2-0 till Kings inför morgondagens hemmamatch

Söndag 5 maj 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Två matcher har spelats i finalserien mellan SödertäljeKings och Borås Basket inför morgondagens tredje i Scaniarinken. Efter enstabil insats som ledde till vinst i Borås i söndags (78-63) har Kings nukopplat grepp om serien med 2-0 och ställt motståndarna halvt om halvt motväggen. För även om det krävs totalt fyra vinster innan SM-finalvinnaren fårklippa nätet skulle 3-0 utan tvekan försätta Borås i ett svårt läge.

Michael Moore, som saknades i den första matchen vartillbaka på hemmaplan i den andra matchen i går, men utan att tillföra deneffektivitet som Borås hade behövt (totalt tre poäng, sex returer, två blockaroch en assist under närmare 30 minuter). En stor anledning till att det ser utså för Moore och många med honom, däribland Marcus Tyus och Nimrod Hilliard somfår kämpa för varenda aktivitet på planen, är Kings aggressiva försvar.

– Vi håller dem på 63 poäng på deras hemmaplan och det ärstort, det är där vi vinner matchen. Försvarsspelet har varit fokus helasäsongen och alla som kommer in följer game planen riktigt bra och gör dettufft för Tyus och Hilliard. Även om de har majoriteten av deras poäng gör viett riktigt bra jobb på dem, sade Alexander Lindqvist, som var poängbäst iKings med 17 (sju returer, en assist) efter matchen i söndags.

Det gör förstås inte situationen enklare för Borås att Kingshar höjt sig under finalserien och hållit fokus på en övergripande hög nivå.Att dessutom ha så många klasspelare att tillgå och kunna vinna två matcher irad utan Toni Bizaca (fortsatta knäproblem) visar vilken kapacitet Kings har.William Gutenius har varit en av Borås bästa spelare i båda de två senastematcherna och pratade efter söndagsmatchen om lagspelet, som måste förbättrasför att vända den negativa trenden:

– Vi kommer inte upp i försvaret och tar dåliga beslutoffensivt; vi kastar bort bollar, vi låter dem skjuta öppna treor, listan ärlång. Många bra trepoängsskott sköt vi och missade. Mer spela runt bollen ochspela som ett lag, det är dags att få allt att sitta nu.

För Kings del handlar det om att behålla den finainledningen och påminna sig om semifinalserien mot Jämtland Basket, därställningen 3-0 förbyttes till 3-2 innan Kings lyckades stänga serien. Lindqvisthyser stor tilltro till lagets förmåga att behålla övertaget:

– Om vi fortsätter så här och jobbar på, det är klart attdet känns jättebra att ta en i Borås. På tisdag är det dags igen, nu ska de upptill oss och om vi spelar så här och får dem att sluta spela sista en och enhalv minuten – då vet jag inte vad de ska göra, helt ärligt.

Matchen i morgon börjar 19.04 och spelas liksom den förra hemmamatchen i Scaniarinken. Barn och ungdomar under 20 år går in gratis, vuxna betalar 100:- alternativt 250:- på courtside (begränsat antal). 

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings