Ny utmaning väntar mot Artego Bydgoszcz

Onsdag 31 oktober 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon torsdag möter Telge Basket polska Artego Bydgoszcz i sin andra match i FIBA EuroCup för säsongen, den här gången i Täljehallen. Artego fick en smakstart i EuroCup genom att förra veckan besegra sina landsmaninnor i InvestInTheWest Enea Gorzow med övertygande 92-74 på hemmaplan. Telge å sin sida reste till Ryssland och fick ett tufft mottagande av Sparta&K M.R. Vidnoje som vann premiärmatchen med 73-56.

Att Nena Trajchevska bröt handen just innan premiärmatchen av EuroCup är naturligtvis problematiskt för Telge, vars motstånd når en annan storleksmässig dimension i det internationella spelet jämfört med i SBL. Utan den makedonska landslagsspelaren Trajchevska går oerfarna Telge miste om både storlek och rutin på planen.

I matchen mot Sparta&K Vidnoje stod sig Telge ändå väl med tanke på sitt längdmässiga underläge och ryssarnas favoritskap. Mikaela Gustafsson, Teodora Turudic och Ulrica Holmqvist drog ett tungt lass under korgen och fick många minuter på planen med tanke på den tunna rotationen bestående av endast sex spelare. Längden är förvisso inte allt – 173 centimeter långa Klara Lundquist bidrog med 15 poäng, nio returer och två assists.

Telge och Artego ingår i grundseriens grupp A tillsammans med ovan nämnda InvestInTheWest Enea Gorzow och Sparta &K. Alla lagen möts i en hemma- respektive bortamatch där ettan och tvåan i gruppen är direktkvalificerade till första slutspelsrundan. I tillägg går även grundseriens bästa trea och fyra vidare till slutspel.

Med Artego väntar nya utmaningar och enligt Telges head coach Viktor Bengtsson ännu svårare motstånd än Sparta&K. Och på tal om längd finns i laguppställningen två tongivande centrar som mäter vardera 195 centimeter: Dragana Stankovic och Ziomara Morrison. Artego är naturligtvis dock mer än bara längd; de har många rutinerade och kvalitativa spelare som utgör hot från flera positioner. Poängen är väl fördelad och spelfördelarna Tamara Radocaj och Julie McBride styr anfallsspelet med van hand. Laget har placerat sig topp tre i polska högsta ligan de senaste åren med undantag för 2017 och slutade förra året bland de sexton bästa i EuroCup, men besegrades av bland andra Udominate Basket i båda matcherna.

Med tanke på att Artegos snittlängd är 181 centimeter gäller det för Telge att lyckas få defensiva stopp inom det målade området, utnyttja sin snabbhet och sätta skotten. Mot Sparta&K sattes endast 1/16 trepoängare – på den här nivån behövs bättre utdelning. Tufft motstånd kräver minutiösa förberedelser och maximal prestationsnivå – var Telge står i förhållande till sina motståndare återstår att se i morgon. 

Matchen börjar klockan 19 i morgon. 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget