Serien utjämnad till 3-1 efter förlust i kväll

Fredag 19 april 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den fjärde semifinalmatchen i Östersund mellan Jämtland Basket och Södertälje Kings blev betydligt tuffare för gästerna än de tidigare tre och slutade 84-76 vilket innebär att det blir en femte match i Täljehallen på tisdag. Om det inte hade varit för att det var Långfredag hade Tegeltemplet förmodligen varit fullsatt, men den 1 532 personer stora publiken, som till störst del bestod av jämtlandsfans, bar ändå sitt lag till seger. Poängbäst blev Teyvon Myers, 26 och i Kings Alexander Lindqvist och Eric Garcia med 15 var.

– Vi orkar inte hålla fokus defensivt under matchen för att kunna spela vårt spel. De gjorde en bra match och var bättre än oss i dag. Det går inte att underskatta ett sånt lag som Jämtland med de skills de har. 19 turnovers för vår del är för mycket, och det blir även viktigt att se på vissa defensiva delar inför tisdag, sade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt.

Under den första halvan av q1 skaffade sig gästerna några poängs övertag lett av Lindqvist i anfall och i andra änden bra lagförsvar. I den andra delen av quartern övertogs den fina rytmen och ledningen av Jämtland med Oliver Gerhke som främste poänggörare (13 poäng varav 3/3 trepoängare och 4/4 straffkast i q1). Förutom bra skytte var det framför allt den defensiva insatsen som banade väg för den niopoängsledning som Jämtland hade åstadkommit efter de tio första minuterna.

Kings fortsatte att leta efter den borttappade rytmen och höll jämna steg med Jämtland vilket dock inte minskade underläget och det gjorde inte heller saken bättre att både Eric Adams och Adam Ramstedt fick sin tredje foul. I Ramstedts ställe kom Toni Bizaca och satte en trea när cirka 30 sekunder återstod av q2, följd av Eric Garcias två straffkast vilket ledde till 40-39 lagom till halvtidsvilan.

– Jämtland är ett bra lag, så det är inte självklart att vi ska leda hela tiden. Vi håller en jämn match till halvtid men sen drar de ifrån, det är svårt att vinna en match när man förlorar med 19 turnovers, sade Ramstedt.

Den tredje perioden inleddes med att Lindqvist tog upp Kings i ledning för första gången på ett bra tag genom två poäng, men den tog Teyvon Myers tillbaka genom att sätta två brutala treor (12 i perioden) och ställningen 46-41. Adam Rönnqvist fick än en gång kämpa för poängen och gjorde sina två första halvvägs in i q3, men laget som helhet fortsatte pressa gästerna med aggressivt försvar och produktivt anfallsspel. Beklagligt nog för Adams fick han sin fjärde foul efter bara någon minut spelad av quartern och fick återigen inta bänkposition. Ställningen inför de sista tio minuterna var dock helt jämn: 62-58. Under den sista quartern utbyttes poäng och utgången var oviss, men Kings fick inget riktigt grepp om matchen och sackade än en gång efter. Myers fortsatte vara högprocentig i sitt skytte och ledde sitt lag framåt offensivt.

– Vi var inte redo att gå hem än. De missade några skott som de vanligtvis sätter. Alla killarna spelade passionerat och det behöver man mot ett sånt här lag, de maler ner en. I dag spelade vi med hjärta och att vi inte hade något att förlora. Jag kan inte göra så mycket poäng utan mitt lag. I den andra halvan klev jag fram och killarna hjälpte mig. Med ryggen mot väggen, i en sån här situation, växer jag verkligen med uppgiften, sade Myers. 

– Problematiken har varit att vi har skjutit för dåligt och förlorar returtagningen och har hamnat under med 0-3, det är viktigt att inte titta för långt framåt. Vi ville mer än vad vi velat i de första tre, men inte mer än vad Södertälje ville. Vi ville nog lite mer att spela utifrån vad vi sagt och hålla oss till det. Jag är väldigt nöjd med matchen, 0-3, det hade inte känts bra med 0-4 inför hemmapublik. Nu tar vi det vidare en match till, sade en lättad Torbjörn Gehrke.

SBL, Jämtland Basket – Södertälje Kings, semifinal 4:7, 84-76

(26-15), (15-23), (22-19), (22-18)

Poäng i Jämtland: Teyvon Myers 26, Evariste Shonganya 14, Nicholas Paulos 14, Oliver Gehrke 13, R.T. Guinn 10, Gustav Hansson 3, Adam Rönnqvist 2, Daniel Johansson 2

Poäng i Kings: Eric Garcia 15, Alexander Lindqvist 15, Toni Bizaca 14, Auston Barnes 12, Jonathan Person 12, Adam Ramstedt 4, Eric Adams 3, Martin Pahlmblad 1 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Säsongen över efter knapp förlust

  Skrivet 2021-05-29

  Den fjärde matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins blev betydligt jämnare än de tidigare, men efter några sista skälvande slutminuter kunde Dolphins titulera sig som svenska mästare säsongen 20/21 med ...

  Läs mer
 • Viktor Gaddefors - Årets MVP i SBL

  Skrivet 2021-05-29

  Varje säsong delas det ut utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen. Det mest åtråvärda priset är Årets MVP. Priset går till den ...

  Läs mer
 • Vinna eller försvinna i morgon

  Skrivet 2021-05-28

  SM-finalserien mellan SBBK och Norrköping Dolphins fortsätter i samma höga tempo och redan i morgon lördag spelas den fjärde matchen i Stadium Arena. Med tre raka segrar i följd har ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget