Kings vann efter episk vändning mot Nässjö

Måndag 12 november 2018

Foto Anna Forsström
Foto Anna Forsström

 Kings besegrade Nässjö med 87-82 efter förlängning, i en match där Kings länge såg ut som förlorare. Nio poäng av Toni Bizaca i förlängningen knäckte motståndet. 

- Man vt ju vilken skicklighet Toni Bazaca har i slutskedet av matcher och det var det vi såg ikväll, säger coach Ludwig Degernäs.  

Otroligt starkt av Kings att vända ett underläge på 16 poäng inför den sista quartern och få till den där förlängningen.

- Grabbarna fortsatte tro på att det gick att vända och visade den karraktär som de gjort så många gånger tidigare den här säsongen, säger Ludde.  

Adam Ramstedt gjorde come-back i Kings, men då saknades istället kapten Martin Pahlmblad, liksom Eric Garcia. 

- Martin var hänging i morse och kunde inte åka med, men det var kul att ha Adam tillbaka. Han har bara gjort två träningar sen han kom hem, men han verkar vara i bra form, säger Ludde.  

 

Eric Adams gav Kings ledningen med 2-0, efter 23 sekunder, men sen ledde Kings aldrig mer i den första halvleken. De närmaste två minuterna tilhörde Nässjös Dartaye Ruffin som snabbt gjorde sex poäng och tog tre returer. Dessutom sköt Franklin Williams i tre av tre  från trepoängslinjen, så det var uppförsbacke för Kings. Efter fem minuter fick Adam Ramstedt göra sin come-back på planen. Mern det var Williams och Ruffins som var de stora spelarna i den första quartern, med 13 respetive 8 poäng. Auston Barnes bäst hos Kings med 7.

Ställningen efter första: 27-22 för Nässjö.

Williams svalnade i den andra quartern, medan Ruffin fortsatte av leverera för Nässjö.Williams började missa trea men tryckte i en dunk iställt. Men det blev hans enda poäng i den andra. Kings var faktikt ikapp vid 37-37, efter att Barnes gjort sina 13:e poäng i matchen. Men Nässjö gick till pausvila med 41-37 och då hade halvleken avslutats med en lay-up av Ruffin. Ruffin hade spelat 19 minuter och tagit 15 poäng, liksom Williams. För Kings var Barnes bäst med sina 13. Nässjö hade satt sex treor mot Kings två, men Kings vann den andra avdelningen med 15-14. 

Ställningen i halvtid: 41-37 för Nässjö.

Nässjö utökade ledningen direkt men Toni Bizaca svarade med en trea. Efter tre minuter kom några sekvenser som kunde inneburit att matchen gått förlorad för Kings. Felix Terins sköt i en trea och snodde bollen i anfallet efter. Då svarade Oskar Holm för en osportslig foul. Terins sköt i sina båda straffkast och åtta sekunder senare sköt Terins i ännu en trea. Underläge med tre för Kings hade nu blivit 11. Men det var inte slut med det - Nässjö gick ifrån ytterligare och Kings gjorde bara fem poäng i den tredje quartern. Nässjö hade då åtta treor mot Kings tre och Kings hde 14 turn-over mot 9 för Nässjö. 

Ställningen efter tre: 58-42 för Nässjö.

Nu kom vändningen.  Valter Lindström och Auston Barnes gjorde snabba poäng och Valter drog två foul, så starten var bra och bättre skulle det bli. Oskar Holm tog lite revansch för den där osportsliga när han sköt i sina första tre poäng och då var underläget nere i nio. Tåor av Valter och Adams och en trea av Bizaca gjorde ställningen till 60-58 och tvingade Nässjö till en time-out. Facundo Zarzate ställde till det för Nässjö, med en osportslig foul och efter en trea av Barnes var det 62-62. Strax därpå kom en ny kingstrea, den här gången från Bizaca och då var Kings för första gången sen den första minuten i ledningen med 67-64. En steal och en dunk av Eric Adams ökade på ledningen och Kings såg ut att gå mot segern.  Men Ruffin och Nässjö hade inte gett upp och var ikapp vid 69 lika. 19 sekunder kvar och Kings boll efter time-out. Men Auston Barnes missade tvåan och det blev förlängning. Kings vann den fjärde med 27-11. 

Ställningen efter fjärde 69-69.  

Förlängningen började med en trea från Barnes, som sate hård press på Nässjö. Men några missar av Kings bjöd in Näsjö i matchen och Franklin Williams som inte varit så het efter den första quartern sköt i en trea som innebar nässjöledning 74-73. Då klev Toni Bizaca fram och visade hur en match ska avgöras. Två strafkast och en trea gav Kings en fyrapoängsledninge med 1.48 kvar. Ruffin missade två raka avslut, men Adams foulade och Marquis Jackson sköt i sina båda straffkast till 76-78. Bizaca satte två strafkast till ökad ledning och tog sen en mycket viktig defensiv retur.  En allt annat än vältimad osportslig foul från Jackson på Adams förstörde definitivt Nässjös chanser och Valter Lindström fick äran att fastställa slutrultatet med två strafkast.

Slutresultat: 87-82 för Kings

Kings har därmed nio vinster och bara en enda förlust och är ett av tre lag med 18 poäng.  

Vad var det då som gjorde vändningen möjlig?

- Först och främst att tro på att det är möjligt att vända, men i detalj kanske det att vi började dubbla lite mer och det fick dem lite ur balans säger coach Degernäs.   

 

43.32 av Auston Barnes, som varit krasslig och besökt doktor är ju fantastiskt. Lägg till det en dubbel dubbel, med 24 poäng och 11 returer så hittar du en hjälte. Han överträffades dock av Nässjös Dartaye Ruffin som spelade 44 minuter och hade 25 poäng och 17 returer - strålande.

När matchen var över hade Kings förbättrat sina sifror och var bätre än Nässjö när det gällde skyttet. Även returerna var plus för Kings, det som var ett rejält minus i början.  Bara två turn-over för Kings under den fjärde quartern plus förlängningen är OK. 

Poäng hos Kings: Toni Bizaca 24, Auston Barnes 24,  Valter Lindström 13, Eric Adams 10, Adam Ramstedt 6, Alexander Lindqvist 4, Mario Blazevic  3 ooh Oskar Holm 3. 

Poäng hos Nässjö: Dartaye Ruffin 25, Franklin Wiliams 19, Marquis Jackson 15, Alex Gorski 8, Felix Terins 8,  Facundo Zarzate 5 och Lukas Bergäng 2. 

 

Text: Kenneth Range 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings