Styrkemätning mot Norrköping

Onsdag 10 oktober 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Telge Basket har nu spelat två matcher i Svenska Basketligan och vunnit båda med stor marginal. I den tredje raka hemmamatchen på söndag väntar dock tuffare motstånd i form av Norrköping Dolphins, coachat av den erfarna före detta landslagscoachen Jurgita Kausaite. Dolphins har inlett säsongen med två imponerande bortasegrar, mot IK Eos och Visby Ladies.

– Norrköping är i riktigt bra form, det kommer bli en jättetuff match i fyrtio minuter, det vill jag lova. De är väldigt organiserade, de går lite inside, de spelar lite bollscreens, attackerar och skjuter lite treor. De har väldigt bra lagförsvar och laganfall, säger Telges head coach Viktor Bengtsson om motståndarlaget och fortsätter om sitt eget lag:

– Vi har fått bra energi från uppsalamatchen senast, jag tyckte vi genomförde matchen på ett mycket bättre sätt än vi gjorde i den första mot Mark. Det känns som vi spelade närmare fyrtio minuter, vi försökte utnyttja hela matchtiden. Mot Mark slappnade vi av alldeles för mycket efter första quartern, men mot Uppsala fick vi nåt utav hela matchen, även fast mesta matchen var avgjord efter första perioden.

Att Telges ledning var 30-13 efter de tio första minuterna mot Uppsala Basket i lördags gjorde att flera bänkspelare fick värdefull speltid, däribland Sabina Radonja och Gloria Bwende, som båda bidrog med fart och energi.

– Det var kul att Sabina gick in där och fick nästan tolv, tretton minuter. Och Gloria skadade ju axeln där i slutet av matchen – den är bra, hon har inga men av den – men det var lite synd, annars hade ju hon kunnat komma upp i tio, tolv minuter hon också i den här matchen.

Han förklarar att lagets förberedelser under träningarna mellan matcherna handlar mycket om ett större perspektiv; att kontinuerligt träna på ett antal situationer och sedan välja ut och applicera relevanta situationer i nästkommande match, beroende på motståndare.

– Vi tittar på hur Norrköping spelar försvar och så har vi förberett oss i olika övningar hur vi möter det försvaret, till exempel. Så vi har inte bara pratat om Norrköping, för det kan ju vara väldigt många fler lag som gör så i ligan. Allting som vi gjorde måndag, tisdag och kommer att göra idag på onsdag – det kommer vi sätta ihop på fredagen, vi tar lite delar av varje moment som vi behöver träna extra på för den här matchen. Så vi har ju börjat fokusera på matchen mot Norrköping, men snarare att vi fokuserar på basket som vi inte har hunnit med under säsongen. Och sen blir det ju att det här måste vi prioritera, för det kommer vi få möta på söndag.

Så vad är det då för motstånd som väntar på söndag? Enligt Bengtsson ett väldigt komplett lag med den finska landslagsspelaren Sofia Pelander i en högst central roll:

– Pelander har kommit tillbaka från skadan och ser jättebra ut: stor spelare, bra nära korgen, bra returtagare, bra försvarsspelare. Hon är en jättenyckel. Sen tycker jag Lovisa Hjern fortfarande är stabil; en bra spelfördelare som leder sitt gäng på ett bra sätt. Och sen finns det bra svenska rollspelare, jag gillar Günesh (Öztürk), Michaela Borg, vi har Vanessa (Taylor) – svenska spelare som håller en ganska okej standard. De har importerna: en amerikanska (Shaylen Burnett) och en australiensiska (Geraldine McCorkell) – de är helt okej för att vara importer.

Med vind i seglen efter den senaste vinsten är nu Bengtssons förhoppning att unga Telge kan behålla fokus, och utveckla och kapitalisera på det han ser som lagets styrkor:

– Jag tror det är viktigt att fortsätta med det vi har gjort bra i de första två matcherna: pusha bollen, att få mycket break och kontringar, det är det vi har gjort poäng på, kan man säga: break och kontringar. Fortsätta attackera från flera positioner, att vi är flera spelare som kan attackera en mot en och fortsätter göra det. Och samtidigt, nyckeln är att hålla Norrköping borta ifrån straffkastlinjen genom att spela ett ”cleant” försvar – de har fått sextio straffkast på de här två matcherna, så ett snitt på trettio per match och det är otroligt mycket.

Matchen spelas i Täljehallen och börjar klockan 14 på söndag.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket