Telge vidare till semi efter ny magisk avslutning

Onsdag 27 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den andra kvartsfinalmatchen mellan Telge Basket och Norrköping Dolphins var jämn och såg precis som den första ut att sluta i Dolphins favör när Telge i slutminuterna vände och vann med 76-75. Poängbäst blev Deanna Weaver, 23 och i Norrköping Sofia Pelander, 21. Telge är därmed vidare till semifinal där motståndaren blir A3 Basket Umeå, som i kväll besegrade Wetterbygden Sparks för andra gången i rad.

– Det är en fantastisk känsla. Det känns bra att veta att vi är på väg till nästa runda och så får vi se till att bära med oss det här momentumet till nästa match. Det var härligt att ta den här och få några dagars vila, sade Weaver, som bland annat satte ett par extremt viktiga treor i slutet:

– Jag började lite långsamt, gjorde några misstag i försvar, så jag försökte fokusera på det jag kunde förändra. Jag fortsatte skjuta, alla sade åt mig att fortsätta. Jag försökte att inte fokusera på misstagen och när det bara är några minuter kvar måste nån verkligen steppa upp och jag försökte koncentrera mig på skotten jag hade missat. Folk gav mig bollen, mina lagkamrater är toppen.

Det blev en jämn första quarter med Klara Lundquist och Vanessa Taylor som främsta poänggörare, samt Weaver och Shaylen Burnett i en egen, intern kamp. Mikaela Gustafsson fick den här gången avlastning av Tilde Ahlin i bevakningen av Sofia Pelander, som stod för 21 poäng, 19 returer, två assists och en block.

– Förra matchen lyckades vi ta bort henne ganska bra och den här matchen hade vi en lite annan game plan. Jag är lite besviken på att hon lyckades göra 21 poäng. Och det är ibland när jag roterar så får hon en enkel passning eller en enkel offensiv retur eftersom jag försöker stoppa bollen. Ibland låter jag henne bara få komma in för djupt och för enkelt, och jag är så glad att vi vann den här matchen så att det inte var det som blev avgörande, sade Gustafsson om Pelander. Pelander själv var naturligt nog besviken, men ändå stolt över sitt lag:

– Jag tror inte att nån var redo att avsluta säsongen så här snabbt, men så är det och vi behöver lite tid att landa nånstans. Men i helhet har vi gjort en jättebra resa när man kollar på att målet var att vi skulle vara topp fem och vi var topp fyra, så vi fick hemmaplansfördel i slutspel. Slutspel är sånt: inte alla kan vinna och Telge spelade verkligen jättebra.

Den andra quartern blev poängfattig för gästerna. Hemmalaget blev stillastående till följd av gästernas skiftande försvar och i andra änden tvingades Dolphins ut från korgen. Att Ahlin, Nena Trajchevska och Patricia Elias satte varsin trea mot slutet av quartern ledde till telgeledning 35-30 i halvtid.

Lagen fortsatte spela jämnt även under den första delen av q3. Taylor bidrog med mycket energi och viktiga poäng för Dolphins och på motsatt planhalva hittade Weaver rätt lägen. Efter det följde en period av boll ut för hemmalaget, som därmed förlorade quartern med 16-26 och låg under med fem poäng inför de sisa tio.

– De gjorde det bra, de bytte lite från man-man till lite zon och lite olika typer av zonspel. De gjorde det svårt för oss, vi fick hela tiden tänka och försöka hitta lösningar. De lät oss gissa hela tiden. Jurgita, Årets coach – fantastiskt bra jobb. I vissa perioder i matchen får vi det jobbigt och blir lite stillastående, sade Telges head coach Viktor Bengtsson.

Elias inledde den sista quartern med en trea som var viktig för att Telge skulle behålla kontakten. Successivt övertog Dolphins ändå kontrollen och poängskillnaden utvidgades till Norrköpings fördel (Telge var nio poäng ned i 38:e matchminuten!). En trea från Weaver när strax över en minut återstod jämnade dock ut på nytt till 70-73 och en stund senare ytterligare en till: ställningen 73-75, 39:1 sekunder kvar. Avgörandet kom när inhopparen Ahlin, när klockan visade 39:35 satte Trepoängaren med stort T.

– Tilde, hon är ju vikarie, tror hon går på timlön eller nåt, kommer in där… Hon var i Polen i helgen under första kvartsfinalen, så kom hon hem igår, så kommer hon direkt från flygplatsen till träningen, hjälper oss lite grann, lite oslipad. Sen blir hon ju bättre och bättre ju längre matchen går. Första treorna missade hon, sen drog hon i några. Tilde har extremt stort klubbhjärta, det ska vi verkligen ta vara på, berömde Bengtsson. 

SBL, kvartsfinal 2:3, Telge Basket – Norrköping Dolphins 76-75

(17-19), (18-11), (16-26), (25-19)

Poäng i Telge: Deanna Weaver 23, Klara Lundquist 15, Patricia Elias 11, Tilde Ahlin 9, Mikaela Gustafsson 9, Ellen Åström 6, Nena Trajchevska 3

Poäng i Norrköping: Sofia Pelander 21, Shaylen Burnett 18, Vanessa Taylor 17, Michaela Borg 13, Lovisa Hjern 6

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Välkommen tillbaka Dara Taylor!

  Skrivet 2021-01-13

  Södertälje Basketbollklubbs damlag har gjort klart med en ersättare för Amanda Kantzy som lämnat för spel i Polen. Det blir den amerikanska point guarden Dara Taylor, som gör comeback i ...

  Läs mer
 • A3 - SBBK uppskjuten

  Skrivet 2021-01-12

  Efter att flera spelare i A3 Basket Umeås trupp har smittats med covid-19 har Svenska Basketbollförbundet beslutat att skjuta upp fredagens match mellan SBBK och A3 i SBL dam.

  Läs mer
 • SBBK släpper Amanda Kantzy för spel ute i Europa

  Skrivet 2021-01-10

  Dagens match mot Högsbo blev Amanda Kantzys sista match i SBBK-linnet, i alla fall för den här gången. Hon kommer lämna SBBK för spel i den polska högsta ligan.

  Läs mer
SBBK Damlaget