Telge tar emot förnyat Uppsala

Onsdag 3 oktober 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På lördag spelar Telge Basket sin andra match i Svenska Basketligan dam för säsongen när Uppsala Basket kommer till Täljehallen. I säsongspremiären i söndags besegrade Telge Mark Basket med 75-51 efter en imponerande första quarter som slutade 32-9.

– Vi är glada att vi fick en väldigt, väldigt bra start på matchen, och sen känner vi att vi behöver jobba med fokus. Det tror jag är en av våra största utmaningar den här säsongen, att vara fokuserade konstant hela tiden. Vi har ett ungdomslag, då blir själva fokusen utmaningen, att vara koncentrerad så länge som möjligt, berättar Telges head coach Viktor Bengtsson.

Den kommande motståndaren Uppsala, som slutade på sista plats i SBL förra säsongen, har bytt ut merparten av truppen, i vilken rutinerade Agnes Nordström och Ellinor Holmberg är två av lagets stöttepelare.

– Deras egna uppsalaspelare, de har gått vidare till college och sen så har det kommit nya spelare till Uppsala från resten av Sverige för att studera. Så de har alltid på nåt sätt en möjlighet att kunna få studenter, få ganska bra basketspelare för en billig peng. Jag tycker att de har värvat bra, de har ett roligt lag med många svenska spelare som har lite erfarenhet från svenska ligan.

– Senaste matchen mot Alvik nu tyckte jag Agnes Nordström och Ellinor Holmberg var de två tongivande guardsen som var riktigt bra kreatörer. Sen har de bra rollspelare, som Lina Claesson, Erica Iderstål… Ndey Ramou Jeng har kommit dit från Norrköping, Elin Ekdahl har kommit hem från USA, så att de har ett gäng bra spelare faktiskt. Just nu är de helsvenska, men de jobbar på att få in en amerikanska, så får vi se ifall de hinner få det till på lördag eller inte, säger Bengtsson, som hoppas att den före detta telgespelaren Lina Claessons klubbyte ska gynna hennes utveckling och motivation:

– Det är kul, jag tittade på henne i matchen mot Alvik här senast. Hon gjorde en del riktigt bra försäsongsmatcher, gjorde över femton poäng i en försäsongsmatch, men senast här mot Alvik gick det inget bra för henne i skotten. Förhoppningsvis har hon fått en nytändning i en ny situation, det ska bli spännande att följa henne också.

Andra spelare som har försvunnit från Telges trupp är bland andra Anita Ilic, Linnea Nilsson och Moa (numera Noel) Filén-Hammarström.

– Anita, hon har bestämt sig för att lägga basket åt sidan för tillfället, just för att hon jobbar heltid. Dessutom hann hon inte riktigt med rehabiliteringen på knäet när hon jobbade så mycket. Nu spelar hon lite för skojs skull i division två. Linnea, hon beslutade att hon skulle flytta ihop med sin pojkvän, så att de var på väg till Spanien, han skulle spela där och så tror jag att hon kanske följde med dit. Moa – som nu har bytt namn till Noel – är tränare med Jocke (Brunnström) för division ett-laget. Hon – eller han – är tränare nu och spelar inte, säger Bengtsson och berättar om sin egen, delvis förnyade coachstab säsongen 2018/19:

– Det är jag, Jocke Lantto – Jocke är ny från Alvik – och Phil Spires fortsätter. Hanna (Bouldwin) har ju valt att fokusera på att vara mamma här nu.

Uppsala förlorade säsongspremiärmatchen mot Alvik Basket med 55-70 i söndags och en av anledningarna till förlusten var Alviks längdövertag. Antal poäng i tresekundersområdet var till exempel 18 för Uppsala mot Alviks 38 och andra chansens poäng 5-17. Ändå är det där längdövertaget ingen självklar fördel, menar Bengtsson, vars lag liksom Alvik är längre i jämförelse med Uppsala.

– Vi har börjat analysera och tänka hur vi ska spela mot dem, de är ju ganska korta, så det blir lite svårt med match-upen – alltså hur ska vi matcha upp kanske Mikaela (Gustafsson) och Ulrica (Holmqvist) samtidigt? Det kanske blir lite svårt när de har en stor och kanske resten guards. Det blir en fördel för oss att vi är lite större än dem, men kanske har de en liten fördel att de är lite snabbare än vad vi är på vissa positioner. Så att vi måste försöka hitta rätt match-up på varje position. Och sen så tror jag vi ska fortsätta försöka jobba på vår nya idé att ”brejka” så mycket som möjligt, att göra kontringar kan man säga. Snabba uppspel, att fortsätta på den linjen, som vi gjorde väldigt bra mot Mark.

Matchen mot Uppsala börjar klockan 15 och spelas i Täljehallen. 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket