När Kings blev kungar igen

Fredag 31 maj 2019

Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet.                                                                - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degeräs.

Det blev ju dessutom en perfekt avslutning på en framgångsrik säsong, när guldet säkrades inför 4600 åskådare i Scaniarinken.

- Bra att veta att det finns 4600 som stödjer oss.Folk var nervösa och det var bra, för då vet man att folk berörs av det man gör, säger Ludde.

- Imponerande att så många kom. Man måste tacka klubbens organisation och folket runt omkring som gjorde det möjligt för oss att spela finalmatcherna i Scaniarinken, säger Bernat Elias.

Ludde, Bernat och Ilias Agathangelidis kommer att leda laget även kommande säsong.

- Ilias har gjort ett bra jobb och han ser basket lite annorlunda än vi två. Han är som en mentor för mig och är bra på att se vad som är bra och vad som är dåligt, säger Ludde. 

- Sex ögon ser mer än fyra. När vi hade vunnit och var glada kunde Ilias säga att ni är glada och det kan vi väl vara, men vi gjorde inte det och det. Därför är han viktig, säger Bernat.

Men kommer du ihåg att säsongen började med skador och sjukdomar. Eric Garcia och Alexander Lindqvist drabbades av fotskador och Eric Adams och Toni Bizaca av sjukdom. Dessutom försvann William Magarity till Kroaten och Valter Lindströms säsong tog slut med en korsbandsskada. 

- Vi hade tur som kunde knyta Adam Ramstedt och Jonathan Person till oss som ersättare. Adam kände ju klubben sedan tidigare och Jonte kände jag väl sedan tidigare. På så sätt kunde de snabbt komma in i vårt sätt att spela. Jonte har en hög basket-IQ, säger Ludde. 

När 10 matcher hade spelats var ni då säkra på att Eric Adams och Eric Garcia skulle följa med hela vägen, det är ju vanligt att byta spelare under säsongen ?  

- Garcia och Adams var absolut våra killar. Det är inte lätt att hitta bra spelare, så det var bra jobbat att få hit de två, säger Ludde. 

Trots att det inte gick som smort, blev det bara sju förluster under hela grundseriespelet och sammanlagt 10 under säsongen. Ändå tycker inte coacherna att laget gjorde så många riktiga toppmatcher.

Bernat lyfter fram den första SM-finalen, de två bortamatcherna i grundserien mot Jämtland och så hemmamatcher mot Dolphins och Borås. 

Jag tycker att vi spelade tillräckligt bra för att vinna matcherna, men vi var ett annat lag i slutspelet. Då hade jag Martin och Alex ett annat fokus.

De är överens om att Kings bara var riktigt dåliga i två och en halv match. Borta mot Dolphins och mot Borås i grundserien och så den första delen borta mot Nässjö. Men där vände ju Kings och vann sedan i förlängning, därav den halva matchen. 

Ludde erkänner:

- Nu när allt gått så bra kan jag väl erkänna att den första delen av säsongen nog stördes av min pappaledighet.

- En enda spelare har varit stabil under hela säsongen och han heter Auston Barnes, säger Ludde.

- Och han kan spela i vilken position som helst, fyller Bernat i.

Vad hände nu ?

- Jag måste prioritera min fru. Utan hennes uppoffringar hade det här inte gått. Där har jag ett stort minus, säger Ludde.

- Jag är systemcoach och ska utveckla ungdomslag och coacher, säger Bernat.

Sen väntar en säsong med seriespel och kval till Champions league. 

- Det kommer att bli svårt att behålla den här truppen, för nu kommer spelarna säkert att vilja mer pengar, säger Ludde.

Om du fick välja en spelare att plocka in till kommande säsong, vem tar du då ?

John Roberson, säger Ludde direkt med ett skratt.

Bernat du får bara väjla från SBL, vem tar du då ?

Denzel Andersson från Luleå. Han är bra och har utvecklingsmöjligheter.

Bernat Elias har ju koll på spansk basket - en världsnation. Det vore dumt att inte fråga om skillnader. 

- I Sverige är det fler snabba skott. Avslut kan komma efter 5-10 sekunder och det är inte så vanligt i Spanien. Här kan matcherna sluta 95-90, medan det snarare är 75-70 i Spanien. Borås kan komma med fem spelare som skjuter treor, i Spanien är det oftare två stora spelare med andra uppgifter, säger Bernat. 

I vad är då Spanien klart bättre än Sverige. Offensiiven, defensiven eller den personliga kompetensen. 

- Svår fråga, men jag skulle nog säga beslutsfattandet och förmågan att skapa fördelar, säger Bernat.

Ludde måste kila iväg, men Bernat tyckte att vi borde återkomma till finalserien.

Så hur var det att få möta Borås i finalen, ni hade ju 3-1 mot dem under säsongen ? 

- I slutspel är det alltid hög nivå och vilka man möter är inte så vikktigt. Det viktiga är att vi spelar diciplinerat. Men Borås spelade bra den andra halvan av säsongen, säger Bernat.  

Och så ger Bernat två nycklar till guldet: 

* Match tre var mest betydelsefull. Borås dominerade vissa delar. De ändrade sitt pick-å-rullförsvar och gjorde det bra. Men vi spelade bra de sista tre minuterna och Alex trea i slutskedet ändrade allt.  

* Martins försvarsarbete mot Nimrod Hilliard fick honom att bli obekväm, även om han var bra ändå. 

- M 

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings