Kvartsfinaldags mot Umeå

Söndag 24 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På tisdag inleds kvartsfinalserien mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT i Täljehallen i bäst av fem matcher. Kings vann grundserien och har därmed hemmaplansfördel genom hela slutspelet, till skillnad mot Umeå, som slutade på en åttondeplats. Kings har vunnit i lagens tidigare fyra möten under säsongen, även om marginalen senast i februari bara var sex poäng.

Umeås laguppställning består av många kvalitetsspelare, lett av guarderna DeAndre Mathieu (17.2 poäng och 5.8 assists per match), Josh Greene och Eric Gilchrese, som nyligen återvände till laget. Kom tillbaka gjorde även den grekiske forwarden Alexandros Varytimiadis, som bidrar till returtagningen och försvarsspelet. Inte att förglömma är naturligtvis 209 centimeter långe Andre Nilsson, som är Umeås viktigaste insidespelare och bäste returtagare (ligans fjärde bäste med 8.6).

– Vi har vunnit alla matcher mot dem den här säsongen, men det är ett väldigt bra lag. De har en av de fem bästa i ligan, han (Nilsson) är en landslagsspelare, verkligen stor och stark, som dominerar inside. Det kommer att bli en riktig fajt mellan honom och våra stora killar. Men det är inte bara han, de är kanske ännu farligare utifrån: Gilchrese, nummer trettiotre (Mathieu), nummer noll (Greene)… De har tre guards utifrån och sen har de Saleman. De har många hot och om de sätter skotten är de farliga. Jag kommer ihåg förra året, när de satte hur mycket treor som helst utifrån och vi spelade sådär – vi hade ingen chans, säger Toni Bizaca inför matchen och fortsätter inför det kommande slutspelet:

– Vi har det kanske djupaste laget i ligan och vi måste utnyttja det. Det är tufft att försvara när man inte vet vem som ska göra poäng, det är alltid olika spelare. Vi har fem, sex spelare med dubbla siffror och det är väldigt svårt att försvara – det är vår styrka.

För egen del kommer Bizaca förmodligen att passera 6 000 poäng på tisdag, något som han tar med ro:

– Förhoppningsvis kan jag komma upp i sextusen poäng i nästa match. Jag tänkte inte så mycket på det, men nu när alla pratar om det kan det inte undgå en. Det här är min sjunde säsong – under de första fem åren spelade jag fler minuter och gjorde fler poäng. Under de fem första åren hade jag, tror jag, mer än femtusen. Men de senaste två åren var det mycket färre och det spelade inte ens särskilt stor roll för mig. 

Matchen börjar klockan 19:04 på tisdag.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget