Champions League-kvalet inleds på tisdag

Söndag 15 september 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
På tisdag spelar Södertälje Kings sin första match i Champions League-kvalet mot Balkan Botevgrad som gästar Täljehallen. Liksom Kings är regerande mästare i SBL är Balkan motsvarande för den bulgariska ligan. Bäst i två matcher, en hemma och en borta, gäller för vidare avancemang.

 

– Vi möter ett bra lag, med en väldigt rutinerad tränare, som har coachat det serbiska landslaget och har erfarenhet av det internationella spelet. Vi som lag är nytt, vi måste komma upp till en bra nivå för att spela mot ett så bra lag som Balkan. Det stora är om vi kan stå på banan i fyrtio minuter fokuserat, det kommer att avgöra mycket av matchens utgång, säger Kings head coach Ludde Degernäs.

 

Förra året deltog båda lagen i FIBA Europe Cup, där Kings redan i kvalspelet slogs ut efter att ha förlorat båda sina matcher mot israeliska Ironi Ness Ziona. För Balkan gick det bättre: laget tog sig vidare från den andra kvalrundan – faktiskt just efter Ironi Ness Ziona – för att till sist åka ut i åttondelsfinalen mot Unet Holon, ett annat israeliskt lag. 

 

Efter träningsmatchen mot finska Helsinki Seagulls i torsdags som slutade med förlust för Kings (68-93) konstaterade Dino Pita att Balkan är minst lika bra om inte bättre än Helsinki och att en nivåhöjning kommer att krävas. Pita bidrog med 17 poäng, tre assists och en steal, men var inte lika nöjd med sin defensiva insats – en känsla som han förmodligen delade med fler i laget.

 

– Det gäller att vi som lag verkligen står emot i vårat lagförsvar i fyrtio minuter, håller dem till tuffa skott och tar hand om returtagningen. Det är tidigt på säsongen för båda lagen; de är lite mer rutinerade som lag än oss, men vi är hungriga och många ser det som en stor möjlighet att få chansen att få spela en så fin turnering som Champions League-kval. Vi har allt att vinna – det är den fokuseringen som vi går in med i matchen, fortsätter Degernäs.

 

För det är naturligtvis en tuff utmaning som Kings står inför: att inleda det internationella spelet med en trupp som saknar mycket av sin tidigare kontinuitet och som har spelat så pass kort tid tillsammans. Det har visserligen gjorts förändringar även i motståndarlagets trupp, som dock kompenseras en hel del av den internationella rutinen och erfarenheten.

 

– De har en bra pointguard i (Jordan) Callahan, som spelade i ett av topplagen i grekiska ligan förra året (Peristeri B.C., som där gick till semifinal). Sen har de ett gäng juggespelare från Serbien och en stor spelare från Montenegro, (Mihailo) Sekulovic, som har spelat i polska ligan och är väldigt rutinerad och som kommer in med tyngd under korgen, berättar Degernäs och fortsätter:  

 

– Det är en strukturerad, modern basket de spelar: pick och rull-spel, de försöker ”creata” mycket från transition, med tidiga pick och rull med han Callahan och bra skyttar på position två och tre. Vi kommer möta ett bra, fungerande lag som kommer spela bra lagbasket. 

 

Under träningsmatchen senast satt Martin Pahlmblad på bänken på grund av sina fotproblem och Degernäs sade då att det var mycket osäkert om han skulle komma att spela den första Champions League-matchen mot Balkan. Läget är fortfarande relativt oförändrat, men beslutet om han spelar eller inte är nära förestående enligt Degernäs: 

 

– Vi kommer bestämma oss i morgon på träningen, han tränade lite i dag med laget. I slutänden kommer det komma ner till hans känsla med sjukgymnast kontra doktorn. Jag har förberett en match med och en utan honom. Martin är självklart viktig för oss, men det är en spelare – det viktiga i det här är att vi som lag med eller utan Martin måste orka hålla fokus uppe i fyrtio minuter, det är en kul utmaning som vi måste ta. 

 

Matchen spelas 18.30 på tisdag i Täljehallen. Inträdet kostar 100:- för vuxna medan det är fri entré för dem under 20 år, studenter och pensionärer.

 

Av: Lina Agnemar  

 

Relaterade nyheter

 • Kings vann mot Nässjö

  Skrivet 2019-10-15

  Martin Pahlmblad var skållhet från trepoängslinjen när Kings besegrade ett decimerat Nässjö med 94-68.

  Läs mer
 • Enpoängsseger för Kings

  Skrivet 2019-10-11

  Det blev en svängig tillställning mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT, där Kings ledde med 15 som mest och Umeå med 14, som sedan minskades till en jämn avslutning. Vinnande ...

  Läs mer
 • Långväga gäster från norr i säsongens andra SBL-match

  Skrivet 2019-10-10

  I morgon fredag möter Södertälje Kings Umeå BSKT, som har förlorat sina två inledande matcher mot Norrköping Dolphins (68-92) och Köping Stars (82-84). På grund av deltagandet i Champions League ...

  Läs mer
Södertälje Kings