Förlust mot Högsbo

Söndag 9 december 2018

 • Nyaste tillskottet Deanna Weaver kommer att bli mer och mer värdefull för laget framöver. Foto: Anna Forsström
  Nyaste tillskottet Deanna Weaver kommer att bli mer och mer värdefull för laget framöver. Foto: Anna Forsström
 • Klara Lundquist var på bra spelhumör innan hon slog huvudet i golvet och fick avbryta. Foto: Anna Forsström
  Klara Lundquist var på bra spelhumör innan hon slog huvudet i golvet och fick avbryta. Foto: Anna Forsström
 • Mikaela Gustafsson hade det tufft tillsammans med Ulrica Holmqvist mot Alexis Hyder och Hanna Johansson inom det målade området. Foto: Anna Forsström
  Mikaela Gustafsson hade det tufft tillsammans med Ulrica Holmqvist mot Alexis Hyder och Hanna Johansson inom det målade området. Foto: Anna Forsström

Det blev en helt igenom jämn match mellan Telge Basket och Högsbo Basket, som Högsbo till slut lyckades vinna med 82-75. Bästa poänggörare blev Tiasha Gray, 26, och i Telge Klara Lundquist och Ellen Åström, båda 21. Lundquist och Alexis Hyder blev respektive lags MVP. Deanna Weaver gjorde debut i SBL för säsongen med de fina siffrorna 15 poäng, 13 returer, fem assists och en steal, medan Nena Trajchevska var fortsatt borta. Tyvärr slog Lundquist huvudet hårt i golvet i början av den fjärde perioden och fick avbryta matchen.

 – Tuff match, mycket kontakt. Vi borde i och för sig vara vana, vi har ju kommit nu från EuroCupspel där det är tuffare. Sen blir det en annan sak här i ligan, det tillåts inte lika mycket kontakt. Det är tufft, så är det, men samtidigt, om vi ska vara ett bra lag måste vi kunna leverera alla matcher. Det handlar mycket om att vi hela säsongen måste få stopp i defense och i dag får vi inte det. Vi kan inte vinna matcher när vi släpper in åttiotvå, vi scorar sjuttiofem, men vi kan inte vinna om vi inte får stopp i defense. Det är egentligen det vi måste ta tag i och bli bättre på, sade Telges lagkapten Ulrica Holmqvist efter matchen.

Den första quartern blev jämn och slutade 23-21. Lundquist och Åström bidrog med sju poäng var och hjälptes åt att försvara Gray, som trots hård bevakning gjorde tio poäng. Trots att Gray och Hyder dominerade Högsbos offensiva spel hade Telge svårt att begränsa deras poängproduktion och de gånger som det ändå lyckades gjorde ändå övriga högsbospelare jobbet och bidrog tillräckligt för att det skulle räcka till seger.

– Vi skulle försöka ta bort hennes (Grays) pull up-skott och hennes trepoängsskott och det gjorde vi tyvärr inte alls i dag. Hon fick skjuta väldigt fritt öppna skott i zonen, hon fick skjuta öppna pull ups – det förvånar mig jättemycket att hon kan vara så pass fri som hon är, vi följer absolut inte game planen, vi är inte ens nära, sade Telges head coach Viktor Bengtsson, som vid 32-40 med mindre än fem minuter kvar av den första halvleken kallade till time out.

Telges trepoängsskytte, som i q1 hade varit högprocentigt (emellanåt över 70%), stagnerade under den andra perioden, men mot slutet började laget hitta andra offensiva lösningar och lyckades reducera ställningen till 41-44 inför halvtidsvilan. Gästerna gick runt på nio spelare jämfört med hemmalagets sju och hade därmed fördel snabba uppspel och högt tempo. Det märktes dock inte när den tredje perioden startade och Telge kom in i en andra andning. När Lundquist sänkte ännu en trea gick hemmalaget upp i ledning och ställningen var 46-44.

Hyder och Hanna Johansson ställde till med problem inside för telgeförsvaret, men zonförsvar och att Ulrica Holmqvist och Mikaela Gustafsson började dubbla på Hyder hade effekt. Det ledde till att Hyder, som gjort 17 fram till halvtid nollades i den tredje perioden.

– Det är svårt, man får pröva olika taktik. Man dubblar henne, då är det någon annan som är fri vid trepoängslinjen, så om hon nollades så var det kanske någon annan som sköt i treor istället. Man får försöka hitta olika situationer, vi gick till zon för att försöka stoppa henne, så det var kanske mest zonen som gjorde det. Men sen så gick vi bort oss i zonen och då blev vi tvungna att gå till man-man och då kunde hon gå tillbaks till att göra poäng ändå. Så att man får gå fram och tillbaks i olika försvarstaktiker, berättade Bengtsson apropå svårscoutade Hyder.

Ida Fredriksons tre trepoängare på kort tid bidrog till att bortalaget tog tillbaka ledningen, men ställningen inför q4 var jämn; 59-61. Ett par minuter in i den fjärde perioden ramlade Lundquist och slog huvudet i golvet, så hårt att hon fick bytas ut, vilket naturligtvis inte gynnade Telges redan lilla rotation. Med Lundquist borta blev läget tuffare och Högsbo kunde kapitalisera på avsaknaden av en av motståndarnas stjärnor.

– Vi chansade inte där, hon var fortfarande yr fem minuter efter smällen. Det är nog ingen fara, det var bara att hon inte kunde gå in och köra, utan om hon får vila i två dar här kommer det att funka sen, sade Bengtsson, som också berättade att Trajchevska beräknas vara tillbaka efter juluppehållet, men i allra bästa fall mot Luleå Basket den 17 december.

Svenska Basketligan, Telge Basket – Högsbo Basket 75-82

(23-21), (18-23), (18-17), (16-21)

Poäng i Telge: Ellen Åström 21, Klara Lundquist 21, Deanna Weaver 15, Ulrica Holmqvist 11, Mikeala Gustafsson 7

Poäng i Högsbo: Tiasha Gray 26, Alexis Hyder 24, Ida Fredrikson 9, Elin Ljungberg 8, Rubina Banfield 5, Hanna Johansson 4, Linda Karlsson 3, Elin Fredrikson 3

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
 • Inför Mark

  Skrivet 2020-10-23

  Medan SBBKs herrlag fortfarande väntar på seriepremiär gör sig SBBKs damlag redo för säsongens fjärde match. Det är Mark Basket som står för motståndet på söndag på bortaplan i Kinna.

  Läs mer
SBBK Damlaget