Tufft utgångsläge för avancemang

Onsdag 28 september 2016

I tisdags var det dags för premiärmatchen i Basketball Champions League för Södertälje Kings som på bortaplan mötte finska Kataja Basket i den andra kvalomgången. Enligt kvalreglerna avgör poängskillnaden i lagens två möten vem som går vidare till gruppspelet. Det innebär att eftersom Kataja vann med hela 97-58 senast måste Kings vinna med minst 40 poäng i morgon torsdag, annars är drömmen om fortsatt spel i Champions League över. 

Det Kings som förlorade stort mot Kataja i finska Joensuu i tisdags är långt ifrån detsamma som besegrade Norrköping Dolphins i fyra raka finalmatcher i våras. Att varken Dino Pita, Skyler Bowlin, Aaron Anderson, Christopher Czerapowicz eller ens trotjänaren Mike Joseph är kvar innebär att den större delen av stommen är borta. Toni Bizacas och Davis Lejasmeiers betydelse för kontinuiteten är därmed än större, liksom även Nicholas Spires som gör sin andra säsong i Kings och som skaffade sig värdefull erfarenhet i landslaget i EM-kvalet i somras.

Laget Kataja har ju redan presenterat sig med besked och de individuella hoten som måste kontrolleras är många. Den kanadensiske guarden Daniel Mullings har spelat i det kanadensiska landslaget och i tyska Bundesliga. Mot Kings blev Mullings poängbäst med 24 och plockade 13 returer.

Amerikanen Byron Wesley spelar på position 2-3 och har spelat i Gonzaga Bulldogs som räknas till ett av de bra amerikanska collegelagen. Förra säsongen spelade Wesley i Sioux Falls Skyforce som är Miami Heats utvecklingslag och som då vann D-league. Forwarden Joey King har spelat collegebasket i Minnesota Golden Gophers och Drake Bulldogs där han var en tongivande spelare.

– Mullings och Wesley kan spela på flera positioner, de är två väldigt mångsidiga spelare, mycket duktiga och har stor fysisk kapacitet. En ny spelare är Nino Johnson som spelade i Japan förra året, han är utmärkt inside och en bra returtagare. På position fyra har de King som är en väldigt duktig skytt, han är en stretch fyra, säger Vedran Bosnic.

Veteranen Teemu Sakari Rannikko bidrar med ovärderlig erfarenhet och kompetens och har en gedigen meritlista där spel i italienska Scavolini Pesaro, slovenska Union Olimpia och ryska BC Khimki finns med. 2013 återvände han till sin moderklubb Kataja och blev i samband med att laget 2015 vann sitt första guld i den finska ligan utnämnd till MVP.

Den före detta landslagsspelaren och forwarden Vesa Mäkäläinen spelade säsongen 2009-10 i dåvarande Plannja Basket som tog SM-silver den säsongen. I den finska ligan har Mäkäläinen bland annat blivit utsedd till MVP och bäste försvarare.

– Rannikko är en av de bästa finska spelarna, kanske någonsin, i alla fall på pointguardpositionen. Han är 36 år men i väldigt bra form, allt i laget börjar med honom, han har erfarenhet från Euroleague. Och Mäkäläinen är en bra före detta landslagsspelare som spelar på position fyra-fem, fortsätter Bosnic.

Kataja var uppenbarligen ett nummer för stort sist och tiden att justera spelet mellan matcherna har varit knapp. Men även om 40 poängs segermariginal ter sig som en övermäktig uppgift mot ett lag som Kataja kommer Bosnic och hans mannar helt säkert ge sitt absolut yttersta för att lösa den.

Matchen börjar klockan 19 nu på torsdag och fri entré i Täljehallen gäller.

Skriven av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings