1-0 till Kings efter kvällens vinst

Tisdag 19 april 2016

Som väntat kretsade mycket i den första finalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins kring defensivt fokus och en lagom dos heta slutspelskänslor. Efter en trevande start stabiliserade hemmalaget spelet och övertog kontrollen vilket resulterade i slutsiffrorna 85-74. Skyler Bowlin tillförde hela 25 poäng, fem returer, sex assists och en block till protokollet, dessutom tvingade han fram nio fouls från motståndarna. Joakim Kjellbom var dock inte mycket sämre med sina 23 poäng, elva returer och tre assists. På fredag spelas den andra matchen, även den i Täljehallen.

– Det var en väldigt bra match, jag vill ge cred till båda lagen som gav max. De som verkligen gillar bra basket fick se två lag som försökte göra sitt bästa. Det var en väldigt kontrollerad match och vi anpassade oss till rytmen; i början var vi inte helt fokuserade. Jag vill också säga att vi spelade och vann utan Dino som blev sjuk, vi ville inte ta risken att låta honom spela. Det påverkade oss eftersom det var ett besked som kom väldigt nära inpå matchen, sade Vedran Bosnic efteråt.

Båda lagen inledde med helplanspress och Kings guarder begränsades högt upp i banan. Dessutom uppstod en del defensiva missförstånd hos hemmalaget vilket gav gästerna öppna lägen under korgen som framför allt Joshua Hairston var duktig på att utnyttja. Men Dolphins tuffa försvar resulterade också i fyra snabba fouls strax innan halva quartern hade spelats och successivt återhämtade sig Kings från den inledande svackan.

Bowlin och Davis Lejasmeiers hittade tidigt rytmen och samarbetade fint med Aaron Anderson som med spänst i steget bidrog med flygande tip ins, dunkar, returer och inte minst effektiva screens. Välförtjänt vila fick han dock i och med att Nicholas Spires gjorde comeback och kunde matchas upp mot Kjellbom och Hairston.

– Det var en typisk första match i en serie, först och främst tycker jag inte det finns något att snacka om: vi förlorade mot ett bättre lag, de förtjänade att vinna. Det var väldigt bra basket. Vi släppte in lite väl mycket poäng i den första halvan, 51, och det skadar oss, det är nerver hit och dit. Och trots att Kings spelar offensivt bra basket tycker jag att vi ska kunna göra det lite bättre, de gjorde 85 poäng, sade Adnan Chuk.

Rickard Eriksson var på gott spelhumör och sänkte i inledningen av q2 sin tredje trepoängare, men tack vare smart försvarsarbete och fin rytm i anfallsspelet var Kings ledning som mest uppe i 14 och i halvtid 12. Christopher Czerapowicz kom in fint i matchen och var liksom Lejasmeiers och Bowlin uppe i tvåsiffrigt när 20 minuter hade spelats, medan det för Norrköpings del endast var Hairston som hade gjort detsamma. Under q2 hettade det till när både Bowlin och Kjellbom tilldelades varsin teknisk varav den sistnämnde fick kyla ned sig på bänken en stund.

– Vi tar varje seger vi får, vi visste att det skulle bli en hård kamp, de försökte vara fysiska. Det är ett bra lag med en bra coach, välorganiserat. Jag tycker att vi vann för att vi mestadels tog hand om bollen och kämpade riktigt ordentligt. Vi fortsatte spela trots att vi missade skott i den tredje quartern, de spelade bra försvar och det måste man kämpa sig igenom, sade Bowlin.

Samtidigt som tio nya minuter började räknas ned efter halvtidsvilan hämtade Dolphins upp några poäng av underläget. Lagets defensiva insats utfördes med stor precision och försatte hemmalaget i tidsnöd och obekväma skottlägen, men eftersom Kings trots begränsad poängproduktion lyckades hålla tillbaka gästernas framfart stod poängen still på 55-44 under ungefär tre minuter, vilket gynnade ledande Kings mest.

Den sista perioden blev något av en berg- och dalbana poängmässigt sett, och bollen gick i ena stunden Kings väg, i andra Dolphins. När 6:23 minuter återstod skilde endast sju poäng, vilket innebar en god chans för gästerna att vända matchen. Det var Kjellbom, som inledningsvis hade hårdbevakats och hållits på ett blygsamt antal poäng, starkt bidragande till eftersom han fick mer utrymme under korgen. Det var dock innan Toni Bizaca satte två snabba treor följda av ytterligare en av Bowlin, och när 1:26 minuter återstod var ställningen 83-72 vilket blev övermäktigt för gästerna att vända.

– Jag vill gärna gå tillbaka och titta på vad vi gjorde bra och dåligt, men de sköt väldigt bra. Vi måste göra dem mer obekväma, nu fick de genomföra sina anfall som de ville. Det behöver vara lite mer kropp, lite mer fysiskt. Det jag vet rent konkret som hände i den tredje quartern var att de missade skott och vi tog bort enkla layups och putbacks. Jag är övertygad om att vi kan göra det bättre till nästa match, kommenterade Kjellbom.

Basketligan herr, final 1:7, Södertälje Kings – Norrköping Dolphins 85-74
(22-18), (29-21), (11-17), (23-18)

Poäng i Kings:
Skyler Bowlin 25
Davis Lejasmeiers 19
Toni Bizaca 13
Aaron Anderson 12
Christopher Czerapowicz 12
Nicholas Spires 4

Poäng i Dolphins:
Joakim Kjellbom 23
Joshua Hairston 17
Rickard Eriksson 9
Mikael Lindquist 7
Johnell Smith 6
Jaka Brodnik 5
Zarko Jukic 5
Tim Schüberg 2

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Södertälje Kings