Första ligamatchen mot Wetterbygden

Torsdag 31 januari 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På lördag spelar Telge Basket sin första hemmamatch för året och för första gången mot Wetterbygden Sparks. Senast Telge spelade i Täljehallen var i tiopoängsförlustmatchen mot A3 Basket Umeå den 30 december. Däremellan har laget spelat fyra raka bortamatcher varav två har resulterat i vinst och två i förlust, medan Wetterbygden kommer till spel med sex raka förluster. Båda lagen är placerade i den nedre delen av tabellen – Telge på sjunde plats (sex vinster och sju förluster) och Wetterbygden på nionde (tre vinster och nio förluster).

I fredags förlorade Telge mot IK Eos med 52-64. Att lagets totala antal poäng bara blev 52 menar head coach Viktor Bengtsson är för lågt och är en faktor som måste analyseras för att därigenom förhoppningsvis kunna förbättras.

– Det var ett tag sen vi hade hemmamatch, så det ska bli skönt att spela hemma. Jag tycker ändå vi har tagit de här måstematcherna, mot Uppsala och Mark borta. Sen så Eos – ja, vi gör femtiotvå poäng, vi fick inte i bollen i korgen på rätt sätt. Vi har tittat på video, analyserat, Jocke har klippt. Det som vi analyserar är att vi kommer till ganska bra lägen ändå. Vi får många bra lägen som vi bör sätta, men vi gör inte det. Och vad det beror på… Ja, det kan vara nervositet, dålig tajming… Men man har en del matcher när man skjuter lite sämre på bortaplan.

I Wetterbygden – coachat av landslagets assisterande coach Francisco Pinto – utmärker sig den 190 centimeter långa landslagsspelaren Louice Halvarsson, som snittar 17.2 poäng och 9.1 returer. Merparten av laget består av unga svenska spelare, däribland den före detta luleåspelaren Sofia Hägg och norrköpingspelarna Rakel Gyberg Engdahl och Cajsa Uhrström. Den 32-åriga spansk-bosniska guarden Jelena Krsmanovic gör sin fjärde säsong för Wetterbygden och bidrar med viktig erfarenhet. På bakplan finns den amerikanska spelfördelaren Stephanie Gardner.

– De har ju Lollo Halvarsson som är fantastiskt duktig spelare inside. Och med henne har de ett gäng bra skyttar av bra kvalitet. De har Lollo där inne som drar åt sig mycket uppmärksamhet, sen har de Cajsa Uhrström som skjuter fantastiskt utifrån, de har Sofia Hägg som skjuter jättebra utifrån, de har Emina Busatlija som skjuter också jättebra utifrån. Sen så har de Stephanie Gardner som är point guarden där som skapar övertagen lite grann och även Jelena som spelar med erfarenhet. Det är ett lag med väldigt bra skyttar och ett insidehot.

Det har varit en ojämn säsong för Telge så här långt, med ett snabbt utträde ur FIBA EuroCup, sargat efter Nena Trajchevskas handskada, följd av den före detta telgespelaren Teodora Turudics knäskada. Turudic visade sig som bekant vara så pass allvarligt skadad att hon fick avsluta säsongen i förtid, men Telge lyckades hitta en högst värdig ersättare i Deanna Weaver. Under sina nio spelade matcher har Weaver snittat 17.4 poäng (nia i SBL) och 9.7 returer (fyra), och är ligans fjärde mest effektiva spelare.

Tillsammans med Klara Lundquist (tredje bästa poänggörare i ligan) och Ellen Åström bär Weaver det unga laget poängmässigt sett, men frågan är om det är tillräckligt. Kanske talar sjundeplatsen sitt tydliga språk, eller så kommer upphämtningen under den andra halvan av säsongen. Hur det än är med den saken är Telge i behov av varje möjlig vinst.

– Nu ligger vi sjua och vi jagar sjätteplaceringen, målsättningen blir ju nästan att komma sexa nu. Vi måste ta våra matcher nu, medan några lag måste plumpa nån match extra, konstaterar Bengtsson och fortsätter om skadeläget:

– Vi är lite halvskadade, alla spelare har nån liten skavank, men det är egentligen bara Ulrica (Holmqvist) som kommer missa spel. Hon har en fot som varit dålig sen december, sen EuroCup, som vi har försökt behandla hit och dit, men nu finns det ingen återvändo. Hon får totalvila sin fot i två veckor. Vi har tidigare gjort magnetröntgen och vanlig röntgen men inte hittat nåt. Det drabbar ju laget ännu mer, i vår plump mot Eos var Ulrica den som hade plus i plus-/minusstatistiken, det är ett stort avbräck för oss.

Att Holmqvist kommer att saknas blir naturligtvis extra kännbart med Halvarsson i motståndarlaget och just den utmaningen blir den kanske allra viktigaste att hantera på lördag, menar Bengtsson:

– Kontrollera Lollo, så klart, hur kan vi göra det? Se till att hon inte straffar oss för mycket inside. Det kommer bli väldigt tufft för Mikaela (Gustafsson) att hitta den matchen. Och sen så självklart måste vi offensivt försöka dra upp tempot och hitta våra enkla poäng.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • SBBK vann i Helsingborg

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK kom tillbaka efter en riktigt svag start och kunde till slut vinna med 72-62, efter en bra andra halvlek.

  Läs mer
 • Match mot tabelljumbon på onsdag

  Skrivet 2021-01-18

  På onsdag möter SBBK Helsingborg BBK på bortaplan. I lagens första möte i början av november vann SBBK hemma med 81-50. Nykomlingen HBBK ligger sist i tabellen, medan SBBK ligger ...

  Läs mer
 • Välkommen tillbaka Dara Taylor!

  Skrivet 2021-01-13

  Södertälje Basketbollklubbs damlag har gjort klart med en ersättare för Amanda Kantzy som lämnat för spel i Polen. Det blir den amerikanska point guarden Dara Taylor, som gör comeback i ...

  Läs mer
SBBK Damlaget