Formen sätts på prov mot tabelltvåan Luleå

Tisdag 12 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Två matcher är allt som återstår av grundserien när Telge Basket ställs inför nästa utmaning på hemmaplan på onsdag: tabelltvåan Luleå Basket, som har vunnit femton matcher och förlorat tre den här säsongen. Telge har fortfarande möjlighet att överta femteplatsen från IK Eos, som har lika många poäng (20), men inbördes. Luleås placering i tabellen är däremot befäst, vilket innebär att gästerna förmodligen inte har riktigt lika mycket att spela för som Telge.

Telges insats mot Alvik Basket i lördags var en mästerlig uppvisning i smart försvarsspel och produktivt anfallsspel – naturligtvis baserat på en noggrann scoutinganalys dessförinnan. Det var till exempel ingen slump att vissa spelare i motståndarlaget hade många missade skott vid trepoängslinjen – det var helt enligt Telges game plan. Ulrica Holmqvist stod över ännu en match på grund av problem med menisken i knäet enligt Telges head coach Viktor Bengtsson, som berättade att Tilde Ahlin kan komma att hjälpa till i slutspelet, beroende på Holmqvists form. Att få lite insidehjälp är nog Mikalea Gustafsson, som drog ett tungt lass i lördags, extra glad över.

– Jag spelade ganska mycket, fick spela mot Janel McCarville, som är en otroligt duktig spelare. Det är väldigt tufft där inne och jag fick tre snabba fouls innan halvlek. Det är lite jobbigt, för man kan inte spela så aggressivt som man kanske vill göra, sade Gustafsson efteråt.

Av Telges sju spelare på plan spelade alla i förstafemman +35 minuter. Och även om det fanns situationer i matchen som inte var helt felfria behölls fokus på en jämn och hög nivå matchen igenom. Som Klara Lundquist (22 poäng, sju steals, fyra assists, fyra returer) uttryckte det efter matchen:   

– Vi gjorde det så sjukt bra lagmässigt, vi följde vår scouting i fyrtio minuter. Vi spelade tufft defense hela tiden, executade i offense – team work helt enkelt. Vi är medvetna allihopa om att vi måste få hem så många vinster vi kan nu i slutet, ta en så pass bra placering som möjligt, det är väl därför vi är extra taggade och jobbar hårt.

Luleå har som många andra lag i ligan ett längdövertag över Telge. Där spelar bland andra Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Allis Nyström (dock skadad resten av säsongen). Bland importerna märks särskilt den amerikanska forwarden Chastity Reed. Hon är ligans mest effektiva spelare och toppar lagstatistiken med 20.5 poäng per match (näst bäst i ligan), 8.4 returer och 4.8 assists. Mot A3 senast bidrog Reed med 30 poäng, nio returer, sex steals, två assists och en block. Att möta ligans näst bästa lag är ingen enkel uppgift, men Telges lagkapten Ellen Åström är motiverad till max:

– Jag tänker att vi alla är så sjukt hungriga nu och har visat det i våra senaste matcher. Vi är där mentalt, vi är fokuserade, vi gör vår game plan som vi ska. Så jag känner att vilket motstånd det än blir är vi redo att ta oss an det nu.

Matchen börjar 19.00 på onsdag i Täljehallen. Se till att komma dit och heja fram Telge!

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget