Telge vann i Uppsala

Lördag 19 oktober 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Telge tog sin tredje seger i årets SBL när Uppsala besegrades med 73-58, efter att ha ryckt ifrån i den sista quartern.  
 
Uppsala, som presenterade ett nyförvärv i Malica Monk från USA, gjorde gott motstånd ända fram till slutperioden, då framför allt Mikaela Gustafsson var stark för Telge. Hon gjorde 17 poäng totalt. 
 
- Uppsala är ett bra lag, man ska inte tro at man kan komma hit och vinna hur som helst. De hade gjort två bra insatser före dagens match och nu hade de ju dessutom en ny tjej. De straffade våra misstag i början av matchen. Men vi steppade upp och de fick bara göra 11 poäng i andra halvlek säger coach Viktor Bengtsson.  
 
Tidigare i matchen var det framför allt Sarah Toeaina som levererade - hon kom upp i 24 poäng.
 
- De var små på position fyra så det utnyttjade vi inside, men sånt pratar man föstås om i paus, så det blev svårare för oss i andra halvlek. Men då fick vi istället många öppna treor som inte satt (5/21).
 
13 returer för Dara Taylor.
 
- Vi har pratat om att hon ska utnyttja sin spänst och komma utifrån och sno åt sig returerna och idagtog hon många viktiga så vi fick fler chanser, säger Bengtsson.  
 
Tayler Mingo som som värvats som ersättare för skadade Meret Kleine-Beek hade inte fått sitt arbetstillstånd och kunde inte medverka.  
Sarah, Sofia Hägg, Ellen Åström och Dara Taylor spelade alla mer än 30 minuter för Telge, som såg Tilde Ahlin i come-back. 
 
Det tog bara 18 sekunder för Sofia Hägg att skjuta i matchens första poäng - en trea. Det fortsatte bra för Telge, som gick fram till 7-2 med hjälp av Sarah Toeaina. Men Uppsala kunde vända fram till 17-16, efter en stark period av inhopppande Elin Ekdahl. Då valde Viktor Bengtsson att kalla till time-out.  Efter den kom de första poängen för Uppsalas nyförvärv Malica Monk med en lay-up. Med knappt en minut kvar kom också de första poängen för Telges Tilde Ahlin, som gjorde come-back. Den första quartern avslutades när Ellen Åström sköt i sina båda straffar till likaläge. Då hade Telge också ordnat till returtagningen, som var svag i början. 
 
Ställningen efter första: 22-22 
 
Uppsala gick på knock i uptakten av andra och sköt i två raka treor - Lisa Bolander och Jasmine Weatherspoon - till 28-22. Sarah T och Mikaela Gustafsson gav Telge häng, men Monk sköt i en trea och Weatherspoon en tvåa till 33-26. Firma Åström/Toeaina gav fem poäng - Ellen passade och Sarah sköt i och Ellen och Sofia Hägg fylde på till ledning 35-33. I slutet av andra gick Uppsala fram till 47-43, men med två sekunder kvar sköt Sarah T i sina 18:e poäng i matchen och Telge var närmare. 
 
Ställningen i halvtid: 47-45 för Uppsala 
 
Det kom två snabba uppsalafoul i början på tredje, i start med många missar. Efter 3.21 hade Uppsala samlat ihop till lagfoul och Dara Taylor kunde göra den tredje quarterns första två från linjen. Sarah Toeaina gjorde fyra raka fram till ledning 51-47 för Telge. Men Monk och Ellinor Holmberg satte varsin trea och då var Uppsala i ledning. Ellen Åström och Mikaela Gustafsson så till att Telge återtog ledningen. Mikaelas försök till buzzer beater från trepoänglinjen gick inte i. Telge van q3 med 11-6. 
 
Ställningen inför avslutningen: 56-53 för Telge  
 
Ellinor Meyer inledde med två för Uppsala. Då klev Mikaela Gustafsson in på allvar med två poäng följt av en steal och två nya poäng. Dara Taylor gjorde ytterligare två och Uppsala tog time-out efter 3.16. Till och med Sarah Toeaina började nu missa avsluten liksom övriga aktörer, men det bröts av Mikaela Gustafssons poäng efter att Dara Taylor tagit två offensiva returer. Då var det drygt fyra minuter kvar och det hade det bara gjorts 10 poäng i q4, men Sarah Toeaina fick i en lay-up till ledning 66-55. Men en trea från Lisa Bolander gav Uppsala lite hopp, men det släkte Dara Taylor med sin lay-up som kom efter den 12:e returen i matchen. Till slut spikade Mikaela Gustafsson och Ellen Åströms trea slutresultatet. Telge vann q4 med 17-5.
 
Telge sköt 40% mot 34 för Uppsala, men Uppsala satte åtta treor mot fem för Telge. Telge kom till 75 avslut mot 58. Telge vann returtagningen med 48-33 och hade 10 turn-over mot 17 för Uppsala.
 
Slutresultat:
 
Uppsala-Telge 58-73  
(22-22, 25-23, 6-11, 5-17)  
 
 
Poäng för Telge:
 
Sarah Toeaina 24, Mikaela Gustafsson 17, Ellen Åström 14 (8 assist), Dara Taylor 6 (13 returer), Hanna Sheikh 3 och Tilde Ahlin 2.
 
Poäng hos Uppsala:
 
Malica Monk 10, Ellinor Holmberg 10, Jasmine Weatherspoon 9, Elin Ekdahl 9, Milen Hagos 6 och Lisa Bolander 6.  
  
 
  

Relaterade nyheter

 • Snöplig förlust i Luleå.

  Skrivet 2020-02-23

  Telge förlorade mot Luleå efter ett drama med 89-75, men var i ledningen till 20 sekunder återstod och Luleå kvitterade. Luleå vann därefter lätt i förlängningen.

  Läs mer
 • Hemmaförlust mot A3

  Skrivet 2020-02-19

  Det blev en sevärd och övervägande jämn match mellan Telge Basket och A3 Basket Umeå som slutade 73-82 efter en stark sista quarter av gästerna. Poängbäst blev Sarah Toeaina, 29 ...

  Läs mer
 • Förnyat A3 på jakt efter revansch

  Skrivet 2020-02-18

  I morgon onsdag kommer A3 Basket Umeå till Täljehallen för att försöka ta revansch mot Telge Basket, som vann med 70-66 i Umeå Energi Arena i november, i lagens enda ...

  Läs mer
Telge Basket