Telge slog Eos

Söndag 28 oktober 2018

 Telge tog sin fjärde seger i årets SBL, när Eos besegrades med 82-75, i en match som avgjordes först i slutminuterna. 

 - Eos är ett bra lag och vi hade svårt att kontrollera deras importspelare, som satte 61 av deras 75 poäng, säger telgecoachen Viktor Bengtsson. 

Telge kom till match med en förlust, men en lärorik sådan, borta mot Sparta&K Vidnoje. Men också med inriktningen att ta sin fjärde seger för säsongen i SBL. 

Ett led i detta var att kontrollera Eos skyttedrottning, Ida Tryggedsson Preetzman. Den uppgiften hade ofta Klara Lundqvist och skötte den bra. 

- Det är roligt att få en sån uppgift säger Klara Lundquist.

Det var ju bara några dagar sedan ni var i Ryssland och spelade match och du och många andra hade mycket speltid. Hur satt det i benen nu.  

 - Det är klart at det att tufft att spela matcher så tätt, men jag tycker vi kom ut och gjorde det vi skulle, säger Klara. 

- Det är anorlunda att spela i ligan än att spela i EuroCup, så jag hade tagit lite hjälp av "Ludde" (Kings coach), som betonade att det viktiga var att spelarna var 100% motiverade. Det var viktigare än taktiken, säger Viktor Bengtsson.

Matchen:  

Den första quartern hade två ansikten - ett med stora svårigheter att göra poäng och en halva där "allt gick i". Det tog 5.11 till att Telge tog ledningen för första gången, när Teodora Turudc sköt i sitt bonuskast till 8-7. Lagen bytte därefter ledningen fram till ett oavgjort resultat efter tio minuter. I slutskedet kom Ellen Åström igång med produktionen med två raka tvåor.  

Ställningen efter första: 20-20

Den andra började inte bra för Telge. Eos tog ledningen och Teodora Turdic fick sin tredje foul redan efter 2.47. Men Sabina Radonja gav Telge lite andrum när hon sköt i en trea. Dessutom fick Eos lagfoul men det kunde inte Telge utnyttja offensivt, utan Eos tog en fempoängledning. En sportslig foul av Eos lagapten Kajsa Lundahl hjälpte Telge som gick ikapp och förbi. Det var Ellen Åströms trea som gav pausledning. 

Trots att Eos jadde "tvåmetersjätten" Dubravka Dacic i laget hade Telge 12-9 i returer!!!! 

Ställningen i paus: 34-31.  

I den tredje quartern växte telgeledningen vartefter och lite tack vare att Kajsa Lundahl visades till omklädningsrummet, efter sin andra osportsliga foul. Som om inte det vore nog fick även Ida Tryggedsson Preetzman en osportslig. Under den andra halvan av q3, handlade det mycket om Klara Lundquist. Hon drog foulen på Ida och hon gjorde poäng - kanske matchens snyggaste när hon precis i slutet hängande i luften bara "lotsade" bollen i korgen i fart. Men före det kom ett riktigt aber för telgelaget då Teodora Trudic fick två foul i samma situation och blev utfoulad med 23 sekunder kvar. Hon hade så långt hållit Leah Scott på 3/8 på tvåor.

- Hon satte laget i en svår situation för at hon inte kunde kontrollera sitt humör, jag sa det till henne i omklädningsrummet efter matchen, säger Viktor Bengtsson.  

Ställningen inför avslutningen: 66-53. 

Fjärde inleddes med en trea av Patricia Elias, men sen kom sex raka eospoäng. Då skör Sabina Radonja i sin andra trea i matchen och gav Telge lite andrum, men inte länge. Dubravka Dacic spelade som en stjärna och petade i bollar lite som hon ville. Leah Scott började leverera och vips var Telges ledning nere i tre poäng. Ellen Åström smet igenom eosförsvaret och gjorde 78-73, med en lay-up. Matchens viktigaste poäng, skulle det visa sig. Leah Scott reducerade, men när Ida Tryggedsson Preetzman foulade med lagfoul, så fick Klara Lundquist gå till linjen och satte 1+1, till 80-75. Ida dessutom utfoulad och men henne de bästa chanserna till trepoängare.Den foulen borde väl någon annan ha tagit. Avslutningen kom också från linjen, där Mikaela Gustafsson satte båda sina straffkast. 

Slutresultat: 82-75.  

Pris till matchens bästa spelare: Dubravka Dacic, Eos och Klara Lundquist, Telge.  

Tre osportsliga foul på bortalaget var ju anmärkningsvärt.

- Vi jobbar hårt i försvar och vi var först in i situationerna och därför foul, säger Viktor Bengtsson.

Eosspelarna var inte av samma uppfattning, förstås.

Till slut hade Eos också tagit fler returer än Telge.

Dubravka Dacic hade bitvis visat hög klass och Ida Tryggedsson Freetzman sköt i fyra av sex trepoängare. Och jo, missarna kom från vänster, så som det varit under säsongen. Men hon är inte bara en skytt, hon är ytterst aktiv i spelet också. Leah Scott blev svårstoppad i fjärde quartern. 10 av henes poäng kom från straffkastlinjen. Med bättre disciplin hade Eos kunnat vinna den här matchen. 

Hos Telge handlade det som vanligt mycket om trion Lundquist, Åströlm och Turudic och hade inte den senare blivit utfoulad hade nog inte matchen blivit så jämn.  

Poäng i Telge: Klara Lundquist 25, Teodora Turudic 19, Ellen Åström 17, Patricia Elias 9, Sabina Radonja 6 och Mikaela Gustafsson 6.

Poäng i Eos: Leah Scott 22, Dubravka Duic 20, Ida Tryggedsson Preetzman 19, Kajsa Lundahl 5, Simona Bartkova 4 och Evelina Svensson 2.   

Text: Kenneth Range 

 

 

  

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget