Kings vidare till semi efter tredje raka vinsten mot Umeå

Måndag 1 april 2019

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Den tredje kvartsfinalmatchen mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT var både svängig och oförutsägbar, men under matchens tio sista minuter kunde Kings till sist ta kontrollen och vinna med 85-70. Det innebär 3-0 i bäst av fem matcher och stundande semifinal mot antingen BC Luleå eller Jämtland Basket. MVP i Kings blev Auston Barnes, som slutade på 22 poäng och fem returer och i Umeå Andre Nilsson, 17 poäng, åtta returer och en steal. 

– Vi hade hoppats så klart att kunna knipa åtminstone en match, men Södertälje är ett jättebra lag, de har spelat jättebra basket alla matcher och allt vi har slängt på dem har de haft svar på. De har aldrig haft en dålig dag där de har satt lite skott eller nånting, utan de har varit consistent genom hela serien, så de förtjänar absolut att vinna, sade Umeås head coach Jesper Gustavsson efter matchen.

Nilsson, som dittills varit anonym i kvartsfinalserien, fick en bra start och stod för Umeås samtliga poäng under den första halvan av quartern. Det var dock bara fyra, medan Kings hade gjort tio under samma tid och det skulle dröja ända till 4:32 innan Daniel Eliasson gjorde gästernas femte poäng vid straffkastlinjen. Det var just straffkasten som fungerade bäst för Umeå ur ett offensivt perspektiv i q1 och därför var Eric Gilchreses trea följd av en layup i slutet av quartern viktiga då de jämnade ut ställningen till 15-13. Kings hade fina anfall, men desto mindre lyckade avslut och Barnes stod ensam för tio poäng under de första tio minuterna.

– Det var upp och ner i dag, jag tyckte att vi tappade lite fokus under femminutersperioder här och där. När de får ett gäng offensiva returer behåller de sitt bollinnehav och jag tyckte att vi hade många turnovers under den första halvan och det stör liksom rytmen. Men vi har ett gäng talangfulla killar och när vi låg under hämtade vi igen det. De är ett bra lag och vi förväntade oss att de skulle kämpa med ryggarna mot väggen, sade Barnes.

Hemmalaget arbetade sig successivt in i matchen efter att ha börjat aningen ofokuserat och lade extra poäng till ledningen tack vare några tuffa skott från Eric Garcia. Matchen styrdes dock inte i någon tydlig riktning och det var svårt att förutse vad som skulle hända på planen, även om ställningen var 43-36 i halvtid.

Nilsson inledde även q3 bra och innebar en utmaning för Adam Ramstedt, som hade svårt att stå emot Nilssons massiva kroppstyngd. Tillsammans med Gilchrese ledde han sitt lag på den offensiva planhalvan och bidrog till att Umeå och Kings fortsatte följas åt poängmässigt sett, men när strax under minuten återstod av den tredje quartern fick han sin fjärde foul och fick sätta sig på bänken.

Gustavsson var med all rätt nöjd med Nilssons insats och unnade honom en bra avslutning:

– Han steppade upp jättemycket. Även om det är tråkigt att åka ut så tror jag det är skönt för honom att gå in i eftersäsongen här med en bra match i bagaget, för självförtroendet och motivationen.

Matchen fortsatte i samma märkliga takt även under den sista perioden och skönspelet lyste med sin frånvaro. Ändå lyckades Kings utöka ledningen, bland annat genom några tunga skott från Garcia, som höll huvudet kallt och Eric Adams samlandes viktiga returer till sin double-double: 12 poäng och elva returer (samt tre steals och en assist). När 2:43 återstod av matchen fick Nilsson sin femte foul och i och med det verkade luften gå ur gästerna, som snabbt tappade mark mot slutsignalen.

– Vi hittade inte rytmen tillräckligt många gånger i matchen, men det som var bra var att vi hittade den i rätt läge. Det gör vi på slutet och grabbarna steppar upp och stänger matchen på slutet – jag tycker att det säger en hel del om deras karaktär igen. Nånting som måste sägas är att idag är det nån annan som steppar upp. Garcia och Barnes tillsammans med Scottie, våra tre amerikaner visar vägen idag. Eric (Garcia) kommer från en match med två poäng och scorar nu nästa match 20 poäng på hemmaplan. Han är hittagen för att vara en sån spelare, han har den kvalitén och karaktären, sade Degernäs, som är glad över lite extra matchvila:

– Vi kan sitta och kolla på match fyra i Jämtland och göra bra analyser från den. Vi har mött dem fyra gånger båda lagen och vi har rätt bra koll på dem och de har bra koll på oss. Det kommer komma ner till den där gamla klassikern: det laget som kämpar mest, tar flest returer och är berett att spela hårt försvar kommer att vinna. 

SBL, kvartsfinal 3:5, Södertälje Kings – Umeå BSKT 85-70

(19-13), (24-23), (21-22), (21-12)

Poäng i Kings: Auston Barnes 22, Eric Garcia 20, Eric Adams 12, Toni Bizaca 12, Alexander Lindqvist 7, Martin Pahlmblad 5, Adam Ramstedt 4, Jonathan Person 3

Poäng i Umeå: Andre Nilsson 17, Eric Gilchrese 14, DeAndre Mathieu 9, Josh Greene 8, Egal Saleman 8, Daniel Eliasson 7, Alexandros Varytimiadis 5, Chris Singateh 2

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget