Visby på jakt efter att behålla slutspelsplatsen

Lördag 16 februari 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På söndag möts Telge Basket och Visby Ladies för andragången den här säsongen. I lagens första möte i början av säsongen vann Telgemed 79-64. Faktum är att det skulle dröja ända till 5 januari i år innan Visby vann säsongens första match – på bortaplan mot Wetterbygden Sparks – efter nioraka förluster.

Det är dock ett annat motstånd som väntar Telge den härgången eftersom Visbys trupp har förändrats en hel del sedan sist. I mitten av december förra året avbröt den estniska guarden Janeli Lillealik säsongen på grund av problem med benhinnorna och den amerikansk-irländska guarden Anna Kelly togs in som Lillealiks ersättare. I mitten av januari värvades också den 190 centimeter långa Dominique Allen, som representerade det brittiska landslaget i en match i OS i London 2012. I slutet av januari meddelade klubben att den luleåfostrade guarden Viktoria Lopez lämnar Visby för Stockholm av personliga skäl.

– De har gjort om lite grann. De har förstärkt med en pointguard, Kelly, och en stor spelare, Allen. De två är nya, sen har de tappat estländskan, Lilleallik. De har ju bra spelare och ibland har de fått ihop det och ibland inte, säger Telges head coach Viktor Bengtsson om motståndarna.

Med från start har däremot två av Ladies amerikanska nyckelspelare varit: guarden/forwarden Branndais Agee, som snittar 19.6 poäng per match (tredje bästa i SBL) och 10.1 returer (fjärde bästa), och shootingguarden Zakiya Saunders, 16 poäng och 4.1 assists per match. Deras landsmaninna Jasmine Witherspoon bidrar tillsammans med Allen, Jonna Raflund, Senait Ghebremeskel och Veronika Mirkovic med längd till laget, vilket kommer att innebära en utmaning för Telge under korgarna.

– De är otroligt stora, de har fem spelare över en och åttiofem. De är som sagt väldigt atletiska och väldigt duktiga på offensiv returtagning. Vi som är lite mindre måste försöka kontrollera våran korg, såatt de inte får ta så många offensiva returer på oss. Och en del av att kunna hålla dem under sextio poäng är ju att kunna kontrollera att de inte får så många offensiva och så många enkla poäng, få dem att jobba hårt för varje poäng de gör. Det är det som är planen lite grann, framför allt försvarsspelet. Offensivt litar jag på att det är hemmaplan och vi måste ändå kunna bara lira på med väldigt mycket fart, fortsätter han.

Och på tal om längd och storlek saknade ju Telge fotskadade Ulrica Holmqvist i matchen mot Wetterbygden i början av februari då Tilde Ahlin fick vikariera i hennes ställe. Bengtsson sade inför den matchen att Holmqvist skulle totalvila foten ett par veckor, så det återstår att se om hon är tillbaka mot Ladies.

– Vi har ju lite problem med Ulrica där som har en dålig fot, hon är i träning, begränsat. Oklart om hon är klar till spel, det kommer avgöras lite grann i kväll (fredag) eller i morgon om hon kan vara med. Troligtvis kommer hon värma upp, men vi får se hur mycket hon används. Tilde är ett alternativ, samma sak gäller där – det är oklart om hon kommer till spel. Hon har jobb, nämligen, så det är egentligen inte optimalt. Hon är inte lika förberedd som mot Wetterbygden, för då hade hon ju förberett ett parträningar och var förberedd för matchen, så det var en helt annan situation. Tilde är en fantastisk vikarie, kan man säga. Stämplar in och stämplar ut. Hon var ovärderlig mot Wetterbygden, hjälpte oss jättemycket. Vi får se var vi är nånstans med Ulrica och Tilde. Vi kanske har båda, vi kanske har ingen, berättar Bengtsson.

Läget i tabellen är att Telge är fortsatt placerat på sjundeplats med 14 poäng och Visby på åttonde med åtta. Men även om det skiljer några poäng lagen emellan behöver Telge behålla den marginalen och samtidigt fortsätta sikta på att passera sexan Högsbo Basket som har lika många poäng, men en match mer spelad. I Visbys intresse ligger framför allt att behålla åttondeplatsen eftersom nian Wetterbygden har lika många poäng. Med endast fem omgångar återstående i grundserien är det bara att ta varje chans som ges att förbättra placeringen inför slutspelet. Att Telge kommer till spel efter några dagars vila menar Bengtsson är svårt attveta om det är en fördel eller inte:

– Vi har haft en helg off, det är ju elva lag i ligan så ett får stå över varje omgång. Vi stod över förra omgången och jag vet inte om det var bra eller dåligt för oss… Spelarna behöver ju självklart få vila lite, men när man vilar så tar det ett litet tag att komma tillbaks från vilan. Ovisst hur formen är, jag tycker vi gjorde en jättebra match defensivt mot Wetterbygden, vi vinner den matchen med tjugo poäng och släpper in endast femtiotvå. Så det är väl lite grann att vi måste försöka spegla en sån match igen, försöka hålla Visby på låga siffror, gärna under sextio poäng. Och sen fortsätta få flyt med skotten offensivt, försöka hitta rätt skotturval. Det är framför allt försvaret som vi fokuserar på lite extra.

Matchen börjar 16.00 på söndag och spelas i Täljehallen.

 Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Förnyat Mark näst på tur

  Skrivet 2021-01-26

  I morgon onsdag gästar Mark Basket Täljehallen i den sista matchen innan det drygt två veckor långa landslagsuppehållet. SBBK och Mark har mötts en gång i början av säsongen i ...

  Läs mer
 • Storförlust mot Norrköping

  Skrivet 2021-01-24

  Liksom i den förra matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins hamnade SBBK i ett stort underläge under den första halvleken vilket också lade grunden till slutresultatet 78-108. Flest poäng gjorde ...

  Läs mer
 • Revanschchans mot Dolphins

  Skrivet 2021-01-22

  Spelschemat i SBL är späckat för tillfället och för SBBK:s del innebär det hemmamatch mot Norrköping Dolphins på söndag, efter onsdagens bortaseger mot Helsingborg BBK, sedan match mot Mark Basket ...

  Läs mer
SBBK Damlaget