SBBK förlänger med Bernat Elias

Söndag 7 april 2019

I dagarna blev det klart att klubben förlänger kontraktet med Bernat Elias Camprubi, känd för de flesta SBBK-anhängare som assisterande coach till Södertälje Kings head coach Ludde Degernäs. Elias kom förra året från Alvik till Södertälje, där han under ett år bland annat var head coach för Alvik Baskets herrlag, som spelar i Superettan. Dessförinnan kom han från en sejour i Danmark, men är ursprungligen från Spanien och har många års gedigen erfarenhet av basket.

– Jag har jobbat i Danmark i tre år, i högsta ligan som assisterande coach och i olika lag. Det senaste laget som jag coachade var Svendborg Rabbits säsongen 16/17 (bronsplats i ligan det året). Före Danmark har jag jobbat i Barcelona i Spanien i många år, jag tror fjorton, femton år i olika lag och kategorier. Olika nivåer också, olika läger under somrarna, så mest influenser har jag från Spanien. Jag har samma agent som Nick Spires och det var en av anledningarna till att jag kom till Alvik förra säsongen.

I Alvik var assisterande coach inte den enda rollen som Elias hade. Han arbetade även på NIU (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning), där han hjälpte till att utveckla unga spelare. Dessa två roller och ytterligare en har han även i SBBK.

– Jag har tre roller i klubben: den första är som assisterande coach för herrarna, den andra som basketinstruktör i NIU och den tredje som en sorts koordinator för coacherna i SBBK. Jag och Phil Spires hjälper coacherna med hur de kan utveckla lagen, spelstilen och identiteten av SBBK som klubb. Och naturligtvis hjälper vi också till att utveckla coacherna, säger han.

SBBK:s klubbdirektör Robert Andersson är glad över förlängningen och motiverar klubbens beslut:

– Vi jobbar med kontinuitet i truppen så långt det är möjligt och givetvis gäller det coachstaben för ett lag som presterat så bra som Kings gjort i år. Dessutom gör Bernat ett bra jobb med vår skolverksamhet och projektleder ett projekt för att höja kvalitén i vår elitförberedande ungdomsverksamhet. Bernat är sprungen ur den spanska skolan som är världsledande i utveckling av spelare, både tjejer och killar. Han är analytisk och noggrann och kompletterar coach Ludde på ett bra sätt.

Elias berättar om sin roll i den elitförberedande verksamheten:

– NIU är skolprogrammet för spelare från 16 till 18 års ålder. Vi har två träningar per vecka: en del basket och en del fysik. Alex Wikner är ansvarig för fysdelen och tar hand om det fysiska programmet medan jag är mer ansvarig för basketdelen på planen, för killarna. Några av spelarna är intressanta att fortsätta utveckla och kommer kanske i framtiden att spela i Kings. Till hjälp har jag också en annan SBBK:are, Tobias Andersson. (Joakim) Lantto är assisterande för damerna och har tillsammans med Joakim Brunnström hand om tjejerna.

Han pratar om sitt arbete på ett sätt som gör det enkelt att förstå hur mycket det betyder för honom och att han tillhör de avundsvärda få som har privilegiet att jobba med det han brinner för. Det märks också att han är uppriktigt glad över att ha fått möjlighet att stanna kvar i klubben.

– Jag trivs väldigt bra med klubben och människorna runt omkring. Jag tycker att det finns många personer som jobbar på samma sätt, mot samma mål och för vad som är bäst för SBBK. Och det känns väldigt bra att hjälpa klubben att ta nästa steg, med herrlaget men också med ungdomsprogrammet. När du känner dig delaktig i en organisation och älskar basket, älskar att coacha – när du hittar det här är det enda du vill att fortsätta. Fortsätta med klubben, med Ludde och laget i den här miljön.

– Först och främst är jag väldigt glad över att få jobba med Ludde, jag känner mig väldigt delaktig, med idéer kring hur vi presterar och spelar, både offensivt och defensivt. Ludde gör ett väldigt bra jobb ur det perspektivet. Han ger mig många olika roller: scouting är en av dem, men också att hjälpa till med den individuella utvecklingen av exempelvis de stora killarna, små detaljer, korrigera vissa saker de gör i matcherna. Också hur vi kan variera spelet över hela plan, offensiva spel… En väldigt stor fördel med Ludde är att han alltid lyssnar på en och försöker ta till sig nya saker. Jag tycker verkligen om personer som lyssnar aktivt eftersom de är öppna för andras idéer.  

Degernäs gör nog också klokt i att lyssna på vad Elias har att säga, med tanke på att landet han kommer från och har vuxit upp i är en av de verkligt stora basketnationerna, ljusår från svensk baskets utveckling. Elias många års erfarenhet från tiden i Spanien väger tungt.

– Basket är inte den största sporten i Sverige till skillnad från i Spanien där basket är en väldigt stor sport, förmodligen den största efter fotboll. Och jag försöker påverka och inspirera spelarna och coacherna med idéer, filosofier och basket-IQ som vi har i Spanien men som inte har kommit hit än eftersom sporten inte är så stor här. Nu har jag möjlighet att dela den här erfarenheten och kunskapen, tillföra extra detaljer om basket.

När han pratar om Kings och lagets totalt sett starka prestation hittills under säsongen lyfter han fram personkemin och lagandan som viktiga faktorer, i tillägg till en väl sammansatt trupp rent spelmässigt.

– Jag tror att kemin, inte bara den inom coachstaben utan också kemin med spelarna, är en av nycklarna den här säsongen. Man måste tänka på att vi i år har vunnit 29 matcher och förlorat sju i grundserien – det är en väldigt bra prestation. Även om skador och laguppställning så klart påverkar tycker jag att det är ett stort steg.

I morgon inleds semifinalspelet mellan Kings och Jämtland Basket, som efter att i fredags ha besegrat BC Luleå med relativt stor marginal (103-90) gick vidare till semifinal för första gången någonsin. För egen del ser Elias positivt på den gångna säsongen, oavsett hur den slutar för Kings.  

– Om vi kan vinna SM-guld skulle det vara den perfekta säsongen, men så här långt kan jag säga att jag är väldigt glad över var jag är och att vara en del av den här klubben. Jag känner att jag växer som coach, att jag får erfarenhet den här säsongen och känner mig verkligen som en del av herrlaget. Det är en stor motivation för mig att vara i ett av de största lagen och klubbarna i Sverige.

I och med förlängningen av kontraktet med SBBK kan han också blicka framåt efter sommaren, även om det finns mycket kvar att uträtta innan dess. Däremellan ska han själv också hinna vara lite ledig och umgås med dem han inte har möjlighet att träffa så mycket under säsongen.  

– Just nu pratar vi om ungdomsprogrammet, för en av mina uppgifter är att hjälpa klubben att välja lag och coacher inför nästa säsong innan sommaren. Vi har börjat jobba med det och fortsätter bygga identiteten kring programmet. Jag tror att vi kommer få mycket viktigt uträttat de här sista månaderna innan sommaren. Och sen, med herrarnas lag, kommer vi förhoppningsvis att kunna ta oss till finalerna och utmana på ett bra sätt. Därefter kommer vi att börja prata om spelare och hur vi ska bygga laget inför nästa. I mitten av juni planerar jag att åka till Spanien och vara där ett par veckor för att vila lite och rensa huvudet, träffa familj och vänner, åka hem till min hemstad Barcelona, som är en fantastisk stad.

Vilan är välbehövlig efter en intensiv säsong och inför en kommande som lär fortsätta i samma anda tillsammans med SBBK, vilket som väl är verkar passa honom.

Andersson ser positivt på det fortsatta samarbetet med Elias:

– Bernat är väldigt strukturerad och noggrann. Jag säger inte att Ludde är hans motsats, men de kompletterar varandra och funkar bra ihop. Det är viktigt för mig. Hans ambition kommer hjälpa klubben fortsatt och vi gör en utvecklande resa tillsammans, Bernat + SBBK!

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget