Viktig seger mot Wetterbygden

Lördag 9 mars 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det tog en stund innan Södertälje Kings hittade rytmen som krävdes för att besegra Wetterbygden Stars i en match där slutresultatet till sist blev 80-65. MVP och poängbäst blev Eric Garcia, 19, och MVP i Wetterbygden Waly Niang, 16. Vinsten innebär att serieledaren Kings plockar viktiga poäng (54) i tabellen före bland annat tvåan Norrköping Dolphins (48), som kommer till Täljehallen på tisdag i en match som naturligtvis betyder mycket för båda lagen.

Matchen började skakigt för Kings som efter tre minuter hade hamnat i ett 0-7-underläge vilket föranledde en time out. Det skulle dock dröja ytterligare en minut och två poäng till från motståndarnas händer innan Eric ”Scottie” Adams gjorde Kings två första poäng, följt av en steal av densamme och därefter ytterligare två av – just det: Scottie. Av Wetterbygdens 21 poäng i q1 stod Albin Häll-Eriksson för åtta.

– Vi snackade om att vi inte skulle upprepa det som hände mot Borås, att vi kom ut ganska platt och att det var sista matchen det hände till slutet av säsongen. Tyvärr så kommer de ut idag med mer energi än oss på vår hemmaplan, vi har inte vart här på länge och det får inte hända. Speciellt när Wetterbygden kommer igång i början så är de ett riktigt farligt lag, de spelar bra basket, har bra skyttar – när de har sånt sänk som de hade idag är de livsfarliga, sade nye kingsspelaren Jonathan Person efter matchen.

Hemmalaget fortsatte jaga för att hämta upp underläget trots att rytmen inte riktigt infann sig. Gästerna såg till att hålla ett konstant högt tempo, plockade viktiga returer och ledde i halvtid returtagningen med 21-11. Trots det krympte poängskillnaden och Garcias trea fyra minuter in i q2 tog upp Kings i ledning (29-28).

– De har (Jonathan) Bohman där och Niang och Kyle (Rowley), de är många som går på offensiva returer och vi snackade om det också. De är så pass bra på det, att även om vi sätter kropp på dem tar de dem ändå. Men det var en fajt och jag tycker vi var bättre i andra halvlek, fortsatte Person.

På det offensiva planet hölls Auston Barnes på med hans mått mätt blygsamma sju poäng, men det komplenserades av att fem andra spelare kom upp i tvåsiffrigt. Tvåsiffrigt kom också Häll-Eriksson, Niang och Bohman upp i, men lagets 12 poäng i q3 och nio i q4 var en betydlig försämring från de första tjugo minuterna. Gästernas intensitet mattades av under de sista tio minuterna medan Kings spelade med tålamod och uthållighet vilket betalade sig i slutänden. 

– Allting börjar i defense. Första halvlek släpper vi in fyrtiofyra, andra halvlek tjugoett – stor skillnad i defensiva spelet, det är det som gör att vi vinner idag. Första halvlek, vi är minus tio returer, andra är det plus minus noll. Det visar också var man är. Och returtagningen handlar mycket om attityd och vilja ta den där bollen. Grabbarna gör det, de sätter helplanspress, sade Kings head coach Ludde Degernäs som lyfte fram tre spelare lite extra:

– Speciellt tycker jag Mario (Blazevic), Jonte och Scottie idag visar fantastisk attityd och defense, under den tiden gick vi upp tio poäng, jag måste kredda dem lite extra idag. 

SBL, Södertälje Kings – Wetterbygden Stars 80-65

(17-21), (27-21), (22-12), (14-9)

Poäng i Kings: Eric Garcia 19, Alexander Lindqvist 15, Martin Pahlmblad 12, Toni Bizaca 10, Eric Adams 10,  Auston Barnes 7, Jonathan Person 3, adam Ramstedt 2, Mario Blazevic 2

Poäng i Wetterbygden: Waly Niang 16, Jonathan Bohman 11, Albin Häll-Eriksson 10, Joaquin Portugues 8, Jonathan Peleg 7, Kyle Rowley 6, Christopher Dunston 3, Guim Exposito 2, Erik Juhlin 2

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings