Bosnic: ”De har ryggen mot väggen”

Onsdag 27 april 2016

I morgon torsdag är det dags för det fjärde mötet i SM-finalen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins. Som saker har utvecklat sig kan Kings bli svenska mästare på bortaplan redan i morgon torsdag, men vid förlust vänder serien tillbaka till Täljehallen på lördag. Morgondagens match spelas liksom den föregående i Stadium Arena och börjar redan klockan 18:34.

– Just nu har vi inte så hög intensitet i träningarna, vi kollar videos och rehabar. Våra fysios Kalle Karlsson och Alexander Wikner hjälper oss, Alexander har gjort ett jättebra jobb under hela säsongen. Vi har haft en väldigt bra utveckling under året. Ett par spelare är kvar sedan förra året men de flesta – många i startfemman – är nya. Om man jämför med hur de var från början är alla spelare mycket bättre nu. Att försöka vinna guld är fantastiskt, men det är det också att utveckla spelarna, berättar Vedran Bosnic.

I början av säsongen var Dolphins inte den mest tippade guldfavoriten eller ens finalisten. Adnan Chuk var ny i rollen som head coach och berättade att spelarna valdes utifrån en blygsam budget. Men allt eftersom matcherna avverkades och ju närmare slutet på grundserien kom såg det mer lovande ut. När BC Luleå slogs ut i semifinalen var framgången ett faktum. Mot finalmotståndaren Södertälje Kings, regerande svenska mästare tre år i rad, väntade dock en betydligt svårare uppgift för Dolphins, som nu har förlorat samtliga tre hittills spelade finalmatcher plus de tre tidigare grundseriematcherna.

– Det är ett väldigt svårt läge för Norrköping, de har ryggen mot väggen och måste vinna, annars är det över. Vi är alltid oroliga för att det lag vi möter ska vinna, varje gång. Men vi har vunnit över dem sex gånger under säsongen och kommer vara fokuserade och förberedda till max. Vi måste hålla intensiteten varje minut, i varje bollinnehav, säger Bosnic.

Mellan Södertälje och Norrköping finns ett visst mått av hatkärlek som naturligtvis märks än tydligare när så mycket står på spel. Ibland bubblar heta känslor upp till ytan och ger sig uttryck på olika sätt, ofta i diskussioner med motståndarna eller med domarna, och inte sällan i mer konkreta tilltag.

– Vi känner varandra rätt bra nu och det är alltid väldigt fysiska möten. När vi såg videon var det väldigt hårda tag. Vi analyserar alla matcher och måste vara ännu mer fokuserade och göra rätt i alla situationer, de får inte skada oss fysiskt. Både vi och de är väldigt fysiska, vi måste hålla ögonen öppna, se till att de inte knuffar oss i ryggen, det är viktigt att ingen blir skadad, fortsätter Bosnic.

Att Kings redan i den fjärde matchen skulle ha den första matchbollen och därmed möjlighet att vinna på bortaplan var trots allt en aning oväntat. I morgon beräknas flera hundra supportrar från Södertälje att fylla läktarna och förhoppningsvis kommer stämningen bli så laddad som den bara kan bli när så mycket står på spel. Själv är Bosnic ödmjukt optimistisk inför det som väntar:

– Ingen vet vad man kan förvänta sig under finalen. Men jag tror mycket på mitt lag och vi är på en väldigt hög nivå. Vi har en väldigt bra känsla, det är kul för killarna men vi kan inte slappna av. Nu måste vi vara ännu mer aggressiva.

Matchen i morgon kan ses på basketsverige.se och på O'leary's i Södertälje.

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Södertälje Kings