Enpoängsförlust efter jämn match i uppförsbacke

Söndag 14 oktober 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Matchen mot Norrköping Dolphins blev som väntat betydligt tuffare och jämnare än Telge Baskets två tidigare och efter några sista skälvande matchminuter kunde Norrköping till slut vinna med 69-68. Flest poäng gjorde gästernas Shaylen Burnett, 30 (15 returer), och strax därefter kom Klara Lundquist, 25. Båda spelarna blev också respektive lags MVP.

– Jag tycker vi kom ut alldeles för avslappnade, inte alls likt från vad vi kommit ut de andra två matcherna. Det är det vi behöver: en bra start, för att kunna hålla uppe tempot hela tiden, vara aggressiva. Om man inte kommer in i matchen på det sättet är det lite svårt att hitta tillbaka till det, så det var väl egentligen det problemet vi hade. Vi får inte stopp på deras stjärnor; Burnett scorade trettio poäng och femton returer. Vi måste ta ansvar där och verkligen ta bort henne, boxa ut henne så att hon inte kan ta sina returer och lägga i dem och allt sånt där. Jag tror det handlar mycket om att vi tar inte ansvar för vad vi ska göra och vilka vi ska ta bort, sade Lundquist efter matchen.

Telge ägnade den första perioden åt att försöka hitta rytmen och offensiva lösningar på Norrköpings aggressiva försvar som effektivt stoppade motståndarnas snabba uppspel. Mot slutet av perioden lyckades Telge trots allt överta ledningen, framför allt tack vare att fler skott utifrån satt, utan att för den sakens skull överta kontrollen i matchen.

– Jag tycker, vi kommer inte in i matchen ordentligt, vi startar våra tre första anfall med tre turnovers, det sätter lite tonen på resten av matchen. Vi var inte med från början som vi har varit i de andra matcherna. De första två matcherna – självklart lite svagare lag – men då har vi verkligen varit beredda från början att pusha bollen. Vi fick inte pusha bollen en enda gång och varje gång som vi kände att där gick vi dit oss i försvar så tog det extra lång tid att få upp bollen i anfall. Det var nästan som att vi blev lite ledsna och så tog det en sekund innan vi började spela igen. Det är lite det som är den stora skillnaden i dag att vi spelade inte basket, vi tänkte lite för mycket, då bara står det och hackar, liksom. Rent tankemässigt kunde vi inte slappna av, sade Telges head coach Viktor Bengtsson.

Gästerna spelade tufft och fysiskt och fortsatte sätta defensiv press på Telge, som ändå hittade lägen. Lundquist var tidigt i q2 uppe i tvåsiffrigt (13 i halvtid) och Teodora Turudic inte långt därefter. Men så var det då Telges akilleshäl för dagen: Burnett (12 i halvtid), som tycktes omöjlig att få stopp på under korgen, där även Geraldine McCorkell fick en del uträttat. Trots en helt igenom jämn period kunde hemmalaget gå till halvtidsvila med ledning 36-33 tack vare tre satta straffkast av Lundquist till följd av en foul vid trepoängslinjen i slutsekunden. Den tredje quartern började dock i uppförsbacke för Telge, som inte lyckades efterleva det som enligt Lundquist diskuterades i halvtid:

– Det handlade mycket om försvar och returer, hålla sin spelare framför en och sen också att pusha bollen, vi hittade inte alls till vårt snabba spel. De bytte på pick och rull – det är vi inte riktigt vana vid, men vi får ta med oss det som lärdom från den här matchen. När vi attackerar eller när vi passar in den inside så vi får ingen rörelse och sen när vi passar ut den sätter vi inte våra skott, det är väl också det som är problemet.

Trots att 192 centimeter långa Sofia Pelander inte spelade hade hemmalaget svårt att utnyttja insideområdet, även om Mikaela Gustafsson halvvägs in i q4 klev fram och bidrog med några viktiga poäng och returer, som minskade Telges underläge till två poäng. Burnett fortsatte leda sitt lag i anfall, samtidigt som försvarsspelet var fortsatt kompakt och gjorde hemmalaget stillastående i anfall.

– De bytte ju på screens, så vi testade gå lite inside, men de stora spelarna hade en väldigt dålig utdelning, dessutom tog guarden väldigt lång tid på sig att hitta passen inside. Så att det var väldigt krampigt. De vann nästan alla bollar, vi tog returen men tappade den, de plockade upp den och lade i den. Det är lite svårt att coacha, hur stoppar man det? De fick skjuta, satte de inte skotten fick de ta offensiv retur och fortsätta. De fick många fler chanser och vi var inte här hundra procent för att göra jobbet. De hjälpte från rätt spelare, kan man säga. De lämnade de spelarna som har lite sämre procent i vårt lag och de fick skjuta och i dag satt de inte, sade Bengtsson och fortsatte:

– Vi måste ta lärdom av den här matchen, vi var inte förberedda när matchen började. Tre turnovers i de tre första possessions, då var vi inte redo riktigt. Och sen så lyckades vi ju inte stoppa Burnett en enda gång under hela matchen, hon får ju göra lite precis vad hon vill, det fanns ingen hjälpsida, vi satte inte tillräcklig press på henne. Vi måste förstå, vi måste lära oss av matchen som pågår. Det som sker i första perioden måste vi lära oss av. Det var nästan som om varje period startade vi om från nytt och hade ingen lärdom om vad som hade skett i matchen innan – riktig plump på det sättet. Stor cred till Norrköping, de gör det jättebra, medan jag känner att vi får krampigt hela matchen. 

Nästa match spelar Telge på fredag, när Visby Ladies väntar på bortaplan.

 

Svenska Basketligan, Telge Basket – Norrköping Dolphins 68-69 

(17-14), (17-19), (12-21), (20-16)

Poäng i Telge: Klara Lundquist 25, Teodora Turudic 18, Mikaela Gustafsson 11, Ellen Åström 6, Nena Trajchevska 6, Ulrica Holmqvist 2

Poäng i Norrköping: Shaylen Burnett 30, Geraldine McCorkell 13, Matilda Ståhl 11, Günesh Karaoglan 5, Vanessa Taylor 5, Jessica Grant 3, Lovisa Hjern 2

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Storförlust mot Norrköping

  Skrivet 2021-01-24

  Liksom i den förra matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins hamnade SBBK i ett stort underläge under den första halvleken vilket också lade grunden till slutresultatet 78-108. Flest poäng gjorde ...

  Läs mer
 • Revanschchans mot Dolphins

  Skrivet 2021-01-22

  Spelschemat i SBL är späckat för tillfället och för SBBK:s del innebär det hemmamatch mot Norrköping Dolphins på söndag, efter onsdagens bortaseger mot Helsingborg BBK, sedan match mot Mark Basket ...

  Läs mer
 • SBBK vann i Helsingborg

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK kom tillbaka efter en riktigt svag start och kunde till slut vinna med 72-62, efter en bra andra halvlek.

  Läs mer
SBBK Damlaget