Seger i årets första match

Lördag 5 januari 2019

 • Auston Barnes, en av Kings starke män. Foto: Anna Forsström
  Auston Barnes, en av Kings starke män. Foto: Anna Forsström
 • Oskar Holm gjorde en bra insats och en del minuter (13:37) i Toni Bizacas och Adam Ramstedts frånvaro. Foto: Anna Forsström
  Oskar Holm gjorde en bra insats och en del minuter (13:37) i Toni Bizacas och Adam Ramstedts frånvaro. Foto: Anna Forsström
 • Även poängbäste Alexander Lindqvist tog sitt ansvar när Bizaca och Ramstedt var borta.
  Även poängbäste Alexander Lindqvist tog sitt ansvar när Bizaca och Ramstedt var borta.

Det var länge en jämn match mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT, som till sist slutade 86-74 till Kings. Därmed är Södertälje tillbaka som tabelletta, med 34 poäng (20 matcher) jämfört med tvåan Norrköping Dolphins, 32 (21 matcher). Poängbäst blev Kings MVP Alexander Lindqvist med 28 och i Umeå DeAndre Matieu och Josh Greene, båda 16. MVP blev Andre NilssonEn extra eloge också till Eric Adams, som slutade på en fin double-double, 16 returer och 12 poäng. Toni Bizaca och Adam Ramstedt satt på bänken, däremot var Eric Garcia tillbaka efter sin skada.

– Jag är rätt nära, vill inte säga hundra procent men tillräckligt bra för att vara här ute. Det känns bra att vara tillbaka på planen tillsammans med mina lagkamrater. Jag hatar att sitta och titta på, jag älskar spelet och när jag måste vila på grund av skada är det inget kul för någon, sade Garcia och fortsatte:

– Jag önskar att alla kunde spela, det suger att inte ha dem där ute, men förhoppningsvis är de tillbaka i nästa match. Men Oskar (Holm) kom in, gjorde minuter och spelade väldigt bra i kväll och Eric Adams steppade upp som ersättare för Adam (Ramstedt) och tog alla returer. Han är väldigt viktig för vårt lag, när han är engagerad och aktiv i returtagningen är han svårstoppad.  

Gästande Umeå mötte ett spel- och revanschsuget Kings, inledningsvis främst lett av Martin Pahlmblad, Adams och Auston Barnes i offensiven. Efter de första tio minuterna ledde hemmalaget med elva poäng, men så enkelt skulle det inte visa sig vara matchen igenom.

– Intensiteten i vårt försvar gick ner lite grann i den andra quartern och även i den tredje, men i första och fjärde spelade vi riktigt bra försvar. Och poänggörandet är inte riktigt något problem, vi kapitaliserar liksom på det genom vårt defense. När vi spelar bra försvar känns det som att vi är oslagbara, konstaterade Adams.

Daniel Eliasson och DeAndre Mathieu inledde den andra quartern piggt och fick efter hand sällskap av Chris Singhateh, som alla tillsammans ledde gästerna några poäng närmare hemmalaget. En bidragande faktor var Umeås trepoängsskytte (sju av 14 i halvtid), trots att både Alexandros Varyitimiadis och Eliasson förpassades till bänken en stund efter att ha dragit på sig tre fouls.

– Umeå är ett välcoachat lag och de ger aldrig upp. Tufft för oss också var att i går, femton minuter innan träning så blev Toni Bizaca sjuk och Adam Ramstedt fick kramp i ryggen under träningen. Så att vi avslutade träningen i går med åtta stycken. Så träningsmängden efter matchen mot Jämtland har inte vart där jag har velat. Och det är nåt som jag ser i spelet: tajmingen och fysiken i dag. Vi orkar inte hålla uppe det i fyrtio minuter, sen tycker jag vi spelare bra i tjugo minuter men inte hela vägen, sade Ludde Degernäs.

Q3 började lovande för hemmalaget, men motståndarnas försvarsspel bromsade effektivt upp framfarten. I den andra änden av planen klev både Andre Nilsson och Varytimiadis fram och hjälpte till att minska underläget till ett par poäng. I tillägg fortsatte Mathieu att vara i det närmaste ostoppbar. Lindqvists trepoängare med två och en halv minut kvar av q3 var viktig för hemmalaget, liksom Adams kontinuerligt starka returtagning och tillsammans med Auston Barnes och Alexander Lindqvists försvarsinsats på Andre Nilsson.

– Jag försökte bara ta varenda retur, det är vad Eric (Garcia) alltid säger till mig: ”returerna är dina”. Så jag försökte bara spela därefter. Han är väldigt stor, väldigt bra. Jag gjorde det okej, han (Nilsson) är en väldigt bra spelare, väldigt tuff att spela en mot en mot. Men jag gjorde mitt bästa, bara hålla honom borta från korgen så mycket som möjligt. Jag tar det personligt när nån gör poäng på mig, kommenterade Adams.

Med blott en fempoängsledning inför den sista quartern var Lindqvists nya trepoängare i inledningen välkommen för hemmalaget. I övrigt fortsatte Umeå att göra det svårt för Kings att komma till avslut, förutom nämnde Lindqvist, som gjorde hela 13 poäng i q4.

– Att han gör 28, det har jag sett förut, men att han kliver fram och visar karaktären när vi har några borta – det är stort. Alex och ”Scottie” (Adams) och Barnes jobbar stenhårt (med Nilsson). Nånting vi måste göra bättre är, vi kan inte låta dem göra för mycket poäng i fast break i dag, vi stod lite på hälarna, stod lite för långt ifrån dem, sade Degernäs.

SBL, Södertälje Kings – Umeå BSKT 86-74

(28-17), (18-22), (16-18), (24-17)

Poäng i Kings: Alexander Lindqvist 28, Auston Barnes 19, Martin Pahlmblad 14, Eric Adams 12 Eric Garcia 8, Valter Lindström 5

Poäng i Umeå: DeAndre Mathieu 16, Josh Greene 16, Andre Nilsson 15, Chris Singhateh 14, Alexandros Varytimiados 7, Daniel Eliasson 6

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Fler bilder

  Kings bygger nytt

  Skrivet 2019-09-16

  Efter två säsongers uppehåll som svensk mästare återtog Södertälje Kings förra säsongen SM-pokalen i den femte finalseriematchen mot Borås Basket inför 3 875 personer i Scaniarinken. När den nya säsongen ...

  Läs mer
 • Champions League-kvalet inleds på tisdag

  Skrivet 2019-09-15

  På tisdag spelar Södertälje Kings sin första match i Champions League-kvalet mot Balkan Botevgrad som gästar Täljehallen. Liksom Kings är regerande mästare i SBL är Balkan motsvarande för den bulgariska ...

  Läs mer
 • Förlust mot Helsinki Seagulls

  Skrivet 2019-09-12

  Finska Helsinki Seagulls bjöd på tufft motstånd i kvällens träningsmatch mot Södertälje Kings och vann till sist med 93-68. Poängbäst blev Seagulls Elijah Stewart, 26, och i Kings hemvändaren Dino ...

  Läs mer
Södertälje Kings