Gratis entré när Kings möter formstarkt Jämtland

Torsdag 14 februari 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon fredag är det dags för grundseriens sista möte mellan Södertälje Kings och Jämtland Basket i Täljehallen – inträdet står SBBK:s sponsorer för och innan matchen hissas SBBK-legendaren Peter Borgs matchtröja i taket. Kings har vunnit lagens tre tidigare möten under säsongen och leder i skrivande stund tabellen före Norrköping Dolphins, medan Jämtland strävar efter att överta fjärdeplatsen från BC Luleå inför slutspelet. Ett styrkebesked var vinsten mot Borås Basket med 106-103 efter förlängning i i går som också innebar sjätte raka segern för Jämtland. 

Även Kings har en ”winning streak” på fyra raka och behöver fortsätta i den andan för att behålla förstaplaceringen. Senast besegrades Umeå BSKT på bortaplan när Toni Bizaca briljerade med fantastiska 39 poäng, sex returer och fyra assists.

– Vi började inte så bra, men grabbarna visade igen karaktär och kom tillbaka. Och sen, det blev jämnt men jag är ändå glad att vi vann. Grabbarna är 24/5 och har haft en bra säsong hittills.  Toni har en fantastisk skill. Med det laget vi har behöver kanske inte Toni scora så mycket som han har gjort tidigare år här i Södertälje Kings. Han har en lite mindre roll, men är alltid redo att spela när jag kallar på honom, visar alltid bra attityd och hjälper de yngre spelarna. När man ser honom scora som han gjorde – det är lite vintage… Toni med högt självförtroende är ett problem för alla lag i ligan. Jag är jätteglad att han är igång, vi behöver alla spelare på hundra procent när vi går in i slutdelen i säsongen, säger Kings head coach Ludde Degernäs, som berättar om skadeläget inför matchen: 

– Frågetecken på Valter fortfarande, han ska testa imorrn (torsdag) på träningen och se, han har en ömmande fot. Det är ingen jätteskada, men säsongen är lång, så det är ingenting att riskera, det är därför han har stått över de här fajterna. När det gäller Oskar Holm är han borta fyra till sex veckor, för sin höft som han har haft problem med tidigare, han är avställd. Oskar är en ung spelare som jag tror väldigt mycket på i framtiden och har gjort ett jättebra jobb den här säsongen. Man får inte glömma bort att han är tjugo år, det är väldigt viktigt att han rehabar kroppen och kommer tillbaka hundra procent. Man ska inte som tjugoåring dra på sig belastningsskador.

Fokus för hemmalaget i morgon kommer enligt honom vara att få kontroll på Jämtlands tempo och att utnyttja sin mångsidighet i anfall.

– När vi spelar bra basket, när vi släpper bollen framåt och attackerar, inte bara från en position på golvet utan från alla fem, då är vi väldigt farliga. Om vi kan få matchen dit vi vill, där vi kan spela vårt lagspel och kontrollera transition defense har vi stor chans att vinna.

– De kommer pusha bollen mycket, titta på snabba skott, deras guardpar (Adam) Rönnqvist och (Teyvon) Myers är en av ligans bästa bakplaner. Sen lägg till rutinen och kvalitén med R T Guinn, deras nya spelare Andrew Smith, som jag tycker har kommit in jättebra i gruppen, en väldigt atletisk och bra returtagare. Oliver (Gehrke), han är 18 bast grabben, en kille som alltid jobbar hårt, tror på sig själv och är väldigt orädd. Lite osvensk i sin mentalitet, det har han ju ärvt av sin pappa Torbjörn. Jag kände Oliver sen när Gehrke var här under södertäljetiden, så det är jättekul att följa Olivers resa, gå från ungdom till senior. Jag har bara positivt att säga om den unga mannen, fortsätter Degernäs och lägger till att han är osäker på om Jämtlands kongolesiske center Evariste Shonganya kommer att spela i morgon då han har varit borta några veckor. 

Att det är en match med gratis inträde betyder att Kings har chansen att få stöd av en större publik, vilket han betonar betyder mycket för laget.  

– Vi tackar alla sponsorer som ställer upp och bjuder in till den här gratismatchen. Jag ser fram emot matchen, det ska bli kul med mycket folk i hallen, grabbarna är värda det. Vi får se till att fylla hallen så att det blir bra stämning med mycket folk som kommer och supportar, ger grabbarna den här extra energin som behövs. Jag hoppas verkligen att det blir en bra match med hög fart, hög intensitet på fredag. Det som är bra med Jämtland är att de drar alltid upp tempot, det är ganska enkelt – då får man springa och komma in i matchen själv.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings