FEC-match mot före detta CL-motståndaren BC Balkan

Söndag 3 november 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På tisdag tar Södertälje Kings emot sin före detta Champions League-motståndare, bulgariska BC Balkan, på hemmaplan i den tredje grundseriematchen i FIBA Europe Cup. För Kings har svenska SBL-matcher varvats med FIBA Europe Cup-matcher på sistone och resultatet har varit aningen nedslående. I SBL tog Kings visserligen en viktig bortaseger mot BC Luleå den 25 oktober, men lyckades inte upprepa den bedriften mot Borås Basket igår.  

 

– Tråkigt med förlust så klart, det är frustrerande. Vi måste spela oss ur den här svackan, vi får inte hitta på några ursäkter. Borås gör en riktigt bra match, vi börjar bra i första perioden, sen gör de lite justeringar i försvaret och så, får oss lite ur balans, lite stillastående. De lyckas hålla Martin på sju poäng, han är en stor del av oss, sade Jonathan Person, poängbäst i Kings med 16 (fyra returer och fyra assists) efter gårdagens förlust.

 

I Fiba Europe Cup-premiärmatchen mot rumänska U-BT Cluj den 22 oktober förlorade Kings med 80-86, liksom i den efterföljande på bortaplan förra onsdagen (99-78 till Enisey Krasnoyarsk). I grundseriespelet av FEC möts alla lagen inom varje grupp i en hemma- och en bortamatch. Ettan och tvåan i gruppen avancerar därefter vidare till den andra omgången. I Grupp G som Kings tillhör, har Cluj vunnit båda sina matcher, medan Enisey och Balkan har vunnit en och förlorat en. Endast Kings har förlorat båda sina matcher och är i stort behov av en vinst för att inte riskera att hamna för långt efter i grupptabellen.  

 

– Vi torskade nu senast i Ryssland mot Enisey, och så torskade vi mot Borås, men vi har match om två dagar igen, så det är inte att man kan träna sig ur den här lilla svackan om man får kalla det så, utan vi måste hitta det på planen. Men det är exakt så här man vill leva livet: spela basketmatch två till tre gånger i veckan, resa mycket, umgås med laget… Nu saknas bara fler vinster, sade Person. 

 

– Det gäller att man måste tycka om det här, det gäller att ladda om och ta hand om kroppar och vara beredd att spela var tredje dag. Det är därför man älskar att få göra den här grejen med europaspelet. Det kommer att ta på oss, kanske fysiskt och mentalt, men vi måste bara fortsätta att pusha och jag lovar att det kommer ge oss mycket efter jul, sade Kings head coach Ludde Degernäs efter gårdagens förlustmatch. 

 

Lite extra intressant är det naturligtvis att Kings och Balkan nu får en ny chans att mötas samma säsong, fast i en annan cup, även om båda lagens trupper har förändrats sedan Champions League. Jeremiah Ingram bröt ju handen i den första CL-matchen mot Balkan och har varit borta sedan dess och skadelistan fylldes på när Dino Pita skadade foten mot Jämtland Basket den 19 oktober. Dessa händelser var skäl nog för klubben att söka efter en ersättare och valet föll på landslagsspelaren Anton Gaddefors, som närmast kommer från polska Start Lublin och premiärspelade mot Enisey förra onsdagen. När det gäller Balkan har truppen förstärkts med inte mindre än tre nya spelare.  

 

– De har ju spetsat truppen med några nya spelare sen vi mötte dem sist: insidespelaren Kenny Hall, point guarden Daishon Knight och den bulgariska forwarden Aleks Simeonov, säger Degernäs, som bekräftar att Kings ställer upp med samma trupp som mot Borås senast – om inget oförutsett inträffar, naturligtvis. 

 

Matchen börjar kl. 19.00 på tisdag och spelas i Täljehallen.

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Ny vinst för SBBK mot Köping

  Skrivet 2021-01-22

  SBBK tog sin elfte raka vinst när Köping besegrades hemma i Täljehallen med 86-80, i en match som inför den sista quartern var jämn.

  Läs mer
 • Köping näst ut för SBBK

  Skrivet 2021-01-21

  Matcherna duggar tätt för SBBK:s herrlag. Under fredagskvällen har det blivit dags för veckans andra match när Köping gästar Täljehallen.

  Läs mer
 • Övertygande seger mot Borås och tionde raka

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK fick sin revansch mot Borås Basket och vann övertygande med 97-73. Att Marek Klassen saknades var kännbart för Borås, som aldrig riktigt fick kontakt i matchen. Poängbäst blev Anton ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget