Vinst med minst sex poäng mot Ironi Ness Ziona krävs för avancemang i FEC

Söndag 23 september 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I fredags inledde Södertälje Kings sitt deltagande i årets FIBA Europe Cup med att möta israeliska Ironi Ness Ziona i lagets hemmaarena Lev Hamoshava. Matchen, som var helt igenom jämn, slutade 72-67 till hemmalaget efter att Mickell Gladness och Chris Dowe satte ett par avgörande skott i slutsekunderna. På onsdag är det dags för returmötet i Täljehallen där Kings måste vinna med minst sex poäng för avancemang till omgång 2.

Matchen i fredags coachades av Kings assisterande coach Bernat Elias eftersom head coach Ludde Degernäs av familjeskäl inte själv kunde följa med. Degernäs följde den dock via livestatistiken och kommer vara med på onsdag.

– Jag kommer vara på plats, jag räknar med att vara på jobbet hundra procent från och med måndag. Grabbarna och coachstaben gjorde en väldigt stabil insats där nere. Det är minus fem, vi återvänder till Täljehallen där vi känner oss trygga, vi hoppas på att det kommer bra med folk och supportar grabbarna och ger den extra energin som kommer att behövas för att slå ett så pass bra lag som Ziona. Men kul utmaning, jag tycker att vi är där vi ska vara, alltså minus fem – matchen är fortfarande öppen, berättar Degernäs.

I den poängsnåla matchen var det få spelare som stack ut poängmässigt sett, men den före detta NBA-spelaren Daequan Cook var med sina 25 poäng bäst, följd av Toni Bizaca, 19. 31-årige Cook har flera NBA-lag i sin meritlista, bland annat Miami Heat (2007-2010), Oklahoma City Thunder (2012-2012) och Houston Rockets (2012-2013).

–  Ziona är ett väldigt bra lag med ex-NBA-spelare som har spelat på en väldigt hög nivå, det blir kul för publiken att få se så pass många spelare som spelar på den nivån. Sen visade grabbarna där nere att de hade bra koll på deras stora stjärnor. Det gäller att vi bygger från försvaret, vi har koll på deras storstjärnor, speciellt Cook, deras två guards Chris Dowe och han Browne. Det är deras nyckelspelare, sen kommer det alltid ner till hur vi jobbar som ett lag i defensiven, krymper ytor och tar hand om returtagningen.

Puertoricanen Gary Browne Ramírez som Degernäs nämner utnämndes till ”Most Valuable Player” och ”Most Improved Player” i den puertoricanska högstaligan BSN efter att ha slagit igenom i sitt dåvarande lag Atléticos de San Germán 2017. Amerikanen Chris Dowe spelade under sin collegetid i NCAA-laget Bellarmine Knights och har tidigare spelat i både Belgien och Frankrike.

I den som alltid avgörande faktorn returtagningen krävs att alla gör sitt yttersta, inte bara de förväntade returtagarna, menar Degernäs:

– I internationella spelet är det extremt viktigt med returtagning, det handlar om ”Protect the paint”, att verkligen inte ge några lätta poäng, att de får ”drajva” lätt till korgen. Det är väldigt viktigt att vi som lag har ansvar för returtagningen. Det är alltifrån Valter (Lindström) och Eric Garcia och Mario (Blazevic), som också måste gå in och ta returer, till Martin (Pahlmblad) och (Auston) Barnes, ”Bizi” (Toni Bizaca), Alex (Lindqvist), så att vi inte överlämnar bara till (Eric) Adams och (William) Magarity. Det är viktigt att som ett lag verkligen kontrollera returtagningen i fyrtio minuter mot dem. Vi ska göra det vi kan, jag hoppas och tror att publiken i Täljehallen kommer få se ett Kings med hög energi och full fart och våga visa känslor där ute på plan. 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings