Klar seger för Telge

Lördag 6 oktober 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Telge Basket vann även sin andra match för säsongen, den här gången mot Uppsala Basket, med övertygande 93-68. Poängbäst blev Ellen Åström med 21 och för Uppsalas del Erica Iderstål med 17. Åström och Iderstål blev också välförtjänt respektive lags MVP. Precis som i matchen mot Mark inledde Telge med en stark första quarter som lade grunden till ett stadigt poängmässigt övertag matchen igenom. 

– Återigen så tycker jag tjejerna kommer ut fantastiskt bra i första perioden. Vi visar verkligen att vi är beredda från start, kan man säga. Nu får vi trettio-tretton i första perioden. Sen tycker jag vi är mycket bättre på att hålla fokus resten av matchen, när vi försöker fortsätta vårt sätt att spela. Jag tycker vi fortsätter spela en bra offensiv basket, vi gör ju nittiotre poäng totalt och det är ganska mycket för att vara oss. Jättenöjd över spelarnas insats, att de höll fokus mer av tiden än vad de gjorde mot Mark, det är ett steg framåt, sade Telges head coach Viktor Bengtsson efteråt.

Matchen inleddes i högt tempo där hemmalaget med snabba uppspel och kvicka layups tog kommandot och tvingade Uppsala till en timeout halvvägs in i q1 då ställningen var 15-6.  Timeouten hade dock inte önskad effekt för gästerna, som hade svårt att hänga med i motståndarnas tempo, var steget efter i försvarsspelet och tvingades till svåra offensiva lägen. 

Hemmalaget behöll kontrollen under den andra perioden och kunde tack vare det poängmässiga överläget ge speltid till flera på bänken. Agnes Nordström inspirerade dock sitt lag till att fortsätta kämpa och bidrog till att hämta ikapp en del av underläget inför halvtidsvilan. När strax över två minuter återstod av quartern satte Klara Lundquist och strax därefter Åström varsitt distansskott, som en påminnelse om att de kan producera från fler ställen än i insideområdet, även om de flesta av hemmalagets tidigare poäng hade gjorts just där. Telges offensiva hot fanns från flera håll och gjorde det svårt för bortalaget att prioritera sitt försvarsspel.

– Jag tycker vi har tagit lärdom från förra matchen, att vi fortsätter spela. Det var inte en som var dominant, utan det var flera som drog framåt, så det var bra. Defensivt så spelade vi okej defense första halvlek, de gör bara tjugonio poäng, sen blir det lite avslappning i andra halvlek i defense, men det kanske kommer lite för att vi spelar väldigt snabb basket. När man spelar fort framåt kanske det blir nåt insläppt poäng bakåt extra, just för att man väljer att spela den snabba basketen, fortsatte Bengtsson. 

Telge tappade lite av intensiteten i inledningen av andra halvlek och gav motståndarna möjlighet att närma sig på nytt, men samlade sig och byggde successivt på ledningen. Teodora Turudic gjorde en mycket fin insats över hela planen och bidrog till att laget successivt hittade tillbaka till den första quarterns fina rytm. Totalt bidrog Turudic med 18 poäng, elva returer och fyra assists i matchen.

–  Jag förlorade kanske fokus lite grann i den andra quartern, men coach sade: ”Kom igen, kom igen”, och jag var tillbaka i matchen med fokus. Jag förlorar alltid min fokus när domaren säger att det är foul eller liknande. Vi är så många unga spelare. Jag tror att de äldre spelarna är tjugofyra, tjugofem år, sade Turudic efteråt och berättade om sin första tid i Sverige:

– Jag tycker så mycket om att vara här, folk är så vänliga, tjejerna är så vänliga. Jag är verkligen så överraskad, allt är mycket bättre än i Belgrad, än i Serbien. Jag är verkligen glad att vara här, på riktigt.

Nordström fortsatte tillsammans med Iderstål att vara den ledande poänggöraren och enda spelaren över tio i Uppsala (dit Ellinor Holmberg så småningom sällade sig), som i övrigt hade en tung uppförsbacke, inte minst i trepoängsskyttet där de flesta skotten missades.

– Vi valde ju lite grann; de här spelarna kan vi chansa ifrån. Så då valde vi att chansa från en del spelare som fick en del öppna skott, ibland satte de dem och det händer ju ibland. Men om man väljer att ta de här roteringarna så vinner vi i längden på att rotera på de här personerna och kanske låta dem få skjuta lite halvöppna treor, så det är en liten taktik, berättade Bengtsson och fortsatte apropå den lagmässiga mismatchen som längdskillnaden innebar.

– Det är lite svårt ibland för våra stora spelare att matcha upp deras spelare, för att de spelar ibland med fyra guards på banan och det blir svårt för oss när vi vill spela två stora, att det är alltid en stor som får spela på en liten spelare. Och det blir ibland lite svår match-up där, så det pratade vi väldigt mycket om, att våra spelare måste försöka hitta rätt match-up på rätt anfallare. Och jag tycker att vi lärde oss mer och mer under matchen. De som har svårast är de som inte har spelat i svenska ligan, som till exempel Teodora och Nena, de känner inte till spelarna. Men de svenska spelarna borde ju veta exakt vilka alla de här är och de har ju oftast lite lättare att hitta rätt match-up, om man säger så. Men jag tycker att vi lär känna spelarna bättre också; vilka spelare kan göra vad på banan.

Söndagen den 14 oktober spelar Telge sin tredje raka hemmamatch när Norrköping Dolphins gästar Täljehallen.

Svenska Basketligan, Telge Basket – Uppsala Basket 93-68

(30-13), (16-16), (27-17), (20-22)

 

Poäng i Telge:

Ellen Åström 21

Teodora Turudic 18 

Patricia Elias 17

Klara Lundquist 16

Ulrica Holmqvist 7

Mikaela Gustafsson 7

Nena Trajchevska 5

Ange Gloria Bwende 2

 

Poäng i Uppsala: 

Erica Iderstål 17

Agnes Nordström 15

Ellinor Holmberg 10

Louise Ovner 9

Lina Claesson 6

Ndey Ramou Jeng 6

Elin Ekdahl 4

Quy Nguyen 1

 

 Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket