Dags för Telges europaäventyr

Måndag 22 oktober 2018

Mikaela Gustafsson i viktig roll 
Foto: Anna Forsström
Mikaela Gustafsson i viktig roll Foto: Anna Forsström

FIBA EuroCup Women är nästa utmaning för Telges tjejer och först väntar ryska Sparta&K Vidnoje på onsdag - på bortaplan.  Övriga lag i gruppen är Artego Bydgoszcz och Gorzow, båda från Polen.

Men Telges ingång i turneringen fick en törn när det visade sig att Nena Trajchevska fått ett brott i handen och blir borta i runt tre veckor.

- Olyckligt att det sker just nu. Det ser ut som om hon missar de tre första matcherna i turneringen och förmodligen landskamperna med Makedonien. Bland annat matchen mot Sverige, säger coach Viktor Bengtsson.

Sparta&K Vidnoje var tidigare under 2000-talet i absolut europatopp och lockade storstjärnor från USA med höga löner. En av dem som var där då var nuvarande alvikspelaren Janel McCarville som då var en storspelare. 

Skälet till detta var klubbens dåvarande ägare, Shabtai von Kalmanovich, en spion och dubbelagent som blivit rik på att arrangera jättekonserter med artister som Michael Jackson och Liza Minnelli. Men Kalmanivich sköts till döds i Moskva 2009, nära Vladimir Putins bostad. Därefter har klubben inte nått samma höjder.

I fjol spelade laget i samma grupp som Udominate och Artego. Udominate vann med stora siffror hemma, men föll borta, medan Artego vann båda matcherna.

- Jag ser Sparta&K som bättre nu än förra året, men rankar ändå Artego högre, säger Viktor Bengtsson.

Inför den här säsongen tog Sparta&K över de importer som spelade i Artego året före, DaNesha Stallworth, från USA och USA-Puerto Ricanskan Jennifer O'Neill. Dessutom förfogar laget över en ståtlig ryska i form av Tatiana Sema som sägs vara 1,93.

Hur ska då Telge spela mot detta lag?

- Vi måste få många minuter av Mikaela Gustafsson och Ulrica Holmqvist förstås. Vi måste variera vårt försvarsspel, för de kommer att finna lösningar vartefter. Vi ska försöka spela man-man, även om deras stora spelare är skickliga på att att "posta och rulla". Men om Mikaela eller Ulrica måste bytas, så får vi överväga att spela zon, säger Bengtsson.  

Hur spelar då det ryska laget?

- De är duktiga i sina defensiva roteringar. De har många olika sätt att spela offensivt, även om de är insideorienterade.Vi måste se till att de hålls borta från returerna och att de inte får det för lätt att ta sig till korgen, säger Bengtsson.  

På papperet sitter den ryske coachen Sergej Danilin med trumf på hand, inte minst när det gäller längd. Det ryska laget har en medellängd på nästan 1,81. Nu när Nena Trajchevska saknas är det bara Mikaela Gustafsson och Ulrica Holmqvist av telgespelarna som är längre.

Det krävs en del av den hittils så framgångsrika trion,  Klara Lundquist, Ellen Åström och Teodora Turudic, om Telge ska kunna utmana på bortaplan. 

Telges första hemmamatch i turneringen spelas den 1:a november - mot Artego Bydgoszcz.  

 

 

 

Relaterade nyheter

 • Förlust i grundseriens sista hemmamatch

  Skrivet 2019-03-13

  Telge Basket lyckades inte rå på Luleå Basket i grundseriens sista hemmamatch och förlorade med 71-83. Matchens respektive MVP blev Klara Lundquist (23 poäng) och Chastity Reed (22). Den sista ...

  Läs mer
 • Formen sätts på prov mot tabelltvåan Luleå

  Skrivet 2019-03-12

  Två matcher är allt som återstår av grundserien när Telge Basket ställs inför nästa utmaning på hemmaplan på onsdag: tabelltvåan Luleå Basket, som har vunnit femton matcher och förlorat tre ...

  Läs mer
 • Fler bilder

  Imponerande revansch mot Alvik

  Skrivet 2019-03-09

  Telge Basket hade bestämt sig: det skulle inte bli någon upprepning av det förra mötet med Alvik Basket. Efter ett visst övertag matchen igenom kunde hemmalaget till sist välförtjänt ...

  Läs mer
Telge Basket