Giganten Bizaca går för 6 000:e poängen mot Umeå

Tisdag 26 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

När Södertälje Kings och Umeå BSKT möts i den första kvartsfinalmatchen i kväll passerar Toni Bizaca troligtvis 6 000 poäng – en prestation som bara fyra andra spelare i klubben har klarat av. Bizaca kom från KK Dubrovnik i Kroatien till SBBK 2012 och har varit klubben trogen sedan dess. Under den tiden har han utsetts till Svenska Basketligans MVP två gånger (2013 och 2014) och dessutom MVP i finalserien mot Norrköping Dolphins 2014.

För Bizaca själv betyder antalet poäng inte så mycket, men uppmärksamheten kring detta faktum har naturligtvis inte gått honom förbi, berättar han efter att nyss ha avslutat en förlängd söndagsträning:

– Förhoppningsvis kan jag komma upp i sextusen poäng i nästa match. Jag tänkte inte så mycket på det, men nu när alla pratar om det kan det inte undgå en. Det här är min sjunde säsong, under de första fem åren spelade jag fler minuter och gjorde fler poäng. Under de fem första åren tror jag att jag hade mer än femtusen. Men de här senaste två åren var det mycket färre och det spelade inte ens särskilt stor roll för mig.

Men även om poängantalet inte betyder så mycket för honom har det förstås också en symbolisk betydelse, eftersom det vittnar om en långvarig relation mellan honom och SBBK. Och då har han ändå inte saknat erbjudanden från andra klubbar.    

– Klubben är fantastisk, grabbarna, sån här lagkemi finns inte överallt. Atmosfären är bra och positiv, och när man blir äldre är det väldigt viktigt; stabiliteten, lön varje månad. Sen gillar jag människorna inom klubben och i laget som vi har haft i alla år. Jag hade bättre erbjudanden och kunde gå till klubbar där jag skulle ha tjänat dubbel, trippel summa, men jag bestämde mig för att stanna.

Bizaca har genom åren varit ytterst betydelsefull för laget såväl som i ligan, inte minst för att han har förmågan att göra det som krävs i ytterst pressade lägen och som ofta är direkt matchavgörande. Han kallas ofta för "avig" av den anledningen att han är så oförutsägbar och svår att försvara. Skottfinten vid trepoängslinjen borde till exempel vara väldokumenterad i scoutinganalyserna vid det här laget – ändå fungerar den oftast fortfarande. 

– Jag spelar färre minuter nu, men jag försöker fortfarande ge lika mycket och engagera mig lika mycket i matchen, ta lika mycket lagansvar som förut. Det spelar ingen roll om du spelar tjugofem, trettiofem minuter eller fem, tio, femton – du ska alltid ta lika mycket ansvar för laget. Jag hoppas jag kan hjälpa dem vinna igen, men förhoppningsvis kommer det inte behövas. Vi spelar bra, men om det behövs hoppas jag att jag kan göra min del. Känslan i laget är väldigt positiv. Vi slutade etta, gjorde första delen av jobbet, men nu är det som att alla börjar från noll, att alla kan vinna. Under säsongen jobbade vi hårt och nu måste vi ge allt, det finns inget utrymme för att göra det halvdant.

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget