Degernäs: ”Jag är jättenöjd med truppen”

Söndag 23 september 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

I fredags inledde Södertälje Kings säsongen på allvar genom att möta den israeliska FIBA Europe Cup-motståndaren Ironi Nes Ziona på bortaplan. Redan på onsdag väntar returmötet på hemmaplan och nästa helg första matchen i Svenska Basketligan när Uppsala Basket gästar Täljehallen. Från förra säsongen kvarstår en stabil stomme av truppen, med några intressanta nytillskott.

– Jag är jättenöjd med truppen. Jag kan säga att jag har fått de spelarna jag vill ha. Robban (Andersson) tillsammans med klubben och kingsstyrelsen har gjort ett fantastiskt jobb och knutit till sig de här spelarna när det gäller alla kontakter med agenter och kontakt med spelare. Vi får inte glömma bort att basen i laget är Valter (Lindström), Toni (Bizaca), Alex (Lindqvist) och Martin (Pahlmblad) och Mario (Blazevic) är kvar från förra året och det är en viktig del att de vet vad vi vill göra och att vi kan fortsätta där vi slutade förra året. (Auston) Barnes, han ville verkligen komma tillbaka, och det gjorde mig glad. Jag tycker att han hade en bra utveckling i slutet av förra året, jag ser att det finns ännu mer att ge i honom. Han kommer fortsätta bidra med sin höga energi och sin atletism också ute på plan, som är jätteviktig, säger Kings head coach Ludde Degernäs och fortsätter om de nya spelarna i laget:

– Kul med (William) Magarity tillbaka med tanke på Bill Magarity – hans far – vad han har gjort för klubben, vilken ikon och vilken legend han är. Kul att vi kunde knyta till oss Magarity nu i år, han kommer från fem år i college och att ta steget från college till europeiska spelet tar alltid ett litet tag, det är inget som kommer komma en månad, det är också en lite längre process. Men jag är väldigt nöjd med vilken karaktär han har, hur han har tränat och hur han lyssnar på coacher och vad han vill göra för laget. Det ska bli jättekul att följa hans utveckling.

– Samma med Eric Adams, han är lika gammal som Adam Ramstedt, född -95, kommer direkt från college också. Spännande atlet, med bra händer i både offensiva och defensiva spelet och självklart hans atletism, då. Det är också en ung spelare som det kommer ta ett tag för att komma in i det, men jag är också väldigt nöjd med hans attityd och karaktär. Han kallas för ”Scottie”, precis som Pippens, det är hans smeknamn eftersom vi har ju redan Eric Garcia.

– Hampus (Ramstedt) är en av de spelarna som inte är uttagna till tiotruppen som åker iväg på bortamatcher, men han är en talang som jag tror på mycket i framtiden. Hans tid kommer att komma, han behöver fortsätta träna hårt, han behöver vara i den här omgivningen tillsammans med Martin och grabbarna, och då kommer utvecklingen att komma. Vi ska inte ha bråttom med utvecklingen med Hampus. Det är en längre process när det gäller hans utveckling. Nu har jag en till ”Ramstedtare” att skrika på, jag har skrikit på alla tre bröderna; hans äldre broder, Adam och Hampus… Det är en fantastisk brödragrupp och familj som det blir kul att fortsätta jobba med.

– Så har vi Eric Garcia, vår nya point guard, som har kommit. Han är tjugofyra år gammal, väldigt lovande och är en viktig del i vårt lagbygge, att han med sin playmakingroll kommer se till att de andra spelarna får bollen i rätt ögonblick. Sen så vet vi också från förra matchen och sen tidigare att han kan scora om det behövs. Det är viktigt att vi får igång Martin, Toni, Alex och Valter, att de får bollen i rätt ögonblick. Jag är väldigt nöjd med Eric Garcias första tid hos oss. Och precis som Magarity och Adams: fantastisk karaktär, bra kille som passar perfekt i den gruppdynamik och gruppkemi som jag vill ha i ett lag.

Det är dock inte bara på spelarfronten som nya namn har tillkommit. Två nya assisterande coacher har anslutit till Degernäs coachstab: Bernat Elias och Ilias Agathangelidis, något som han gläds mycket över:

– Bernat kommer från Spanien, eller Katalonien, som är viktigt om man är från den delen av Spanien. Han gör ett hårt jobb, han vill vara här, visar att han har den kunskapen och energin för att hjälpa laget att utvecklas. Sen är jag jättenöjd med att Ilias har kommit in med sin rutin i coachstaben, han har coachat väldigt länge, har en fantastisk rutin. Han kommer inte vara med hela tiden, men hans roll som lite mentor till mig och ger mig trygghet och lugn kommer betyda massor. Jag är jättenöjd med coachstaben och laget.

Han tycker att laget består av en bra mix med bra namn på papperet och rätt personligheter. Förhoppningen är naturligtvis också att turbulensen med skador och spelare som byttes ut under förra säsongen inte kommer att återupprepas – en god och viktig förutsättning för att nå långt, inte bara internationellt, utan även i Svenska Basketligan.

– Hur långt är omöjligt att säga här i dag i och med att jag inte har sett alla lag. men vi vet sen tidigare att Norrköping kommer vara starka, Luleå, Jämtland – som kanske har det mest namnkunniga laget på papperet i år i sin förstafemma, Borås, sen vill jag också prata om Umeå. Och det är kul att nykomlingarna Wetterbygden och Köping är med i ligan. Det är viktigt för svensk basket att vi får nya lag. Wetterbygden vann ju mot Luleå i Luleå, ligan känns mycket jämnare än på många år. Förra året var det också jämnt, men i en serie av åtta lag är det oftast att det blir jämnt, det är svårt att nån drar ifrån. nu är vi uppe i tio lag. Jag hoppas och tror att i framtiden kan vi bli fler i ligan, upp emot tolv, varför inte fjorton, femton, sexton lag. Det tycker jag skulle vara bra för svensk basket.

– Det kommer bli en spännande säsong, jag ser verkligen fram emot att fortsätta bygga, jobba hårt varje dag, ge grabbarna all energi och all kunskap jag och coachstaben har och försöka vinna så många matcher som möjligt, avslutar Degernäs.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings