernäs om de tre senaste SBL-vinsterna och fortsätter om förra veckans FEC-förlust mot Cluj (74-85):

 

– Det var en bra basketmatch, vi åkte ner dit för att vinna. Jag tycker att det är små detaljer i slutet av matchen som gör att de drar ifrån lite. Om vi hade lagt i bollen eller tagit hand om bollen lite mer hade vi haft chansen att sno den. Vi sa det innan matchen, att vi ska kunna titta oss i spegeln efteråt och säga att vi gjort allt vi kunde och jag tycker att grabbarna verkligen pushade sig. Då kan man inte vara besviken som coach, då måste man vara positiv fast man förlorar och få fram det budskapet.

 

I FEC-gruppspelet har Kings och BC Balkan varsin vinst medan de andra två, Cluj och Enisey, har tre var när två matcher återstår. Det innebär att eftersom bara ettan och tvåan avancerar måste Kings till att börja med vinna mot Enisey med större marginal än vad motståndarna vann med senast (99-78). 

 

– Det är grymt att man får vara med på den här resan, men det är inte över än. Vi har två matcher kvar i europaspelet och har sagt till varann att vi ska köra varje match som att det gäller gruppseger, det är jätteviktigt att vi har den inställningen på onsdag. Vi måste vinna med 22 poäng, men det står 0-0 när det börjar och varför inte bara pusha oss och ta chansen? Det ska vi göra, säger han.  

 

Det är naturligtvis ett tufft utgångsläge som Kings har och i synnerhet några saker måste förbättras från förra mötet enligt Degernäs: 

 

– En stor grej var deras duktiga spelare nummer ett, (Davion Christopher Lamont) Berry, vi måste göra ett bättre jobb på honom, så enkelt är det. Han får inte göra så mycket poäng som han gjorde sist, för han är en kvalitetsspelare. Sen är det viktigt att vi står bra i försvaret och inte ger för mycket enkla poäng. Enisey är ett stort lag, de har ju (Ilya) Popov, position fem, 120 kilo, två och tio, sen har de sin position fyra, (Tomislav) Zubcic, han är också två och elva. Och deras trea är ju två meter. Det är det som är skillnaden i Europa jämfört med den svenska ligan: att det är större spelare, men vi måste ta tillvara på våran speed och våran snabbhet när vi möter såna här lag.

 

Han berättar att laget får fortsätta klara sig utan Dino Pita, som enligt prognosen beräknas vara tillbaka i början av december, men att truppen i övrigt är densamma som senast. En viktig faktor i matchen kommer definitivt att vara stödet från hemmapubliken.

 

– Det är självklart att vi saknar Dino som spelare men speciellt som person, det är en skön kille att ha i laget, med sin erfarenhet och trygghet. Vi vill att han ska komma tillbaka men inte stressa, det är viktigt. Det känns som grabbarna börjar känna varann mer, det är bara att fortsätta utvecklas och ta utmaningen nu på onsdag. Jag hoppas att våra fans kommer på onsdag och supportar grabbarna och verkligen ser till att ge dem en chans.

 

Matchen börjar 19:00 på onsdag och spelas i Täljehallen. 

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings