SM-finaldags mot Borås i Scaniarinken på fredag

Onsdag 1 maj 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På fredag inleds finalserien i SBL mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som besegrade sina respektive semifinalmotståndare Jämtland Basket och Norrköping Dolphins med 4-2 i matcher. Kings har i egenskap av tabelletta i grundserien fortsatt hemmaplansfördel även mot tvåan Borås, vilket innebär att den första matchen i bäst av sju spelas i Södertälje – närmare bestämt i Scaniarinken.

– Robban (Andersson) som började dra i trådarna direkt har verkligen gjort ett jättefint förarbete. Jag tycker det är kul att vi har fått med oss kommunen och även SSK i det här samarbetet. Det är en stor grej, men jag tycker det känns jätteinspirerande att vi försöker nånting nu när det är final. Självklart hoppas och tror vi att det kommer mycket folk och blir skön stämning, säger Kings head coach Ludde Degernäs, som inte håller med om kritiken kring att flytten till Scaniarinken har en negativ inverkan på hemmaplansfördelen:

– Det är en sån där provocerande fråga som många ställer till mig. Täljehallen är som alla vet mitt andra hem och jag trivs jättebra där, men det viktiga är vad vi tillsammans ska åstadkomma. Jag tycker att (Auston) Barnes sa det rätt: ”Vi can show them that we can win in any gym this year as long as we play and believe in ourselves”. Orden kommer från en av våra ledande spelare, så jag känner mig trygg i det. SBBK-familjen kommer sitta där på läktaren, det är en jättetrygghet för oss, jag har hört väldigt positiva vibbar från dem, det är också en viktig del i vår klubb. Kings är en del av klubben, men SBBK är större än Kings, Telge och allting, och vi alla är ju SBBK-fans.

Borås head coach Henrik Svensson och hans team har lyckats väl med lagbygget den här säsongen och formen har stadigt förbättrats. Guarden Nimrod Hilliard IV gör sin andra säsong i laget, är ligans bäste poänggörare (19.1) och utsågs nyligen till ”Årets MVP”, ”Årets guard” och ”Årets Artist” i SBL. Den tredje bäste poänggöraren är guardkollegan Marcus Tyus (18.9), som tillsammans med Hilliard tryggar bakplan och inte heller räds attackera korgen så fort tillfälle ges. Forwarden Michael Moore är en allsidig spelare med ett livsfarligt distansskott och en atletism som han utnyttjar bra i insidespelet.

– Först och främst: jag har stor respekt för laget Borås. Välcoachat lag under Henrik, med årets MVP i ligan, Nimrod, på bakplan tillsammans med Tyus, och så Moore. Deras tre amerikaner är väldigt starka, de tar väldigt mycket beslut och väldigt mycket skott i deras offensiva spel. Sen får vi inte glömma de andra som är rollspelare men som verkligen har bestämda roller och vet vad de ska göra där ute, de är väldigt synkade, säger Degernäs.

Borås är känt för sitt offensiva och snabba spel, men visade i semifinalen mot Norrköping även upp sin defensiva förmåga på ett imponerande sätt. Det är till exempel inte många lag som klarar av att hålla Norrköping på 65 poäng och själv åstadkomma 108 som Borås gjorde i den fjärde matchen.

– Att slå ut Norrköping med deras rutin, det är en stor fjäder i hatten till dem. Jag tyckte de hade övertaget i serien och slog dem. Båda lagen känner varann, så det kommer nog inte vara så mycket hemligheter kring den här serien, fortsätter Degernäs.

I semifinalserien mot Jämtland gjorde Martin Pahlmblad, Eric Garcia och Jonathan Person en bra och nödvändig defensiv insats på motståndarlagets guards. Minst samma fokus blir nödvändig mot Borås, på en övergripande lagmässig nivå.

– Nimrod är ju den som kontrollerar tempot och har hand om bollen väldigt mycket, de tycker ju om att skjuta mycket trepoängare. Jag tror att om vi kan hålla intensitet och aggressivt försvarsspel uppe under fyrtio minuter kommer bli avgörande för om vi ska vinna. De har fantastisk skill genom Nimrod, Tyus och Moore, men det är fyrtio minuter match och vårt jobb är att göra det så tufft som möjligt för dem, säger han.

Fredagens match är den första i en förhoppningsvis lång och jämn finalserie, för Borås del för första gången någonsin i ligan och för Degernäs själv för första gången som head coach för ett lag i högsta ligan:

– Jag kanske inte har uttryckt jättestora känslor under året, men jag tycker det är viktigt att säga också att jag är stolt och glad att vi är här i final och får vara med och fajtas till slutet, vi har en grupp med fantastisk sammanhållning, de har blivit väldigt tajta.

– Sen så när jag tänker tillbaka lite, nånting som har varit en resa i det här är ju att jag har varit pappaledig under året. Att ha fått möjligheten att coacha på elitnivå med uppbackning från Robban, fantastiskt jobb runt laget med Atena (Gerontidou), mina assisterande Bernat (Elias) och Ilias (Agathangelidis) har dragit ett fantastiskt lass, spelarna har accepterat och supportat och sen så, hela SBBK har supportat… Det är jag lite rörd över att jag har haft sån support under året och jag känner fantastisk tacksamhet inför många.

– Men med det sagt så är vi inte nöjda att vi är här. Vi vill vara med och ”competa”, vi vet att när vi spelar bra basket så kan vi slå vilket lag som helst i ligan. Det självförtroendet är skönt att vi har med oss, men ändå stor respekt för Borås. När bollen går upp fredag klockan 19.04, då ska vi slänga ut all energi. Det är lättare sagt än gjort, men det är våran plan, att vi ska verkligen vara redo från början av matchen, för det är då vi har spelat som bäst.

Uppkast i den första finalmatchen klockan 19.04 i Scaniarinken på fredag alltså, så se till att boka biljett redan i dag! Barn och ungdomar under 20 år går in gratis, övriga betalar 100:- alternativt 250:- på innerplan (begränsat antal). 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings