Semin inleds mot Jämtland på måndag

Lördag 6 april 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I går kväll blev det till sist klart att Jämtland Basket blir Södertälje Kings semifinalmotståndare i bäst av sju matcher, efter att ha besegrat BC Luleå i den femte och avgörande kvartsfinalmatchen i Luleå Energi Arena. Det innebär att Jämtland har tagit sig vidare till semifinal för första gången någonsin, dessutom genom att slå ett lag som det tog 22 raka förluster och cirka sex år att besegra – vilket skedde först i den andra kvartsfinalmatchen.

Efter segern uttryckte Jämtlands head coach Torbjörn Gehrke sin glädje och lättnad:

– Jag är rörd, det har varit en lång resa. Det är skönt för killarna i laget, men också skönt för klubben och stan, det har varit ett spöke att inte slå Luleå och inte slå Södertälje.

Även om Jämtlands och Luleås kvartsfinalserie redan från början förutspåddes bli jämn hade Luleå ändå avgörandet på hemmaplan där den förra matchen slutade 110-80. Men i fredags hade de första tio minuternas siffror 9-25 vuxit till 31-50 i halvtid och trots att Luleå vann q4 med 37-24 räckte det bara till att jämna ut slutresultatet till 90-103.

Vad Jämtland som motståndare innebär är svårt att avgöra, även om oddsen för avancemang naturligtvis är till Kings fördel. Att Kings vann samtliga grundseriematcher mot Jämtland betyder dock lika mycket som att Luleå gjorde det och Jämtland kommer till spel rejält stärkt av sin senaste prestation. Laget har en imponerande bakplan i form av Adam Rönnqvist, Gustav Hansson och Teyvon Myers (senast 30 poäng bestående av 5/6 treor, 4/5 tvåpoängare och 8/8 straffkast samt sex assists och tre returer). Att 208 centimeter långe Evariste Shonganya är tillbaka från sin skada är ett bra komplement till R.T. Guinn och Andrew Smith i insideområdet. Ytterligare längd och spänst finns dessutom att tillgå i Nicholas Paulos, unga Oliver Gehrke och Daniel Johansson som alla har imponerat i de senaste matcherna. 

– Man kan se det i förra årets finalserie när Luleå och Norrköping vann alla sina hemmamatcher och Norrköping vann SM-guldet i den sista matchen i Luleå, säger Kings assisterande coach Bernat Elias apropå slutspelets ovisshetsfaktor och fortsätter om sitt eget lag:

– Vad jag förväntar mig från oss är att vi behåller fokus, fortsätter vara hungriga, att vi behåller en stark mentalitet, både på träning och match. Nu är tiden inne att visa vår bästa kvalitet på golvet. Hemmaplansfördelen är viktig, vi har jobbat hela året för att ha den vid den här tidpunkten, genom att vinna och komma etta i tabellen under grundserien. Nu måste vi fortsätta kämpa och dra nytta av den.

Matchen på måndag börjar 19:04 i Täljehallen.

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget