Knapp förlust på bortaplan

Måndag 16 april 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den tredje semifinalmatchen mellan BC Luleå och Södertälje Kings blev betydligt jämnare än de två föregående och slutade 82-78. Kings hade länge en liten ledning, men orkade inte behålla fokus fullt ut ända fram till slutsignalen. Poängbäst blev Adam Rönnqvist med 18 och för Kings del Aaron Anderson, 16. Därmed står det 2-1 till Luleå inför kommande match i Södertälje nu på torsdag.

Kings inledde starkt i anfall med Alexander Lindqvist på ett strålande spelhumör och drog nytta av Luleås passiva försvar. Denzel Andersson började bra offensivt, men stötte på tuffare motstånd mot slutet av den första quartern och blockades vid flera tillfällen under korgen. Mycket defensiv fokus låg annars på Brandon Rozzell, som fick slita från bakplan.

En bit in i den andra quartern hade Luleå hämtat upp en del av underläget och 16 minuter in i matchen satte Yannick Anzuluni en trea som tog upp hemmalaget i ledning för första gången i matchen. Att Kings fick lagfoul tidigt i quartern spelade inte så stor roll eftersom Luleås straffkastskytte var ovanligt dåligt, mindre än 50% i halvtid som hade förbättrats till 64% efter slutsignalen. Då var antalet turnovers desto mer bekymmersamt för Kings, som kastade bort bollen hela 18 gånger i matchen. Dessutom hade gästernas höga defensiva nivå sjunkit till mer hanterbar för Luleå.

– Vi har bra fart som vi inte hade i förra matchen nere i Tälje, vi spelar som vi vill spela, vi får in bollen snabbt och kör vårt race. Vi flyttar bollen mycket och mycket in på posten och ut igen och attackerar från close-up. De sjunker in väldigt mycket och sen när vi svingar bollen från en sida till den andra, då är det nästan öppen gata i mitten då, berättade Andersson i halvtid.

Martin Pahlmblad, som gjorde en fantastisk försvarsinsats på Quinton Upshur (fem poäng under 32:07 minuer), gav under halvtidsvilan sin syn på Luleås upphämtning: 

– Vi hänger för mycket med huvudena, vi gör för enkla misstag, vi är där med intensitet och så, men vi kanske inte kommunicerar tillräckligt bra. Vi missar nåt byte här och där, och de får flyt och vi hänger inte riktigt med, men vi lyckas ändå hålla ihop det, att de inte tog en run och fick en jättestor ledning på hemmaplan, så det är väldigt viktigt inför andra halvlek.

Kings sökte ständigt mismatch i och med Luleås byten i försvar vilket genererade en del poäng, men kanske hade lite mer variation behövts för att anfallsspelet skulle bli mindre förutsägbart. Pahlmblad menade dock att situationerna skapade möjligheter:

– Det är nåt vi vill göra, vi lyckades bra med det i andra matchen och vi får öppna lägen. Nu har vi missat två, tre stycken layups, två, tre stycken öppna skott, så vi får de skotten vi vill ha. Det är klart man vill få enkla poäng i fast break, så det kan ju skada oss lite på det sättet att vi alltid kollar inside, men vi får bra skott, så vi ska ändå vara nöjda med det.

I inledningen av q4 såg matchen ut att närma sig momentum när Luleå hade gått upp i ett niopoängsöverläge, men det skulle komma ytterligare ett par liknande tillfällen innan hemmalaget till sist lyckades tvinga fram en fyrapoängsseger, i vilken Rönnqvist och Rozzell hade viktiga roller under den sista quartern. 

Nu är det bara för Kings att åka hem, analysera och ladda om inför den fjärde matchen som börjar 18:04 på torsdag i Täljehallen.

Svenska Basketligan, semifinal 3:7, BC Luleå – Södertälje Kings 82-78

(17-23), (21-13), (19-13), (25-29)

Poäng i Luleå: Adam Rönnqvist 18, Denzel Andersson 17, Brandon Rozzell 17, Tom Lidén 11, Yannick Anzuluni 11, Quinton Upshur 5, Brice Massamba 3

Poäng i Kings: Aaron Anderson 16, Alexander Lindqvist 13, Martin Pahlmblad, 13, Auston Barnes 12, Adam Ramstedt 9, Toni Bizaca 7, Rudy Mbemba 4, Valter Lindström 4

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings