1-0 till Kings efter seger i kväll

Måndag 8 april 2019

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Det blev en relativt bekväm seger för Södertälje Kings som besegrade Jämtland Basket med 86-73 i den första semifinalmatchen efter att som mest ha lett med 26. Därmed står det 1-0 i bäst av sju matcher inför nästa som spelas på fredag i Jämtland. Innan matchstart mottog Auston Barnes pris som ”Årets forward” i SBL av Svenska Basketbollförbundets ordförande Mats Carlson. Han och Toni Bizaca blev poängbäst med 18 var (Jämtlands R T Guinn blev bäst med 15), men i den fjärde perioden föll Barnes illa i en närkamp under korgen och fick avbryta matchen.

 – Det är klart att man blir orolig när en av våra bästa spelare åker i golvet. Vad jag har hört så ska det inte vara någon fara, men vi får se, vi ska undersöka honom i morgon. Första analysen var att det inte är nån jätteskada eller så. Match på fredag, som jag uppfattade det kommer han spela, men vi kommer göra en ny analys, sade Kings head coach Ludde Degernäs efter matchen. 

Matchen inleddes med en varsin trea av Martin Pahlmblad och Adam Rönnqvist, vilket symboliserade hela q1 som ett utbytande av poäng mellan lagen. Tempot var högt och båda lagen sökte enkla poäng via fast breaks och tidigt i q2 passerade Barnes tio poäng. Adam Rönnqvists elva poäng i halvtid utökades bara marginellt till totalt 13 i matchen, medan Teyvon Myers var ännu mer blygsam med fyra i halvtid och tio totalt.

– Det är självklart att det är viktigt, två jätteduktiga basketspelare. Nånting som jag är nöjd med är att vi forcerade Adam till sju turnovers i dag. Allting börjar i defense, det är där vi bygger vårat spel och det är där våran identitet är. Om vi ska gå långt i den här serien och vinna så måste vi fortsätta att tro på vårt defense som jag tycker grabbarna gör i en stor del av matchen, fortsatte Degernäs.

Halvvägs in i quartern tappade hemmalaget rytmen och blev stillastående i anfall, men efter en time out tog Bizaca tag i situationen och bidrog med några viktiga poäng som inspirerade lagkamraterna, bland annat Jonathan Person som gjorde åtta i q2. Eric Adams genomgående starka returtagning (totalt elva) var till extra stor hjälp vid de tillfällen som andra saker inte fungerade lika bra. Gästerna tappade snabbt mark när trepoängsskyttet stagnerade och de individuella föresatserna tog överhand över lagspelet, vilket resulterade i 47-39 i halvtid.

– Jag känner jag kan göra bättre, det är några gånger jag tappar fokus; tappar bollen eller passar inte när jag ska för de sätter press, så det måste jag göra bättre. Men annars tycker jag att jag kontrollerar tempot ganska bra i matchen, jag är nöjd, kommenterade Person.

Alexander Lindqvist, som fick tre fouls tidigt i matchen, kom ut starkt i q3 och gjorde några viktiga poäng för hemmalaget och det var bara början på en magisk period för Kings del där precis alla offensiva intentioner fungerade. Grunden lades dock med hjälp hemmalagets defensiva insats som tvingade motståndarna till jobbiga turnovers och konsekvent missade skott.

– Det här är en ganska tuff fråga som coach, för man vill alltid analysera läget, men så här är det: vi spelade jättebra. Jättebra försvar, bra anfall, publiken var med. Det var underbart att se där ute, så stor cred till grabbarna, deras tredje period. Sen så vet vi att om vi ska slå Jämtland i en serie av sju så räcker det inte med en quarter, så nu är tråkiga coachen här igen och säger att vi måste vara fokuserade och fortsätta orka, hålla vår game plan för att vinna den här serien, fortsatte Degernäs.

Bortalaget hittade tillbaka till rytmen i den sista quartern och började hämta ikapp underläget från Kings, som bara gjorde totalt tio poäng under de sista tio minuterna. Jämtlands Oliver Gehrke bidrog med totalt åtta poäng i quartern varav två treor. Men trots upphämtningen kunde Kings behålla en relativt betryggande marginal på runt tio poäng som höll ända fram till slutsignalen.

– I fjärde, jag vet inte… Man kollade på tavlan och så ledde vi med tjugotvå, tjugofyra poäng eller nånting. Och vi hör coachen säga: ”Spela smart, ta det lugnt och kontrollera matchen” och direkt då tappar vi bollen. Plötsligt var det tolv poäng och det är såna där saker vi inte får låta ske. Jag tror nerverna kanske kom där lite senare, när det var femton, sexton poäng, men där i början tänkte man: ”Okej, en trea, men skit samma, vi jobbar oss tillbaks” och så händer det en gång till och helt plötsligt blir det så här eftersom det är Jämtland vi möter så kan de göra trettio poäng i en period utan problem. Så det är lite nerver, men vi avslutade bra och kontrollerat, sade Person.

Degernäs tyckte trots allt att Kings behöll tillräckligt med kontroll för att säkra en trygg seger, även om det bara är en match i bäst av sju:

– Det är alltid så där: man leder med mycket och vill kontrollera tempot. Jag var inte nervös eller nånting på slutet, jag tycker vi hade bra koll på dem, så att jag var nöjd med hur vi kontrollerade tempot. Men det är 1-0, det är många fler matcher, vi vet att de kommer att komma redo och taggade på fredag.

På fredag spelas alltså returmatchen i Tegeltemplet i Östersund, matchstart klockan 20:04.

 

SBL, semifinal 1:7, Södertälje Kings – Jämtland Basket 86-73

(27-25), (21-14), (28-15), (10-19)

Poäng i Kings: Auston Barnes 18, Toni Bizaca 18, Jonathan Person 16, Alexander Lindqvist 8, Eric Adams 8, Adam Ramstedt 7, Martin Pahlmblad 7, Eric Garcia 4

Poäng i Jämtland: R.T. Guinn 15, Adam Rönnqvist 13, Oliver Gehrke 11, Teyvon Myers 10, Andrew Smith 10, Nicholas Paulos 5, Evariste Shonganya 4, Gustav Hansson 3, Daniel Johansson 2

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings